50/50-fonden ska hjälpa Järla IF att bygga broar

Catharina Conrad är nyvald ordförande i Järla IF och ett av utvecklingsområdena är att starka dam- och flicksidan i föreningen. Projektet "Brobygget i Järla IF" som har fått medel av Ellevio 50/50-fonden ska göra klubben mer jämställd.

Ellevios Thomas Kult och StFF träffade Järla IF:s ”nybakade” ordförande Catharina Conrad som åter är tillbaka i föreningen efter några års frånvaro. En sanningen med modifikation då hon sen årsskiftet även är med i nystarten av och är en av tränarna för föreningens damlag i div. 5. Idag är Catharina på plats på Nacka IP för att planera morgondagens grillning och trekamp med laget.

Den nya ordföranden var även med på den tiden då svensk fotboll genomförde det rikstäckande projektet Damprojektilen under några år på tidigt 2000-tal. Det handlade om att få fler tjejer i olika roller i våra föreningar. Hon var bland annat med och startade flickfotbollen i Järla och utvecklade verksamheten under sina år som anställd i föreningen. Numera jobbar Catharina på RF-SISU Stockholm och då med deras utbildningar. Idag handlar det mer om ett ideellt uppdrag i föreningen och då för att leda ett nytt utvecklingsarbete.

Catharina, hur går tankarna kring ert projekt ”Brobygget i Järla”?

– Vi vill stärka tjejer i sin roll i föreningen både på kort och lång sikt. Vi vill bygga naturliga broar mellan lag, träningsgrupper och åldersgrupper för träning, tävling och utbyte av erfarenheter. Detta för att få bättre och tydligare samverkan mellan ledare och aktiva.

Vad tänker ni göra för att uppnå detta?

– Vi har redan startat med en träningskväll i maj med blandade lag från flickor födda 2009 till seniorlaget. Vi mixade alla spelare i olika lag och spelade 7 mot 7-spel en hel kväll. En väldigt rolig och uppskattat kväll. Det jobbar vi vidare med och tänker oss under hösten ha en dag/kväll tillsammans med alla spelare inom flick/damsektionen.

– För ledarna kommer vi att ha ledarmöten där verksamheten diskuteras och ledare tar beslut om kort- och långsiktiga gemensamma mål för att öka antalet aktiva inom tjejfotbollen. Här tänker vi oss också att under hösten ha en dag/kväll tillsammans med alla kvinnliga ledare i föreningen för att skapa ett gemensamt nätverk oavsett i vilken verksamhet man är aktiv inom.

– Då det gäller spelarna vill vi jobba med mentorskap mellan senior och dam-juniorer som tränar tillsammans med yngre lagen vid något tillfälle varje säsong. Men också att de yngre lagen är ”boll-lisor” på damjunior och seniormatcher.

– Vi tänker oss också att starta ”träningsgrupper” för de som inte vill tävla och för de som är nya inom fotbollen när dom är 10 år och äldre som ett sätt att slussa dom in i verksamheten.

Vad är då det slutgiltiga målet med satsningen?

Det slutliga målet är att föreningen ska vara en jämställd förening och då med minst 40/60 aktiva flickor-pojkar, 40/60 ledare kvinnor/män och 50/50 fördelning på våra ungdomsledare avslutar Catharina dagens möte.

Ellevio och vi på StFF ser fram mot alla aktiviteter som föreningen kommer att genomföra och önskar att vara med på någon för att kunna dokumentera och kommunicera. Vi önskar även Järla IF FK och Catharina vid rodret lycka till med sin satsning på flick- och damfotbollen i Järla.