Med pappa som förebild

Hur ser ett bra ledarskap ut? Vad föredrar spelare, en superskicklig instruktör framför en varm och omtänksam människokännare? StFF har intervjuat tre spelare om vad som utmärker en bra tränare. Först ut är William Nairn-Tallén som har haft sin pappa som tränare större delen av sin fotbollskarriär. En relation som har fungerat över förväntan.

– Mycket på grund av pappas ledarskap. Han har sin styrka i att leda människor snarare än att vara en grym fotbollsinstruktör, säger Willian Nairn-Tallén.

Ibland funderar han på om det hade kunnat gå annorlunda. Hade han kunnat haft fotboll som yrke om han valt ett annat lag och fått en annan ledare? Inte så konstigt att funderingarna finns efter att nyligen ha besökt vännen och landslagsspelaren Ludvig Augustinsson i Sevilla.

– Klart jag tänker tanken, men jag ångrar inget och det är ju inte säkert att jag hade blivit proffs ändå. Jag har och har haft en fin fotbollskarriär och det är pappa en viktig del av. Han har varit tränare i 13 av de cirka 20 år jag har spelat, säger William Nairn-Tallén.

Första bredsidan slogs i lokalklubben Gröndals IK. Därefter blev det en sejour i Reymers innan flyttlasset gick till närliggande IFK Aspudden. När han varit där i ett par år slogs föreningen ihop med en annan och målet var att klättra i seriesystemet.

– Jag var 16 år och vi gick från division 4 till 2 på kort tid. Då fick jag sitta mycket på bänken, så jag var knappast favoriserad av att ha pappa som ledare. Men vi har hanterat vår relation bra. Både som far och son, och som spelare och tränare.

William Nairn-Tallén lyfter framför allt upp sin pappas lyhördhet och avsaknad av prestige som viktiga egenskaper. Under matchgenomgångar och analyser är det inte tränaren som påstår att han alltid har de självklara svaren. Spelarna får komma till tals mycket och även de mer tystlåtna uppmuntras att delta med sina synpunkter.

– Pappa har ett väldigt inkluderande ledarskap. Han är lyhörd och prestigelös. Jag tror mycket på att skapa ett tillåtande klimat där alla får plats.

William tror att många klubbar brottas i jakten på bra ledare, men ofta får de nöja sig med att någon välvillig förälder räcker upp handen och tar på sig tränarsysslan, oavsett om hen är mest lämpad eller inte.

– Jag tror att man bör satsa på att fortbilda de ledare man redan har. Sedan tror jag att det finns potential bland yngre spelare, som kanske är på väg att sluta som spelare. De har visserligen liten erfarenhet, men är formbara och ihop med en klok och äldre förälder kan det bli en bra kombination.

– Delat ledarskap behöver inte vara fel. Jag uppfattar som att det nästan är lite så i herrlandslaget, att Janne Andersson står för ledarskapet och har huvudansvaret för gruppen, medan Peter Wettergren bidrar lite mer med sitt fotbollskunnande.

William tror att idrottsledare generellt sett är som viktigast när barn är mellan tolv och femton år. Forskningen visar att många slutar med sin idrott i det spannet. Motvikten finns ofta i en entusiasmerande ledare.

– Det är självklart många faktorer som spelar in och vi ska inte lasta enskilda ledare för att barn hoppar av, men om vi får fram fler inspirerande tränare så tror jag också att fler fortsätter.

– Sedan tror jag också att föreningarna får rannsaka sig lite. Vad har ungdomar att sträva efter i sina föreningar? Finns det en brygga mellan ungdomslag och seniorverksamhet? Om inte, varför ska man då fortsätta?

Han väljer hellre en god och prestigelös människokännare som tränare framför en skicklig men osmidig fotbollsinstruktör.

– Fotbollen är social fostran, att känna tillhörighet och vara del av en gemenskap. Jag tror inte alls på en auktoritär ledarstil där tränaren bestämmer allt oavsett om hen har rätt eller ej. Att dra igång ”hårtorken” och skälla på folk ...

– Jag ser det som ett omodernt ledarskap.

Trots att den egna spelarkarriären varit ganska intensiv har William Nairn-Tallén hunnit med att träna ett ungdomslag i fyra år.

– Jag var väldigt ung, men det var kul och jag kan absolut tänka mig att ta ett lag igen i framtiden. Min ledarstil är nog väldigt inspirerad av pappas. Jag har anammat den också i min roll som lärare.

Willian Nairn-Tallén
Född: 1994
Klubbar: Gröndals IK, Reymers, IFK Aspudden/Tellus
Position: Mittback

Williams tre råd till tränare:

  • Var prestigelös
  • Var redo på många intressen; spelare, föräldrar, förening
  • Fokusera på människorna och se varje individ

Läs övriga artiklar:

Trygg tränarrelation viktigast

Social intelligens viktig ledaregenskap

Fler artikelserier hittar du här

Text och bild: Juan Martinez