Unga tränare förbättrar Stockholmsfotbollen

Som en ny fortbildningsinsats arrangerar StFF projektet ”Tränarakademin”, som erbjuder ett begränsat antal ambitiösa tränare möjlighet att ta ytterligare kliv i sin utveckling tillsammans med likasinnade. Under onsdagen hölls den andra träffen.

Tränarakademin är en ny och unik verksamhet där StFF samlar och fortbildar några av Stockholms mest lovande och ambitiösa unga tränare där fokus ligger på att kompetensutveckla, nätverka och dela erfarenheter.

Det är en tajt grupp med 17 tränare som brinner för fotboll och tränarskap. Upplägget är att träffas månadsvis med hemuppgifter emellan träffarna. Tränarakademin kommer att bedrivas på årsbasis med en ny kull inför varje kalenderår.

Syftet med Tränarakademin är att få fler av regionens unga duktiga tränare att komma i kontakt med likasinnade för att ge förutsättningar och sporra till kompetensutveckling utanför hemmiljön.

Målet är att deltagarna sedan omsätter sina kunskaper till ännu bättre träningar i Stockholmsfotbollen, både under året och på lång sikt.

Den första träffen inleddes med en presentation där deltagarna fick lära känna varandra. Efter inledningen vidtog fallstudier i mindre grupper som presenteras vid senare tillfällen.

Onsdagens träff inleddes med redovisningar av grupparbeten och följdes av diskussioner om presentationsteknik, runt temat pedagogik. 

Tränarakademins möten kommer bara att vara teoretiska. De praktiska inslagen görs på hemmaplan i form av de hemuppgifter som deltagarna ska genomföra mellan samlingarna. 

15 olika klubbar finns representerade, allt ifrån Apollon Solna FK till Hammarby IF.  Det är föreningarna som har nominerat tränare som sedan StFF valt ut att vara lämplig att vara en av eleverna i akademin. Gruppen består av tränare i åldern 18–25 år, med något undantag, som blivit betrodda med mycket ansvar i sina föreningar.
Här hittar du alla deltagare i Tränarakademin

Douglas Jakobsen föreläser. Foto: Stockholms FF

Douglas Jakobsen, tränarutvecklare hos StFF, vad har du för förväntningar på Tränarakademin?

– Efter att ha träffat alla deltagarna har jag stora förväntningar på tränarakademin! Det verkar vara en grym grupp av tränare som har ett imponerande driv och är väldigt måna om sin utveckling. 

– Inspirationen för upplägget kommer framförallt från reflektioner av vad jag själv hade velat ha möjligheter till tidigt i min tränarutveckling, att få resonera och diskutera tillsammans med andra utanför sin egna klubb. 

Vi kommer under året att följa Tränarakademin och även Empowering Leaders som är en liknande fortbildningsinsats med kvinnliga deltagare.

På bilden saknas fyra av deltagarna.