IK Säbysjön – laget med nio liv

I dagens presentation under rubriken "Laget bakom namnet" möter vi IK Säbysjön. Svaren vi har fått är så pass uttömmande att vi har valt att dela upp presentation i två delar, en liten sommarföljetong! I den första delen får vi ta del av hur laget från Järfälla efter mycket om och men fick sitt namn.

När bildades laget?

Bildandet av IK Säbysjön skedde 1989 i en lägenhet på Kvarnplan 1 där två av de som kom att utgöra den allra första truppen bodde. Kompisgänget hade under tre år representerat IK Söderhöjden-Wasa i form av ett reservlag och man var nu sugna på att testa sina vingar i den verkliga världen, en värld där man till slut spelar final i Champions League, vilket turneringen dock inte hette på den tiden.

Man visste redan att detta var allas vilja så det mötet den där dagen skulle se till att få beslut av endast två saker. Dels skulle vi ha ett namn, dels skulle vi anta stadgar. Detta för att vi skulle kunna skicka in alla de ansökningar som behövde beviljas för att vi skulle kunna ställa upp i seriespelet samma år.

Vad det gäller stadgarna hade vi fått tag på ett häfte med normalstadgar och ämnade köpa dessa rakt av. Senare år blev det en del stridigheter om dessa stadgar. T ex lades en motion om att klubben i stadgarna borde ha ett förbud mot att en målvakt i klubben tilläts ha en liten handväska att lägga bredvid målet. Detta var nämligen en rätt ny företeelse på den här tiden och vissa traditionalister i klubben såg inte med blida ögon på den sortens nymodigheter.

Motionen röstades dock ned då de flesta medlemmarna i föreningen på den tiden var fullständigt övertygade om att detta aldrig skulle kunna ske i klubben, varför ett förbud endast var löjligt. Nåväl, det enda vi egentligen skulle besluta om var därför vad klubben skulle heta.

Alla spelare hade under någon veckas tid fått skicka in namnförslag och någonstans kanske alla dessa finns kvar att läsa, eller så är de tyvärr borta för alltid.

Minnet sviker så vilka namnförslag som fanns kan jag inte komma ihåg men det fanns självklart ett gäng förslag med ortsnamnet Jakobsberg inblandat, ibland även i formen ”Jakan”. En del orter i orten fanns också med och dessutom en del platser, som det Säbysjön som till slut blev klubbens namn, samt Kvarnbacken, ett namn som året efteråt togs av en annan nystartad förening som blev lite av en bitter lokalrival de få år som denna klubb levde. En av dessa grundare var nämligen tänkt att vara en av våra stöttespelare men han valde att istället sätta ihop ett ”bättre” lag på egen hand.

Tanken var att de som deltog på mötet vid klubbens bildande skulle rösta om vad vi skulle heta. Vi bestämde snabbt på mötet ett slags utslagningsmodell där namnförslag försvann typ ett efter ett. Jag minns inte exakt hur många gånger vi röstade men många var det och när vi till slut hade bara två förslag kvar fanns det åtta personer kvar i lägenheten. Dessa var ganska trötta och då en del alkohol hade druckits kanske inte alla var helt nyktra inför den sista avgande ronden. En rond som stod mellan dessa två namn:

  • Säbysjön
  • Stockholm Norra

Notera att vi här ännu inte hade bestämt om vi skulle vara en IK, ett IF eller något annat. Röstningen vara bara på själva namnen och röstade gjorde vi. När rösterna räknades ihop visade det sig att Stockholm Norra hade 4 röster, Säbysjön 3 röster samt att en röst var blank.

Den blanka rösten hade lämnats av en som nog hade tröttnat på den långa röstningsproceduren och nu räknat ut att det kunde bli 4-4 mellan de bägge förslagen, något som skulle innebära ännu mer diskussion och röstande.

Personen ifråga hade här räknat helt fel med vilken sorts människor han var polare med. För nu tog gängets mest aggressionsfyllda medlem tag i det hela. Han deklarerade att några blanka röster var det inte tal om, här skulle man minsann utnyttja sin demokratiska rätt att rösta och gjorde man inte det kändes det som att det kunde få konsekvenser. Den uttröttade blankröstaren sa OK och en ny finalröstning tog sin början.

Här kan ju den som är lite bra på matematik räkna ut att om alla röstar som de redan gjort en gång så kan en ny röst bara betyda tvenne olika utfall. Antingen vinner Stockholm Norra med 5-3 eller så blir det 4-4. Eftersom man kan misstänka att många här ville ha ett slut på mötet var oddsen på 5-3 till Stockholm Norra inte driekt höga.

Så döm om allas förvåning när rösterna hade räknats. Säbysjön hade nu fått 5 röster och Stockholm Norra endast 3. Samma person som bestämde att blankröstande var i princip olagligt förkunnande:

– OK, då heter vi alltså Säbysjön.

Tilläggas kan att han givetvis var en av de tre som röstade på det förslaget i den första och senare ogiltigförklarade omröstningen.

Därefter tror jag det tog ytterligare en timme av tjafs och omröstningar innan vi bestämde oss för att det fullständiga namnet skulle vara ”Idrottsklubben Säbysjön”, förkortat till IK Säbysjön. Resten är historia...

Om en vecka är det dags för del 2 om IK Säbysjön. Då kommer vi bland annat få ta del av den spännande uppkomsten av lagets klubbmärke.