Social intelligens viktig i ledarskapet

Hur ser ett bra ledarskap ut? Vad föredrar spelare, en superskicklig instruktör framför en varm och omtänksam människokännare? StFF har intervjuat tre spelare om vad som utmärker en bra tränare. Sebastian Holmqvist har stött på de flesta tränartyperna från knattelaget till landslaget i futsal.

– De får gärna vara tydligt kring vem som bestämmer, men de absolut bästa ledarna får alla att känna sig delaktiga, säger han.

I snitt har han bytt förening varannan säsong. Han har också hunnit byta idrott, från fotboll till futsal. Och med det har Sebastian Holmqvist också skaffat sig djup kännedom om svenska tränartyper.

– Jag har faktiskt reflekterat en hel del över de tränare jag haft. Personligen trivs jag med ett tydligt ledarskap, det får gärna vara uppenbart vem som bestämmer. Däremot kan jag inte förstå de ledare som gillar att trycka till folk, som använder sin makt på fel sätt och saknar förmågan att lyssna, säger han.

År 2018 skedde mer än ett klubbyte. Sebastian sadlade om helt till att ägna sig åt futsal, efter att ha kombinerat bägge idrotterna under en tid. Sista säsongerna som fotbollsspelare hade han nått ända till Superettan och Jönköpings Södra, där Jimmy Thelin var tränare. Men någonstans där började motivationen att tryta och steget till futsal var därför inte särskilt smärtsamt.

– Även om jag själv tycker att jag inte riktigt fick chansen, så tycker jag att Jimmy Thelin är bra på att skapa en kultur i laget och få alla att dra samma håll. Jimmy jobbade mycket med beteenden. Han fick spelarna att förstå att det handlar om att kunna prestera oavsett hur du mår just idag.

– En läkare eller pilot kan inte ha en dålig dag, då går det illa. De grupperna måste hela tiden fokusera på nästa aktion, något vi som fotbollsspelare kan anamma, säger Sebastian Holmqvist.

Som barn- och ungdomsspelare minns han flera ledare som betytt mycket. Förutom pappa, som var hans första tränare och som alltid funnits där, nämner han Peter Wennberg som idag finns i AIK och Kenneth Öberg, sportchef på Stockholms Fotbollförbund.

– Peters främsta förmåga var att han var bra på att motivera sina spelare. Kenneth är en väldigt duktig instruktör ända ner på detaljnivå. Han har betytt mycket under hela min karriär. Jag har kunnat ringa och bolla frågor med honom långt efter att han slutat vara min tränare, säger Sebastian Holmqvist.

Under en spelares första år är det viktigast att ha ledare som får alla att känna sig delaktiga. Bemötandet av barn och unga är det mest centrala i ledarskapet, menar Sebastian Holmqvist.

– Jag väljer en mänsklig ledare framför en skicklig instruktör alla dagar i veckan, även om en kombination av båda är det absolut bästa, även om en kombination av båda är det absolut bästa.

– En del borde helt enkelt inte vara ledare, eftersom de saknar social förmåga. Att behärsa det sociala är svårare än att bli duktig på att lära ut fotboll, menar Sebastian Holmqvist.

Mest betydelsefull är tränaren under de kritiska faserna i en fotbollsspelares liv. Som när motivationen tryter, eller när ett klubbyte kan vara förestående. Då är det guld värt att ha en vettig tränare som kan motivera och guida, menar Sebastian.

– Jag gillar ledare som håller koll på spelarna även utanför planen. Att ha en vanlig relation där man kan prata om annat betyder mycket. Sedan är det självklart en hårfin linje. Det får inte gå över gränsen så att man hamnar i ett läge där det kan uppfattas som att tränaren favoriserar en spelare.

Den egna spelarkarriären är långt ifrån över. Framgångarna sedan han helhjärtat började satsat på futsal har avlöst varandra och kröntes hösten 2019 med en plats i landslaget. Men tanken, att på sikt fortsätta inom fotboll eller futsal som tränare, finns där.

– Skulle jag få barn så tror jag att jag kommer att försöka att få dom att idrotta och då vill jag vara med på något sätt. För mig är handlar lagidrott om så mycket mer än själva utövandet. Man lär sig så mycket om livet genom att vara en del av den och där är ledaren en enormt viktig person.

Sebastian Holmqvist
Född: 1993
Klubbar: Stuvsta IF, Boo FF, Spårvägens FF, AIK, Nyköpings BIS, Jönköpings Södra, Nest-Sotra (Norge), Lysekloster (Norge), Assyriska FF, Stockholm Futsal Club och Hammarby futsal (SM-guld 2020, 2021).
Position: Yttermittfältare i fotboll. Vinge i futsal.

Sebastians tre råd till tränare:

  • Jobba med psykologi och pedagogik oavsett ålder på laget.
  • Var inkluderande.
  • Följ dina egna regler. Kräver du att alla ska komma i tid, så var det själv också.

Läs övriga artiklar:

Med pappa som förebild

Trygg tränarrelation viktigast

Fler artikelserier hittar du här

Text: Juan Martinez
Bild: Pelle Börjesson, Bildbyrån