”Häftigt att få samla så många kvinnor”

För första gången har ett fotbollssymposium för kvinnor arrangerats och dagen på Quality Hotel Friends blev mycket uppskattad av både deltagare och föreläsare.

Drygt 100 kvinnor bänkade sig när StFF:s distriktschef Andrea Möllerberg hälsade välkommen och berättade om förbundets arbete kring jämställdhet och jämlikhet.

– Det är otroligt häftigt att samla så många kvinnor på en och samma gång i en fotbollskontext och få hälsa dem välkomna till det första, av många hoppas jag, symposium riktad till kvinnor, säger Andrea.

– Jag tror att detta var det bästa hälsa-välkommen-tillfället jag har gjort sedan jag började på Stockholms Fotbollförbund.

Därefter tog även StFF:s styrelseledamot Victoria Escobar plats på scenen. Samma roll har Victoria i Riksidrottsförbundets styrelse och hon berättade om de utmaningar och möjligheter som har kantat vägen, om det viktiga i att både ta plats och ge plats.

Sedan var det dags för åhörarna att delas in i två spår, det ena för tränare och det andra för förtroendevalda/föreningsanställda.

– Vi hade en del tankar på hur vi skulle kunna rikta oss emot så många kvinnor som möjligt inom Stockholmsfotbollen och ändå kunna hitta föreläsare och ämnen som man var extra intresserad av och ville veta mer om.

– Därför blev det två spår för att erbjuda ett brett och intressant program för många.

Tränargänget fick lyssna på i tur och ordning Anders Eriksson (fotbollsanallys och hur man delar information samt når spelare), Calle Barrling (Laget & Jaget, om ledarskapande för grupp och spelare), Regina Hedström (inspiration om hur vi hanterar utmaningar i vardagen för att bygga en starkare kropp) samt Caroline Sjöblom (ledarskap och vikten av grupprocesser). Alla fyra är verksamma inom Svenska Fotbollförbundet.

De förtroendevalda/föreningsanställda fick nöjet att ta del av Milou Werth (om Spånga IS jämställdhetskartläggning och dess utmaningar samt framgångsnycklar), Thomas Björkman/Charlotte Ovefelt (jämställdhet), Kristina Landgren Carestam (erfarenheter och tips kring framgångsrikt valberednings- och styrelsearbete) samt Markus Nilsson (om lyckosamt arbete kring att öka intresset för damfotbollen).

Inför dagens sista punkt samlades alla deltagare för att lyssna på Chris Härenstams föreläsning, som förutom sportkommentator på SVT Sport, också är ideellt engagerad i flera roller inom idrotten. Hans timme handlade om idrottens största utmaning i att få barn, ungdomar och vuxna att stanna kvar inom idrotten. Hur viktigt det är att få människor att växa, att ge uppskattning och uppmärksamhet, att finnas till hands. En riktig pepp-timme!

Andrea är givetvis nöjd med eventet.

– Att vi kom på idén på förbundet och alla direkt sa, ja detta gör vi - och på väldigt kort tid fick ihop allt till denna succé. Vilket lagarbete hos oss! Sedan måste jag nämna alla fantastiska föreläsare som nästan svarat ja på stående fot att de ville komma och vara med. Uppställningen har varit galet stark!

Det kan det vara så att det blir en fortsättning på succén.

– Nu är man så lyrisk och stolt att man vill att det ska vara februari 2023, så vi kan köra igen, kanske liknande, kanske större, kanske bredare. Vi får se men det som är säkert just nu i alla fall är att vi vill att detta ska bli ett återkommande event

Andrea avslutar med ett stort tack.

– Jag vill tacka alla inblandade för den energi och värme som blev så synlig under hela dagen. Alla föreläsare som hade fantastiska föreläsningar så riktade till målgruppen. Alla deltagare som ställde frågor, minglade, berättade om sina erfarenheter och tog sig tid att komma. Sist men inte minst - mina medarbetare som såg till att detta blev av. Stort tack alla!

Läs mer om jämställdhet hos Stockholms FF