IK Säbysjön – laget med nio liv (del 2)
Förra veckan började vi en kort sommarföljetong om IK Säbysjön under rubriken "Laget bakom namnet". Då svaren var så pass uttömmande valde vi att dela upp presentation i två delar. I den första delen kunde vi läsa om hur laget från Järfälla fick sitt namn. I dagens artikel får vi ta del av den intrikata berättelsen om hur klubbmärket uppstod samt att det är en gåta att laget fortfarande existerar.
Om du vill läsa del 1 först hittar du den här!
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
När IK Säbysjön väl hade bildats behövdes också matchtröjor och ett klubbmärke. Precis som med namnet på klubben bestämde man att dessa saker skulle det röstas om.
Alla fick några veckor på sig att ta fram förslag och skicka in till klubbens kassör. Därefter skulle man samlas och rösta på de förslag som kommit in i syfte att till slut ha såväl en klubbdräkt som ett klubbmärke. Det var också viktigt att dessa två omröstningar hölls separat. Ämnena var allt för viktiga för att klumpas ihop.
Hur många förslag det skickades in kommer nog tyvärr ingen ihåg idag. Inte heller är dessa förslag sparade vilket är synd. Mängden snygga, fula, fantasifulla och märkliga förslag var nämligen stor. Gissningsvis måste antalet ha varit minst 30 stycken, kanske t o m fler än 40.
De flesta som hade skickat in ett förslag hade skickat in just ett förslag men det fanns även de som hade skickat in flera stycken. Huruvida detta var för att öka chanserna till att vinna omröstningen med ett eget förslag eller om man bara såg sig som skickliga klubbmärkesskapare är svårt att sia om.
Man kunde dock slå fast att de inskickade förslagen höll en väldigt varierande kvalitet. Vissa förslag var av en karaktär att man undrade om skaparen ville göra den nystartade föreningen till åtlöje, andra var väldigt stilfulla.
Ett av de mer stilfulla förslagen var tidigt inskickat av Magnus Hagström. Denne Magnus hade två klubbar i sitt hjärta. Dels Hammarby IF, dels Millwall FC. Det förstnämnda följde han såväl hemma som borta medan matcherna med Millwall oftast fick upplevas på distans. Resorna till London var dock frekventa och under en säsong bodde och jobbade han i London för att kunna se matcherna mer frekvent.
Det var också denna känsla för Millwall som låg bakom det väldigt stiliga klubbmärke som han skickade in som förslag. Förslaget var nämligen inget annat än en modifiering av det klubbmärke som Millwall FC använde sig av under åren 1956 – 1974. Millwall FC byttes ut mot IK Säbysjön, de två röda lejonen fick bli svarta och den vita bakgrunden gjordes röd.
Klubbens kassör Peter Holmquist som var den som alla förslag skickades in till, fastnade snabbt för detta stiliga märke med sitt klassiska utseende. Han tyckte dock att det var något som saknades, nämligen det datum som klubben hade bildats. Därför togs helt enkelt en fotostatkopia på det av Magnus inskickade förslaget, på vilket sedan datumet skrevs in mellan lejonens tassar.
Tanken var både att datumet skulle högtidlighållas genom att finna på klubbmärket men också att ytterligare litegrann, modifiera märket som ju i grunden var en annan klubbs. Så på den stora dagen för val av klubbmärke fanns bland de många inskickade förslagen två stycken som var nästan identiska. Skillnaden var bara den lilla detaljen med datumet.
Så här i efterhand är det inte möjligt att minnas hur Peter trodde att Magnus skulle ta emot den modifiering av Magnus förslag som han hade lämnat in. Men troligtvis var han inte alls förberedd på den starka reaktion som förslaget utlöste.
Magnus gillade nämligen inte alls tilltaget och argumenterade t o m för att märket inte skulle få ställa upp i röstningen. Utöver att det borde vara förbjudet att peta på andra klubbmedlemmars förslag menade han också på att det inte var bra att en medlem i förväg hade kunnat se alla inskickade förslag för att sedan välja ut ett och efter en liten modifiering lämna in ett ”eget” förslag. Ingen annan hade ju haft den möjligheten.
