Maria Makar surfar vidare på domarkarriärvågen

Varje år utser Stockholms FF:s domarkommitté årets kvinnliga och manliga distriktsdomare. 2020 gick utmärkelsen på damsidan till rookien Olivia Wickström, 2021 gick priset till den något mer erfarne domaren Maria Makar.

När årets distriktsdomare berättar om sin uppväxt i småländska Ljungby får man en bild i huvudet som är en blandning mellan Astrid Lindgrens böcker och serietidningen Buster.

Maria var tjejen som hängde med grabbarna på gården, fotbolls- eller innebandyplanen och bollsporter har alltid legat småländskan varmt om hjärtat. Fotbollskarriären gick från Ljungby IF via Hovshaga AIF till Karlskrona FF i damer division 1.

Det var aldrig någon elitsatsning utan 2009 gick flyttlasset till Stockholm för en utbildning på Södertörns högskola till journalist. Fotbollspelandet avtog även om det blev en del inhopp för matcher i Korpen. Och det var via Korpen som domarkarriären inleddes. Några kompisar var rättskipare och tyckte att Maria skulle testa. Efter en utbildning riktad till blivande kvinnliga domare blev det debut där Pumorna var ett av lagen. Spelarna var lyriska efter matchen och var väldigt nöjda med att fysiskt och tufft spel tilläts.

Jag fick verkligen en kick efter att ha dömt den matchen. Det var jättekul och jag hörde av mig direkt till förbundet för att kolla om jag kunde få börja döma.

Vi skrev då maj månad och beskedet blev negativt på grund av att alla kurser redan var avslutade. 2019 blev det i stället dags för utbildning och matcher i Stockholms FF:s regi. Den första, som spelades mellan Hammarbys och Enskedes 15-åringar, flöt även den här gången på bra.

Även om det har funnits matcher som varit mindre roliga där den mentala kapaciteten har satts på prov, är det positiva att vara runt människor i ett fotbollssammanhang och den personliga utvecklingen det som väger över.

Med den synen på domarskapet, tillsammans med spelarerfarenheten, ett lugn samt förmågan att ta personligheter, kommer man långt. Om man då även jobbar bland annat som videoreporter borde ju även spelare som filmar vara lätt att se.

Maria har kommit så långt att under 2021 stod steg 2 på programmet. En fortbildning som ledde till provmatcher i damer division 1. I december kom beskedet att uppflyttningen var klar. Som huvuddomare på den nivån får man även vara assisterande domare i Elitettan.

Båda är kul! Som assisterande får man döma lite högre upp och man kan lära sig av domare med mer erfarenhet. Men att vara huvuddomare är extra roligt.

Om det var matchen mot Bodabruk, där årets damdomare avgjorde matchen efter ett tveksamt domaringripande, som var fröet till en groende domarkarriär förtäljer inte historien. Följande utdrag skrev Bodabruk om matchen:

“… matchen såg ut att mer och mer sluta med Bodaseger. Gästerna kontrade dock in 2-1 genom Maria Makar vilket fick Bodaledningen att rasa mot matchdomaren Jan-Olof Andersson. Kontringen kom till efter en Bodafrispark där två HAIF-spelare hindrade en Bodaspelare att slå en snabb frispark genom att sträcka fram foten och kontringen var ett faktum. Domaren hade sin tolkning, hemmalaget en annan och vinsten gick till Hovshaga.”

Något som historien förtäljer är att Maria, som åker på surfresor, har hittat rätt våg i sin väg uppåt i domarhierarkin.

Läs om Olivia Wickström, årets kvinnliga domare 2020

Årets herrdomare presenteras inom de närmsta dagarna!