Trygg tränarrelation viktigast

Hur ser ett bra ledarskap ut? Vad föredrar spelare, en superskicklig instruktör framför en varm och omtänksam människokännare? StFF har intervjuat tre spelare om vad som utmärker en bra tränare. Nicole Ruiz Granados funderade nästan på att säga nej. Till något som de flesta spelare bara kan drömma om. En plats i truppen i ett damallsvenskt lag. En ledares stöd blev avgörande för att hon vågade ta steget.

– Att ha en tränare som ser mig som mer än fotbollsspelare har varit väldigt viktigt, säger Nicole Ruiz Granados, Djurgårdens IF.

Det har gått fort framåt i karriären. Sedan flytten till Djurgården från lokala föreningar i Nacka har Nicole Ruiz Granados debuterat i F-landslaget och fått en plats i Djurgårdens damlag. Det ligger nära till hands att förmoda att självförtroendet är på topp.

– Självklart är det kul att jag får chansen, men den trygghet jag upplever med mitt ordinarie lag i F19 är väldigt viktig. I seniorlaget har jag känt prestationsångest, så det har varit väldigt viktigt med en bra ledare som funnits för att stötta mig, säger Nicole Ruiz Granados.

Hon inledde karriären i Järla IF som knatte. Ett par år senare bytte hon och flera av lagets mest ambitiösa tjejer till pop up-klubben Nacka FC, ett storsatsande lokalt projekt som ville erbjuda ungdomar i Nacka med omnejd ett alternativ till storklubbarnas akademier. Träningarna blev fler och tuffare.

– Under de åren hade jag en tränare, Zinar, som betydde mycket. Han var engagerad och brydde sig om oss. Trots att jag inte har haft honom på flera år nu så har han kommit och kollat på mina matcher i Djurgården ibland.

För tre år sedan gick flyttlasset till storklubben. Nicole bytte till Djurgården ihop med sju lagkamrater från Nacka FC, en trygghet när resorna blev längre och pressen ökade.

– Här har vi haft en fantastisk tränare i Dennis Gabrielsson. Han har verkligen varit en tränare som sätter människan främst. Det är tufft i tonåren när man bestämmer sig för att satsa på fotbollen på elitnivå och man samtidigt ska klara av skolan, säger Nicole.

Att i det läget ha en tränare som enbart fokuserar på spelet skulle förmodligen ha påverkat hennes motivation och vilja att fortsätta. I stället har dialogen varit tät och Nicole upplever att hon har kunnat prata om det mesta med sin tränare.

– Jag har jättestort förtroende för Dennis och det tror jag är jätteviktigt. Man träffar ju nästan sin tränare mer än sin egen familj, så finns inte den personkemin och tilliten blir det tuffare att prestera bra. Helt ärligt tror jag att det är väldigt svårt att lyckas om man inte gillar sin tränare.

I november fick Nicole och hennes lagkamrater veta att deras omtyckte tränare lämnar laget och flyttar till en annan stad. När de fick beskedet grät spelarna öppet. Nu hoppas Nicole att den nya tränaren ska stå för ett liknande ledarskap som sin företrädare.

– Speciellt för tjejer tror jag att det är jätteviktigt med en tränare som är engagerad i oss som människor. Som är lyhörd och ser när det kanske är en tung period i livet. Ska man som tjej orka satsa måste man få den backningen, eftersom vi inte har samma möjligheter som killar att i framtiden försörja oss på vår idrott, säger Nicole.

Även om hon överlag är nöjd med de ledare och tränare hon har haft så finns det något hon saknar:

– Fler kvinnliga ledare! Jag har haft tur som fick en sådan bra relation till Dennis, men många tjejer skulle nog vilja ha en kvinnlig ledare. Dessutom skulle det vara bra för alla tjejer som kanske inte orkar spela vidare, men som skulle passa som ledare – att se att det går att bli ledare på hög nivå.

Nicole Ruiz Granados
Född: 2004
Klubbar: Järla IF, Nacka FC och Djurgårdens IF
Position: Innermittfält

Nicoles tre råd till tränare:

  • Var lyhörd
  • Var närvarande och visa att du finns där för spelaren
  • Favorisera inte – se till allas bästa

Läs övriga artiklar:

Med pappa som förebild

Social intelligens viktig ledaregenskap

Fler artikelserier hittar du här

Text: Juan Martinez

Text: Juan Martinez
Bild: Mathias Bergeld, Bildbyrån