25 lag överträdde Fair Play-trappans gräns vid första avstämningen

Förra året, som genomfördes med endast en höstsäsong, var första gången som åtgärder genomfördes efter avstämning av Fair Play-ligan. Då endast med två avstämningar, i år är det dags att använda Fair Play-trappan fullt ut vid fyra tillfällen. Den 9 maj gjordes den första sammanställningen, 25 lag hamnade över gränsen på 3,5 Fair Play-poäng.

Till säsongen 2019 infördes en Fair Play-Liga för representationslagen där lagen tilldelas poäng utifrån händelser under matchen (såsom varningar och utvisningar) som domaren redovisar i sin domarrapport och som automatiskt sammanställs i en Fair Play-tabell. 

Säsongen 2021 utvecklades Fair Play-ligan med att det kopplas åtgärder (belöningar och bestraffningar) genom Fair Play-trappan som enhälligt röstades igenom vid representantskapsmötet i november 2020.

Avstämning 1 2022

Den första avstämningen av årets Fair Play-liga (FPL) är genomförd. Som vanligt var det inga damlag som kom upp i 3,5 poäng i snitt. Däremot var det hela 25 herrlag som passerade denna gräns.

Vid förra säsongens första avstämning var förhållanden 0 damlag och 17 herrlag.

Trend

Under förra året var det bara två officiella avstämningar med en inofficiell däremellan. Anledningen berodde ju som ni vet på att pandemin tvingade oss att ställa in vårsäsongen och endast spela efter sommarledigheten.

Då var det som sagt 17 herrlag vid den första avstämningen som överträdde gränsen, för att sen gå ner till 10 vid den inofficiella avstämningen och slutligen hamna på 5 lag när seriespelet var över. Vi hoppas på en liknande trend i år.

En av anledningarna till att snittpoängen minskar under året tror vi kan vara att vi, tillsammans med er lag, faktiskt uppmärksammar detta. Inget lag vill hamna över 3,5 snittpoäng och ibland räcker det med att bli uppmärksammad på att laget ligger högt och man pratar om situation samt vilka följderna kan bli.

Vad händer nu?

De lag som har överträtt Fair Play-trappans gräns med 3,5 poäng i snitt kommer i någon form kontaktas av StFF.

Ställningen i Fair Play-ligan för damlag.pdf
Ställningen i Fair Play-ligan för herrlag.pdf

Nästa avstämning av Fair Play-trappan sker den 13 juni.

Vid eventuella frågor, kontakta: