Den sista delen i artikelserien om ledarskap

Mod, tydlighet och omtanke. Botkyrka Academy F12:s tränare Evelina Cortes behöver inte fundera länge på ledstjärnorna i hennes ledarskap.
– Jag reflekterar mycket över mig själv och de situationer jag hamnar i, säger hon.

I bilen möter Evelina Cortes sin blick i backspegeln. Hon upprepar samma mantra om och om igen, varje morgon. ”Du är modig, du är modig.” På vägen hem i bilen från jobbet sammanfattar hon ”idag var du modig, idag var du modig.” Ritualen upprepas i ett halvår ungefär. Därefter sitter den inom henne.

– Det var ett sätt att peppa mig själv på, som jag fått med mig från idrotten och studierna. Jag hade just fått en ny tjänst och var oerfaren som chef med personal- och budgetansvar. Den där stunden i bilen var viktig för att påminna mig om att jag klarar av mer än jag tror. Den känslan vill jag också förmedla till mina spelare, få dem att tro på sig själva, säger Evelina Cortes tränare för Botkyrka Academy F12.

VÄRDEBASERAT LEDARSKAP

Hon går ledigt över Storvretens IP, även om det syns att familjen snart ska få tillökning. Evelina Cortes är i sjunde månaden och har sin första lediga dag i väntan på barn nummer fyra. Den gångna helgen gick hon ungdom B, tränarutbildningen för dem som vill ta ytterligare ett steg efter basutbildningen. Där träffade hon såväl erfarna män som unga tjejer. Diskussionerna blev livliga och intressanta.

– Vi pratade mycket om ledarskap. För mig är det viktigt att inte stå still, det får inte bli statiskt. Jag försöker att inte klippa spelarnas vingar, de ska vara delaktiga i processen. Samtidigt är det viktigt att jag tar täten när det behövs. Tjejerna ska kunna vila i att jag har koll, vad som än händer, säger Evelina Cortes.

BEKRÄFTA UTMANINGARNA

Hon leder människor även i sitt yrke. Som enhetschef på en rehabklinik hanterar Evelina Cortes människor i princip hela sin vakna tid.

– Mitt ledarskap är värdebaserat. Det måste finnas en mening med och en riktning i det vi gör. Men framför allt handlar det om att vara genuin. För mig är det oerhört viktigt att mena det jag säger, annars blir det tomt prat som genomskådas, säger Evelina Cortes och fortsätter:

– Jag reflekterar ofta och mycket över mitt ledarskap. En ledstjärna är att försöka lära mig något av varje möte, varje situation. Även om jag inte lirar bra med en annan människa försöker jag ändå att hitta något jag kan ta med mig från den personen.

Ute på planen försöker hon fokusera och hålla koll på varje spelares utmaningar. Feedback ska vara kollektiv, men också individuell och inte av det generiska slaget. Upplever någon av spelarna exempelvis att något är svårt är det där Evelina Cortes lägger fokus.

– Där blir det viktigt att i stunden bekräfta deras utmaningar. Är det en tjej som tycker att det är tufft att skjuta vristskott så gäller det att vara där när hon använder vristen.

Berömmet varvas helst med frågor. Hur kändes det? Vad kan du göra annorlunda till nästa gång? Tanken är att få tjejerna att själva fatta beslut, men hela tiden med guidning och stöttning.

Kollektivt jobbar Evelina Cortes och tränarkollegan Maria Chamoun mycket med att skapa ett tillåtande klimat där respekt för varandras olikheter är A och O. Med tjejer på väg in i ungdom och pubertet handlar det ofta om att lära ut var gränsen går.

– Som ledare, oavsett om du är tränare, lärare eller fritidsledare, bör du vara medveten om att allt du säger går genom en megafon. Att förstå att du är viktig som tränare gör också att du kan hantera ansvaret på ett bättre sätt. För du har ett stort ansvar som tränare.

LAJKKULTUREN OHÅLLBAR

Även maken Patrick Amoah, med ett förflutet i Djurgårdens IF, är tränare i klubben. Båda två har långa idrotts- respektive ledarkarriärer bakom sig. Familjen har medvetet valt att stanna kvar i Tumba, där Evelina Cortes är rotad sedan barndomen.

– Det är blandat här i Tumba, det finns många som har det bra och andra som har tuffare förutsättningar. För mig tjänar det ett syfte att bo här och visa att jag är nöjd med mitt liv och det jag gör. Förhoppningsvis kan mina tjejer inspireras av det och själva lära sig att skapa sina egna förutsättningar, säger hon.

För att lyckas med det tror hon att fler skulle behöva skulle behöva titta sig i spegeln och säga att de är modiga och klarar av saker.

– Tyvärr söker alltför många människor bekräftelse utanför sig själva. Den här lajkkulturen på alla sociala medier tror jag inte är hållbar i längden. När klicken inte är tillräckligt många, vad händer då om vi inte lärt oss att tycka om oss själva? Det är nog det jag allra mest vill komma åt som ledare.

Hur ska fotbollen engagera fler kvinnliga ledare?

– Genom att lyfta varandra och gärna lyfta yngre tjejer. Jag tror även att de föreningar med störst resurser skulle kunna ta mer ansvar. Det behövs samarbeten över föreningsgränserna eftersom syftet är så mycket större än att bara gynna den egna klubben.

TRE LEDARTIPS FRÅN EVELINA CORTES, BOTKYRKA ACADEMY

  • Var den förebild du själv skulle vilja ha och lev som du lär. Ett genuint ledarskap når längst.
  • Se spelarna var och en, men också kollektivet. Visa att du tror på dem och få dem att tro på sig själva.
  • Var konsekvent, men inkluderande. Klipp inte dina spelares vingar, men var samtidigt tydlig med att du är tränare och har ansvaret.

Läs de övriga artiklarna och tidigare artikelserier

Text: Juan Martinez/Oiga AB
Bild: Juan Martinez/Oiga AB