Distriktslagsverksamheten 2021

2021 blev på flera sätt ett unikt år för distriktlagsverksamheten, både för Stockholm som distrikt men också för svensk fotboll i stort. Pandemin skapade givetvis en viss osäkerhet och sköt upp en hel del verksamhet i början av året men framför allt har upplägget för svensk förbundsfotboll förändrats och förbättrats i syfte att fler spelare ska få en ännu bättre utbildning.

Svensk fotbolls utbildningsplan för den förbundsdrivna fotbollen för flickor och pojkar har sedan 2018 benämnts ”Spelarutbildning – en helhet”. Under 2020 startade en omfattande revidering av programförklaringen som bland mycket annat hanterar just distriktslagsverksamheten i landets 24 distrikt. Arbetet som fått namnet ”Spelarutbildning – en helhet 2.0” har involverat ett 70-tal personer spridda i hela landet med olika roller och funktioner i svensk fotboll. StFF representerades av Annelie Norén och Kenneth Öberg och inom de fem projektgrupperna återfanns ytterligare en handfull skara personer med sin bas i Stockholmsfotbollen.

Flera förändringar har genomdrivits och testats under 2021. Bland annat permanentades det Riksläger som genomfördes för 05-kullen redan 2020, men då som en åtgärd framkallad av pandemin. Rikslägret ersätter det tidigare ”Utvecklingslägret” som har ägt rum i Halmstad sedan 1950-talet. De största skillnaderna är att spelarna som väljs ut till Rikslägret är där som individer och inte med sitt distriktslag. Dessutom baseras numerären spelare från varje distrikt på antalet spelare i distriktet vilket för Stockholm får den positiva effekten att upp till 20-24 spelare flick- respektive pojkspelare får gästa Rikslägret, att jämföra med de 16 spelare som årligen deltagit på Utvecklingslägret. Lägret har genomförts på Bosön, en bekant miljö för StFF:s spelare. 

Spelarens väg till Rikslägret går via den traditionella distriktslagverksamheten som också bjudit på positiva förändringar för Stockholms Fotbollförbund. Även här rör det sig om att antalet spelare som omfattas av förbundsverksamheten ökat. Tidigare har ett (1) flick- och ett (1) pojklag skickats till de olika läger och turneringar som genomförts. Under 2021 har vi för första gången tilldelats två flicklag och två pojklag från början. Därtill ska StFF även framåt skicka ett så kallat ”Future team” på pojksidan. Konceptet ”Future team” är en satsning som redan etablerats på landslagsnivå med utbyte med andra nationer och syftar till att, på pojksidan, identifiera och utbilda spelare som är långt utvecklade tekniskt, spelförståelsemässigt och mentalt men som inte kommit lika långt i sin fysiska utveckling. 

Pandemin satte hinder för 2021 års 15-åringar (2006) men verksamheten är redan i gång för nästa kull, spelare födda 2007.

Den sista större förändringen är att formatet för Distriktsungdomsturneringarna tar ny form. Åtminstone på prov. Tidigare gruppspel och slutspel ersätts med ett divisionsspel, inspirerat av Nations League, i syfte att skapa en bättre matchmiljö än den som varit. Kullen 2005 för flickor och pojkar fick under november testa på det nya formatet. Se nedan.

Spelarutbildare, tillika distriktslagsansvariga, har under 2021 varit Sara Olsson som startade sin tjänst som SU för flickorna i december 2020 och Emil Grändås som anslöt i april månad som ansvarig för pojkverksamheten. Emma Ringvall har som koordinator med bravur dragit i spakarna bakom och prövats särskilt i sin flexibilitet med att hantera en ständigt föränderlig kalender.

FLICKOR/POJKAR 14 ÅR (FÖDDA 2007)

Det första året i distriktslagsverksamheten, 14-årsåret, är i första hand koncentrerat på scouting, nätverkande och kommunikation inom kullen. Utöver det har DFK under säsongen bevakat cuper, träningar och matchspel i syfte att bekanta sig med ålderskullen som innefattar ca 1 000 flickspelare och närmare 4 000 pojkspelare. Under november månad kallade StFF 75 tjejer och killar till de inledande samlingarna. Utöver detta även 30 Future Team-spelare.

Under 2021 genomfördes också fyra stycken Öppna träningar för flickor födda 2007 under hösten. Till dessa träningar var anmälan öppen för alla spelare i ålderskullen och totalt deltog runt 200 spelare i verksamheten.

Med ett spelförståelseinriktat och återkommande träningsupplägg leddes träningarna av DFK m fl instruktörer. Parallellt samma kvällar genomfördes tränarfortbildning för ålderskullens tränare. Fortbildningar med inriktning på spelarutveckling och en möjlighet för tränarna att få information om distriktslagsverksamheten och utbyta erfarenheter.

