Slow-Tiki-Taka i solskenet
Solen sken i kapp med deltagarna när Stockholms Fotbollförbund arrangerade sin första gåfotbollsturnering tillsammans med Kallhälls FF. 10 lag med varierande ålder och kön kom till start och alla var överens om att turneringen var efterlängtad och gärna får återkomma.
- Man får ut så mycket av gåfotbollen! Alla har vi lite krämpor, men här glömmer vi det och har roligt ihop, menar Ulla Rondahl som är engagerad i Kallhälls FF och ordförande i Pensionärernas Riksorganisation Kallhäll/Stäket.
Redan för några år sedan kontaktade Kallhälls FF:s Patrik Olsson. Ulla för att få hjälp med att starta gåfotboll i föreningen Sedan kom pandemin emellan, men nu är laget igång och tränar kontinuerligt tillsammans.
- I början var vi få män, kvinnor tenderar att engagera sig mer i föreningar än män, men nu är vi nog hälften-hälften. Vi har annonserat i vår tidning och på Facebook samt satt upp lappar på anslagstavlor vilket har gett resultat.
Ulla poängterar att lek och gemenskap är ledorden.
- Det är inte så allvarligt, vi uppskattar att ses och ha roligt ihop. En timme träning och sedan en timme fika. Alla spelar inte fotboll, men alla fikar.
Hammarbys gåfotbollslag består i stort sett bara av män, en kvinna är med då och då.
- Det har bara blivit så, vi som startade laget har tagit med kompisar som i sin tur har fått med sig några. Alla har väl mer eller mindre spelat fotboll tidigare, berättar Lasse Sund.
Laget spelar ofta turneringar, även mot internationellt motstånd. Fungerar det att börja hos er om man inte har spelat fotboll tidigare?
- Det är lite tuffare. Egentligen spelar inte åldern någon roll, utan det gäller att behärska passningsspelet. Vi kör Slow-Tiki-Taka, skrattar Lasse.
Fördelarna med gåfotboll är många. Som tidigare nämnts instämmer även Lasse i att gemenskapen är viktig, men också att motionen gör att man håller sig yngre och blir piggare.
- Jag har spelat i tre år och känner att jag blir ung på nytt. Det här är ett kul initiativ som vi hoppas få tillfälle att delta i fler gånger.
StFF:s Stefan Malmqvist är ansvarig för dagens turnering och är nöjd med utfallet.
- Fantastisk stämning och allt flöt på bra! Vi ser att det finns underlag för gåfotbollsturneringar hos föreningarna och vill fortsätta med liknande arrangemang. Då hjälper vi dem att komma i gång och vidga kontaktnätet med verksamheten.
10 lag anmälde sig denna gång och det blir säkerligen fler nästa. Några föreningar i startgropen gästade på plats och fick en första inblick i gåfotbollens härliga värld. StFF planerar att arrangera en turnering efter sommaren.
- Finns det intresse så hjälper vi givetvis till, lovar Stefan.
Stämningen var mycket god och vänskaplig kring planerna, även om vinnarskallarna gjorde sig påminda. Att som domare konstant avgöra huruvida en spelare springer eller går och samtidigt få flyt i spelet – är inte det lättaste.
Domare Danne Andrén rev ner spontana applåder för sitt sätt att hantera just den utmaningen. Kommentaren ”Nu springer vi igen, hela tiden, överallt” var dagens citat. För det fanns mycket spring i benen trots den något högre medelåldern på planen. Så mycket att det då och då glömdes bort, att det just var en gåfotbollsturnering lagen deltog i.
- Vi vill tacka alla deltagande lag och domare samt vår medarrangör Kallhälls FF, avslutar Stefan.
Deltagande lag:
Kallhälls FF, Hammarby IF (2 st), Enskede IK (3 st), IFK Viksjö (3 st) samt Boo FF
Se bilder och filmklipp på StFF:s Instagram: stockholms_fotbollforbund