Efter några turer av hårda ord åt både det ena och det andra hållet blev dock Magnus nedröstad och det modifierade förslaget tilläts ställa upp i omröstningen. Inte blev det bättre av att den modifierade varianten av Magnus förslag gick och vann hela omröstningen.
Klubben hade fått sitt efterlängtade klubbmärke men som alltid när något viktigt beslut skulle fattas i föreningen, hade beslutet fattats under inte helt problemfria former.
Många år senare när dessa två ursprungliga klubbmedlemmar lämnat föreningen, fick även Peter Holmquist känna på hur det var att drabbas av klåfingriga individer. Då ändrades nämligen utseendet på klubbmärket av en dåvarande medlem.
Datumet som i ursprung var både dag, månad och år gjordes om till att bara visa året. Datumet flyttades också bort från utrymmet mellan lejonen och 19 skrevs till vänster om fotbollen, medan 89 följdaktligen hamnade till höger. Den ”pergamentrulle” på vilken klubbnamnet är skrivet moderniserades också, samt att typsnittet på klubbmärket byttes ut.
Dagens klubbmärke är således inte det ursprungliga. Vilket för mig Peter Holmquist, är trist. Hur Magnus Hagström som normalt sett är en person som ogillar saker som att föreningar byter nam, färger, märken osv ser på denna förändring vet jag inte. Kanske tänker han att svinhugg går igen...
Geografisk hemmaort?
Järfälla
Vilket mål har laget med verksamheten?
Vår målsättning är att vinna varje match, utan att tappa vår identitet. Vi har ingen ungdomsverksamhet och kulturen lever kvar från det kompisgäng som startade föreningen 1989. Vi har vår årliga sommargrill, vår årliga bankett, våra priser som gått i arv sedan 1989.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Då en av lagets första och största profiler, Nicklas Johansson, är bror till Nils-Eric Johansson (AIK) har vi haft spännande gästspel i de jubileumsmatcher vi har där ”nuvarande lag” får stryk av våra ”veteraner”.
Lagets största framgång?
Våra största framgångar handlar om mjuka värden såsom kamratskap, minnen och vår fantastiska kultur. Men seriesegern 2020 är såklart något som sticker ut. Det är få gånger man har möjlighet att gå igenom en serie utan en enda förlust.
Mest minnesvärda match eller händelse?
I och med att vi uppstår som ett reservlag från IK Söderhöjden, som slogs ihop i ett bildande av FC Järfälla men sedan startats upp igen under namnet Söderhöjden Wasa så är dessa matcher alltid minnesvärda. Vi har spelat i samma serie under nästan 10 år och har följt varandra från div. 7 till nuvarande div. 5. Känslofyllda matcher som tas på största allvar. Men det som är fantastiskt är hur helt nya spelare i båda lagen ändå fångas upp i denna stämning, 😊 det är en match ni borde komma och se.
Finns det något mer att berätta om laget?
Det är lustigt hur vi som förening ens lever idag. Vi har ingen verksamhet utanför vårt a-lag, inget inflöde av ungdomar och ingen kassa att prata om. Det finns till och med en historia om en gammal ordförande, en spelskuld och en tom lagkassa… men på något sätt lever vi och när vi pratar med övriga föreningar i Järfälla (FC Järfälla, Kallhälls FF, Edessa, Wasa) så ser alla på oss och pratar om vilken fantastisk gemenskap och kultur vi har lyckats bibehålla i vårt lag.
Vi tackar ordföranden Ali Amin som sammanställt svaren och önskar laget lycka till säsongen 2022 och i framtiden.
Följ laget:
I serien H 5 N
Min Fotboll
Facebook
Instagram
Hemsidan (dock inte uppdaterad sedan 2019)