Framtidens Fotbollsledare avslutade med egen ledarfilosofi

Måndag den 2 maj var det då dags för årets kull av framtida fotbollsledare att ha sin avslutning. 17 deltagare har sen i augusti 2021 deltagit på 15 utbildningstillfällen, haft ett mentorskap och läst boken Effektiva Ledarskap.

Vid examenstillfället skulle man inför sina kurskompisar, mentorer och föreningsansvariga presentera just sin ledarfilosofi. En uppgift som har följt eleverna under hela utbildningen och som utvecklats med utbildningarna, åtta månaders erfarenhet samt diskussioner med sin mentor.

En av deltagarna berättade att hon för åtta månader sen tänkte att: ”Det där är enkelt, det gör jag på fem minuter”. När det väl var dags att sätta sig ner och svara på frågorna som finns som underlag till uppgiften, var det inte lika enkelt som hon trott.

Varför är just jag ledare och vad vill jag förmedla i mitt ledarskap?

Inte helt lätta frågor att svara på. Att också inse att ledarfilosofi är något som lever över tid och som utvecklas med utbildningar, erfarenheter och utmaningar var också något som behövde belysas. Filosofin förändras över tid och när utbildningen började kanske deltagarna inte hade en tanke på varför de var tränare. 

Det som genomsyrade årets ledarfilosofier var att skapa en miljö där det är okej att testa OCH att misslyckas. Att involvera spelarna i deras egna utveckling. Att se varje spelare och skapa en relation med individen bakom fotbollsspelaren.

Kvällen bjöd också på en inspirationsföreläsning av Josefine Jardenäs, kanslichef på Upplands Fotbollförbund. Josefine berättade om sin resa från tränar- och domaruppdrag i Enebybergs IF till ordförande i StFF:s ungdomsråd och senare ledamot i StFF:s styrelse. Projektledare, ledamot i olika utskott och kommittéer i föreningar, specialdistriktsförbund, specialidrottsförbund och RF-SISU är ytterligare några uppdrag för att nu hamna som kanslichef i Uppland. Medskicket till deltagarna var att samla på ”gubbar” och skapa ett eget nätverk. Men också att lära nytt och som ung fundera över hur jag får andra att lyssna på mig om mina tankar.

Avslutningsvis blev det utdelning av intyg, personliga ord, blommor och kläder.

Nu önskar vi alla deltagare stort LYCKA TILL med sitt ledarskap och håller tummarna för att våra vägar möts framöver.

Elever och mentorer vid avslutningen av utbildningen Framtidens Fotbollsledare 2022.

Vi passade på att ställa några frågor till två av deltagarna.

Vendela Lantz är 18 år och tillhör Boo FF där hon förutom sitt ledaruppdrag även spelar i juniorlaget. Hennes ledarroll i föreningen är målvaktsinstruktör där hon tillsammans med andra bedriver målvaktsträning för föreningens alla målvakter.

Fatima Al-Kateb, 18 år,  kommer från Rågsveds IF där hon är huvudtränare för ett pojklag, domare för spelformen 7 mot 7, sitter med i valberedningen och är trygghetscoach.

Vendela, hur tycker du att utbildningen har varit?

– Jag tycker att utbildningen har varit rolig och lärorik. Två utbildningar som jag tyckte var särskilt roliga var ”Värdebaserat ledarskap” tillsammans med Futebal dá força samt ”Att möta överambitiösa föräldrar/vuxna” med Max Bergander.

– Utbildningen med Futebal dá força tyckte jag var jätteintressant och lärorik eftersom den lyfte scenarion och situationer som man som ledare kanske tycker är svåra att hantera. Under den utbildningen fick vi även höra på ”skräckscenarion” från andra ledare där vi deltagare själva fick diskutera hur vi skulle ha agerat i samma situation. Att få höra hur de andra resonerade var väldigt intressant eftersom alla har olika erfarenheter och lärdomar från egna situationer som de tar med sig i sina resonemang, vilket gav en själv en tankeställare och insikten att man aldrig ska ta något för givet och framförallt inte ledarskapet inom fotbollen.

– Den andra utbildningen som jag tyckte var jättebra var ”Att möta överambitiösa föräldrar/vuxna”. Än så länge har jag inte stött på några överambitiösa föräldrar, men det betyder inte att jag aldrig kommer göra det. Under utbildningen fick vi tips om hur man kan hantera dessa föräldrar samt diskutera egna erfarenheter och hur man har hanterat dem. Superintressant!

Vad säger du, Fatima?

– Jag kan bara hålla med Vendela och av alla utbildningstillfällen som jag har varit med på är nog Futebol dá forças utbildningar och utbildningen om överambitiösa föräldrar med Max Bergander mina favoriter samt Normbollen med Charlotte Ovefelt.

Hur tycker ni att mentorskapet fungerade?

– Jag och min mentor klickade från första mötet och sedan har samarbetet varit enkelt. Vi träffades ungefär en gång i månaden och även fast vi inte alltid kanske diskuterade de senaste träffarna höll vi oss alltid till ämnet fotboll och ledarskap. Det har varit väldigt värdefullt för mig att få ha en som kan mycket om fotboll för att kunna bolla mina idéer och tankar med. Något som till slut ledde fram till min ledarfilosofi, berättar Vendela

– Min mentor bor i Halmstad och till en början fungerade det helt okej, men vi träffades virtuellt mindre och mindre ju mer tiden gick. Det var kul att lära känna henne och ha henne som ”gubbe”, berättar Fatima.

Vad tar ni med er från utbildningen?

Som ledare kommer jag framför allt ta med mig de kloka ord och lärdomar jag har fått ta del av från de andra deltagarna. Många av de har varit ledare längre än vad jag har och har därför mer erfarenhet, något som jag verkligen har dragit nytta av och kommer ta med mig för livet. Även alla kloka ord som sas på avslutningen i allas ledarfilosofier är någonting jag absolut kommer ta med mig. Trots att många var eniga i vad ens ledarfilosofi är, sa alla det på olika sätt vilket var jättehäftigt att höra. Det är nog det största jag tar med mig, säger Vendela.

– Jag tar med mig jättemycket från denna utbildning, bland annat alla människor jag har lärt känna. Kunskapen jag har fått är även den ovärderlig! Tack för denna tid, flikar Fatima in.

Tack Vendela och Fatima, lycka till!