Fair Play-trappans andra avstämning

Fyra gånger per år läser vi av snittpoängen i Fair Play-ligan. Den andra avläsningen skedde den 13 juni. Denna här gången var det nio lag som hade ett snitt över 3,5 poäng, samtliga herrlag. För dessa nio lag kommer nu ett tävlingsärende att upprättas och det blir tävlingskommitténs uppgift att avgöra om eventuella straff ska delas ut.

Till säsongen 2019 infördes en Fair Play-Liga för representationslagen där lagen tilldelas poäng utifrån händelser under matchen (såsom varningar och utvisningar) som domaren redovisar i sin domarrapport och som automatiskt sammanställs i en Fair Play-tabell. 

Säsongen 2021 utvecklades Fair Play-ligan med att det kopplas åtgärder (belöningar och bestraffningar) genom Fair Play-trappan som enhälligt röstades igenom vid representantskapsmötet i november 2020.

Trend jämfört med avstämning 1

Vid avstämning 1 var det hela 25 lag som låg över 3,5 i snitt som är gränsen för att ett tävlingsärende ska upprättas. Att det nu bara är nio lag är bra, även om vi så klart siktar på ännu färre.

7 av de 9 lag som ligger över 3,5 poäng vid avstämning 2 var även över gränsen vid avstämning 1. Men 5 av dessa 7 lag har minskat sin snittpoäng och närmat sig poängsgränsen för ett tävlingsärende.

Vid avstämning 1 hade laget med högst snittpoäng 6,0 i snitt. Nu var high-score på 4,86.

Generellt ser trenden bra ut. Men visst finns det lag som går åt andra hållet också.

Respons från lag

Efter avstämning 1 togs kontakt med samtliga lag som låg över 3,5 poäng. Vi upplever att många lag har tagit varningen efter den första avstämningen på allvar. Lag har återrapporterat om att den höga poängen har tagits upp inom laget, med tränarna, inom klubben. Statistik har tagits fram, möten har hållits och vi ser att de klubbar som återkopplat till oss om sin handlingsplan i samtliga fall fått ner sin snittpoäng.

Att bli uppmärksammad på den höga snittpoängen ger en viss effekt, om man dessutom diskuterar den inom lag och förening verkar effekten bli ännu bättre.

Damlagen

Inget damlag är nära 3,5-poängsgränsen. Här finns ett antal lag som hittills inte dragit på sig ett enda poäng ännu.

Här hittar du den totala sammanställningen för damlagen och herrlagen

Vi fortsätter jobba aktivt tillsammans för en bättre matchmiljö för oss alla!

Nästa avstämning av Fair Play-ligan sker den 29  augusti.

Läs mer om den första avstämningen

Vid eventuella frågor, kontakta: