"Riv inte Bromstens IP" berättar planens historia
I vår presentation av påverkansarbete publicerar vi här Hans Kilsveds text på "Riv inte Bromstens IP"-facebooksida om idrottsplatsen historia.
Idag är det dags för ytterligare en "Laget bakom namnet"-special. Egentligen hyllar vi Bromstens IK två månader försent, då föreningen bildades den 1 augusti 1910. Men i Fogis står det att klubben grundades den 1 oktober för 110 år sedan. En så anrik förening vill vi fira även om det är lite sent. Läs om klubben som hade ett damlag redan 1914, under ett decennium inledde säsongen med en match mot AIK och snart är en diplomerad förening.
När bildades Klubben?
Bromstens Idrottsklubb bildades år 1910 och funnits i hjärtat av Bromsten under 110 år. Redan år 1905 startade Bromstens Amatörklubb men den upplöstes år 1909.
Varför bildades Klubben?
Ägarna till Bromstens gård började år 1899 sälja åkermark för husbebyggelse varför många boende i staden (Stockholm) köpte mark och byggde ett hus till familjen i Bromsten.
Ungdomarna ville fortsätta med idrotter de haft i staden. Hjalmar Lagerqvist som flyttat till Bromsten tog då tillsammans med 25 ungdomar och bildade Bromstens Idrottsklubb den 1 augusti 1910. Vid det första styrelsemötet beslutades att medlemsavgiften skulle vara Kr: 10:-/år.
Hur fick föreningen sitt klubbmärke?
Klubbmärket liknar Fredrikhofs IF:s bildad 1901 3/10, en klubb i staden där Hjalmar också var medlem men de har en kungakrona högst upp vilket inte BIK:s klubbmärke har.
Geografisk hemort?
Geografiskt kan vi berätta att Bromsten ligger i Spånga församling i Stockholm och hit har under klubbens 110 år kommit tävlande barn, ungdomar och vuxna från hela Sverige.
En naturgräsplan fanns redan 1910. På Tvätt-Anders äng vid Spångaån skänktes marken för att iordningställa en naturgräsplan med löparbana runt om. Det är början till det som fortfarande är dagens Bromstens Idrottsplats.
Klubben var en fotbolls- och allidrottsklubb. De första tävlingarna i friidrott hölls på idrottsplatsen söndag den 4 juli och i fotboll den 11 juli 1911. Här kan nämnas att flickor spelade fotboll 1914 med en match mot Solna IF kan vi läsa i ett protokoll.
Problemet med ån var att den svämmade över vår som höst så en grusplan anlades lite längre upp mot Stockholmsvägen (idag Duvbovägen) vilken användes till år 2014 då den fick konstgräs.
Under 1930-40-talet spelades på naturgräsplanen alltid vårens första fotbollsmatch mellan B.I.K och A.I.K som åkte hit från Solna. Buss nr. 3 från Solna och tåget från staden till Bromstens järnvägsstation fyllde idrottsplatsen med mycket stor publik. A-laget har under åren haft många bra spelare speciellt på 1930-40-talet men det minskade i och med kriget då pojkarna fick göra militärtjänst.
Intresset för fotbollen avtog på 1950-60-talet men med nybyggnationen i Bromsten på 1970-talet började åter medlemsantalet i klubben öka.
På 1990-talet var det åter full fart på fotbollspelandet i klubben med bra A-lagsspelare och laget gick upp i div. 3 mycket tack vare målvakten Magnus Hultèn men även spelare som Glenn Myrthil, Putte Ramberg och alla spelare i laget som hade kämparglädje och stort kamratskap.
I Bromsten har de flesta boende haft något med klubbens verksamhet att känna dragningskraft till. Föräldrar har varit mycket aktiva med att klippa gräset, måla staket runt planen, fixa enkla sittbänkar, kaffe vid tävlingar m.m.
Klubbhuset byggdes år 1945 ideellt av föräldrar, ledare, tränare m.fl. Klubbhuset har varit och är viktig för klubben som här kunnat hålla utbildningar, kurser m.m. Före 1945 fanns bara två enkla bodar vid naturgräsplan där spelare fick byta om inför matcher. Så klubbhuset var efterlängtat.
Har föreningen eller har föreningen haft några kända profiler?
Klubbens senaste tillskott till elitfotbollen är Bilal Hussein (AIK) samt Oscar Pettersson (Djurgården) som båda är födda år 2000.
På 1970-90- talet hade Klubben många bra spelare. Målvakten Magnus Hultén, Putte Ramberg (Hammarby), Kalle Flygar (Djurgården), men även spelarna Glenn Myrthil (Djurgården) samt Christer Youseff (Djurgården).
Finns det något mer att berätta om föreningen?
När B.I.K 1910 startade framgår det av äldre protokoll att varje pojke eller flicka hade 3-4 olika sporter de tävlade i, både krävande samt sporter av enklare slag. Det var både sommar och vintersporter. Vi har noterat att det fanns ett 25-tal olika sporter där många idag är helt bortglömda.
På 40-50-talet lämnade många allmänidrottare, BIK och gick över till klubbar i staden som hade bättre resurser och lokaler för träning.
Klubbens stora framgång år 2014
I början på 2000-talet önskade BIK att få idrottsplatsen moderniserad för den var i mycket dåligt skick och omklädningslängan mycket sliten. Där mötte tyvärr klubben motstånd för man tänkte här bygga 89 radhus fick klubben till svar.
Efter stora protester och många möten där vi betonade vikten av att inte lägga ner en hundraårig idrottsplats fick vi upprustning och konstgräsplan 2014 som blev en succé från första dagen. Idag fylls planen från tidig morgon till sen kväll av skolor, tränande lag och tävlingar samt inte att förglömma spontanspelare. Planen kan användas nästan hela året då planen plogas vintertid.
BIK satsade 2014 stort på att fler barn och ungdomar skulle komma med och spela fotboll. Det har givit resultat! Idag 2020 har klubben både ett dam- samt herrlag som båda spelar i div. 5, vilket klubben är mycket stolt över. Klubben har även 20 fotbollslag med flickor och pojkar i olika åldrar. I årets Fotbollsskola har 80 barn både flickor och pojkar med mycket spring i benen börjat.
Mer om klubben
Klubben har en Kamratförening "L.G." som bildades år 1929 och har firat 90 år. Det var äldre spelare som startade föreningen och fortfarande ger ekonomiskt stöd till klubben vid behov.
Klubbens ordförande Claes Kuntze har lagt ner mycket arbete för att BIK snart ska bli en Diplomerad Förening vilket vi alla ser fram mot.
När BIK firade 100 år utgavs en jubileumsbok med fotografier och historik. Klubben skulle i år firat 110 år men tyvärr satte coronaviruset stopp, så vi tänker i stället fira nästa år när vi blir 111 år.
Vi tackar Claes Kuntze, ordförande och Anita Pettersson, klubbhistoriker för svaren! Vi passar även på att gratulera 110-åringen och önska föreningen lycka till i framtiden.
*Bilden i ingressen visar Bromstens damlag vid en match mot Solna I.F. 1914.
Följ klubben:
Facebook: Bromstens IK
Instagram: bromstensik
Hemsida: https://www.laget.se/bik
Artikeln publicerad: 201002