FLICKOR/POJKAR 15 ÅR (FÖDDA 2006)

Pandemin och dess restriktioner flyttade fram premiärsamlingen till februari, och det utvecklingsläger som var planerat under Kristi himmelsfärdshelgen utgick vilket givetvis ökade svårigheten i att hinna med en bra process inför bland annat att välja ut spelare för rekommendation till sommarens Riksläger (vars genomförande i sin tur länge var osäkert). Ett bra arbete internt med att ta fram en ny kalender och nya aktiviteter samt en bra samverkan med föreningarna medverkade till att StFF med trygghet kunde rekommendera spelare när det väl var dags.

Stockholm fick skicka hela 20 flickor och 24 pojkar. 16 tjejer och 18 pojkar kallades senare under sommaren till de inledande landslagslägren.

Under hösten deltog både flickorna och pojkarna (pojkarna utan spelare från 4-5 stjärniga akademier) med 2 lag var på Utvecklingslägret i Nyköping. Med fina förutsättningar på Rosvalla tränade man och matchade mot andra distrikt. Såväl flickorna som pojkarna var starka i matchspelet, hade mycket boll och dominerade matchbilderna. Tjejerna mötte inte sällan ett lågt försvarsspel och en kontrande motståndare vilket ledde till att resultaten var något jämnare än på pojksidan där det ofta rann i väg målmässigt till Stockholms fördel. Generellt konstateras att Stockholms spelare har en stark individuell utveckling och med en ännu större omfattning än tidigare återfinns i såväl ungdomslandslagens läger, matchtrupper som startelvor.

FLICKOR/POJKAR 16 ÅR (FÖDDA 2005)

Tyngdpunkten under 16-årsåret har legat på att utbilda och selektera spelare till höstens regionala läger och därefter genomföra det första gruppspelet i distriktsturneringens nya format. I första omgången var det flickornas tur att vara extra dominanta. Trots att gruppspelet skedde i A-gruppen norr, den högsta divisionen, besegrade man Ångermanland med hela 16-1 för att därefter vinna med 9-1 mot Västmanland på hemmaplan på Bosön. 18 spelare från åtta klubbar.

Pojkarna fick åka norrut, till Luleå. Där slogs Västerbotten respektive Norrbotten tillbaka med 4-1 respektive 3-1. I laget spelade 18 spelare från 8 klubbar (laget bestod uteslutande av spelare utanför de 4-5-stjärniga akademierna). Under våren 2022 väntar gruppspel 2 för båda lagen.

FLICKOR/POJKAR 17 ÅR (FÖDDA 2004)

Inom distriktslagverksamheten blev spelarna födda 2004 de stora förlorarna då all verksamhet, inklusive Distriktsungdomsturneringarna, helt ställdes in.

Ledare distriktslagsverksamheten 2021

Pojkar

Emil Grändås, spelarutbildare
Tomas Smedberg, spelarutbildare målvakter
Emma Ringvall, koordinator   

P04
Johan Ländin, distriktsförbundskapten
Martin Augar, distriktsförbundskapten
Andreas Roos, distriktsförbundskapten
Max Brådhe, distriktsförbundskapten målvakter

P05
Emil Grändås, distriktsförbundskapten
Mathias Vieira, distriktsförbundskapten
Petri Miettinen, instruktör
Mattias Hellman, distriktsförbundskapten målvakter

P06
Johan Ländin, distriktsförbundskapten
Martin Augar, distriktsförbundskapten
Adam Stevens, distriktsförbundskapten
Andreas Larsson, distriktsförbundskapten målvakter

P07
Magnus Bodsgård, distriktsförbundskapten
Thibaut Molinatti, distriktsförbundskapten
Albin Brandt, distriktsförbundskapten Future team
Max Brådhe, distriktsförbundskapten målvakter

Flickor

Sara Olsson, spelarutbildare
Tomas Smedberg, spelarutbildare målvakter       
Emma Ringvall, koordinator   

F04
Veronica Granath, distriktsförbundskapten
Robert Arreman, distriktsförbundskapten
Lars Frick, distriktsförbundskapten målvakter

F05
Moa Hedell, distriktsförbundskapten
Peter Andersson, distriktsförbundskapten
Linda Larsson, distriktsförbundskapten målvakter
Malwina Ryman, distriktsförbundskapten

F06
Robert Arreman, distriktsförbundskapten
Thomas Gibson, distriktsförbundskapten
Jessica Höglander, distriktsförbundskapten målvakter
Erica Froste, instruktör

F07
Veronica Granath, distriktsförbundskapten
Simon Olsson, distriktsförbundskapten
Lars Frick, distriktsförbundskapten
Lovisa Lundqvist, instruktör  

Till sidan om distriktslagsverksamheten

Text: Kenneth Öberg

Foto: StFF