Lira Blågult – sommarens höjdpunkt!

Himlen fullkomligt öppnade sig och regnet föll tungt när deltagarna i Värmdö IF:s fotbollsskola Lira Blågult begav sig ut på planen för en andra dag fylld av fotbollskoj. Det bekom inte spelarna alls, utan det var fullt fokus på nästa övning tills regnet byttes ut mot strålande sol och dagens matchspel inleddes.

Värmdö IF ordnar Lira Blågult för spelare födda mellan 2009 och 2014 under två veckor i juni. Dessutom ”Steg 2” under tre dagar där allt är lite mer på riktigt som rektor Andreas Runwall uttrycker det.

- För de yngre handlar det mer om fotbollslekis där det visserligen spelas fotboll, men på en lekfull nivå. Under Steg 2 deltar t ex dam- och herrlagets tränare och nivån höjs ett par snäpp.

Redan under vintern samlas arrangemangsgruppen för Lira Blågult för att planera sommarveckorna och det är full fart ända tills barnen anländer.

- Vi är en grupp som driver fotbollsskolan och den har funnits i över 20 år. Vi marknadsför genom utskick till lagen och i sociala medier. Det är populära fotbollsveckor och vi lyckas allt som oftast att fylla platserna. Det mesta fungerar bra, men det finns alltid förbättringspotential, medger Runwall.

Ungefär 200 spelare deltar i fotbollsskolan och föreningen sätter ihop grupper utifrån spelarnas ursprungliga lag.

- Vi tycker att tryggheten är viktig och försöker hålla ihop kompisar i grupperna. Tjejer och killar blandas vilket fungerar fint. Vi tror att det blir mer harmoniskt i grupperna och alla lär sig att jobba ihop, säger Runwall.

Som ansvarig för fotbollsskolan får Andreas Runwall lösa många olika situationer.
- Det kan handla om diskussioner med barn som har krockat och försöka få dem att samarbeta. Även samtal med föräldrar under veckorna. För det mesta flyter allt på och barnen uppskattar verkligen fotbollsskolan.

- Det viktigaste för oss är att alla spelare ska få vara med och vara glada när de går hem för dagen. Fotbollsskolan ska vara en positiv upplevelse för alla inblandade.

Ledarna är en viktig pusselbit för att deltagarna ska få den bästa fotbollsveckan. Här har Värmdö satsat på utbildning och ledarna får bland annat lära sig att hantera barn samt pedagogik.

- Vi har 16 unga ledare med på fotbollsskolan som har rekryterats genom att först en ansökan, i nästa steg hör vi med deras tränare hur de är i sina lag. Ett villkor för att bli ledare är att man redan är aktiv i föreningen. Vårt mål är att i varje grupp ska det vara en tjej respektive en kille som ledare. De flesta har deltagit i fotbollsskolan som spelare när de var yngre, berättar Runwall.

Ledarna är födda 2002-2006 och många blir också ledare för lag i Värmdö IF efter fotbollsskolan, något som är en förhoppning hos föreningen.

- De som engagerar sig i fotbollsskolan blir också mer engagerade i föreningen har vi märkt. Detta är något som är viktigt för oss och fotbollsskolan ger så oerhört mycket till hela föreningen i det långa loppet. Barnen får roliga fotbollsveckor, ungdomarna får möjlighet till att utveckla sitt ledarskap och ledarförsörjningen bibehålls. Jag rekommenderar alla föreningar att genomföra fotbollsskolan Lira Blågult!

På Värmdövallen bildar glada och förväntansfulla barn ett myller av blått och gult. Det går inte att ta miste av hur betydelsefull fotbollsskolan är för barnen och hur stor längtan är till sommarens höjdpunkt.

StFF:s utsända besöker under de närmaste veckorna alla föreningar som anordnar Lira Blågult. Håll koll på inlägg på Instagram: stockholms_fotbollforbund

Läs mer om fotbollsskolan Lira Blågult här.