Stjärnor på fotbollssymposiets föreläsarhimmel
De lysande stjärnorna som föreläser på fotbollssymposiet riktat till kvinnor den 11 februari på Quality Friends Hotell i Solna behöver kanske ingen närmare presentation, men för att vara på den säkra sidan kan du här bekanta dig med fyra av de åtta föreläsarna, Lisa Ek, Linda Wijkström, Elísabet Gunnarsdóttir och Jackie Bachteler.
Lisa Ek – Damfotbollens utveckling, dåtid, nutid och framtid
Lisa Ek har en gedigen karriär inom svensk fotboll som elitspelare, ledare, sportkommentator och nu spelaragent för kvinnliga spelare. Som inledningstalare för symposiet kommer Lisa berätta om hur hon själv har upplevt utvecklingen inom damfotbollen som spelare, men även tränarrollen och professionaliseringen.
Det är stora förändringar som har skett inom damfotbollen, för bara 2–3 år sedan fanns knappt några kvinnor som tränare/beslutsfattare för toppklubbar i Europa. Utvecklingen går idag med en enorm hastighet och vi är redan i en fas där många sportchefer/beslutsfattare är kvinnor.
Lisa beskriver hur detta påverkar branschen på ett positivt sätt som till exempel hur efterfrågade kvinnliga tränare är, inte för att de är kvinnor utan för att de besitter en kunskap om fotbollen och spelare som få män har.
Symposiets inledningstalare kommer även att väva in sin egen resa inom fotbollen tillsammans med hennes dubbelidrottande och vinsten runt detta där hon även nådde landslaget i hockey precis som i fotboll.
Linda Wijkström – Ledarskap som leder till en jämställd förening
Lindas Wijkström och engagemang inom fotbollen går långt tillbaka i tiden. Styrelseledamot Djurgårdens IF, tidigare generalsekreterare Elitfotboll Dam, vice ordförande i European Club Association (ECA) och ledamot i UEFA Women’s Football Committee och sist men inte minst ledare för sonens fotbollslag Vallentuna BK födda 2013 går att läsa på CV:et
Redan 2002 inleddes uppdragen inom vår sport. Linda säger själv att hon gör sig bättre utanför planen för där kan hon påverka arbetet och driva det som rör ideellt ledarskap, det kommersiella och inte minst tillgängligheten av flick- och damfotbollen.
Hennes sätta att lösa utmaningar är att använda sig av fakta och kunskapsspridning och fick därför tidigt under 2000-talet kliva in i svensk fotbolls olika projekt (till exempel Damprojektilen) och kommittéer för att påverka.
Mellan åren 2003-2008 var Linda även klubbchef för det damallsvenskalaget Djurgården/Älvsjö som under den perioden bärgade två SM-guld, ett Svenska cupen-guld och silver UEFA Women’s cup.
Till vardags är det jobbet på ECPAT Sverige som engagerar. ECPAT är en barnrättsorganisation som arbetar mot sexuell exploatering av barn.
Elísabet Gunnarsdóttir – Framgångsrikt tränarskap
Elísabet Gunnarsdóttir, chefstränare Kristianstad DFF, är kanske en av våra största tränarprofiler inom svensk elitfobtoll för damer. Elísabet är född och uppvuxen på Island. Innan väskan packades och färden gick till Kristianstad säsongen 2009 hade den isländska ligan vunnits fyra gånger på fem år med Valur.
1 juni 2010 var hon den enda kvinnliga tränaren i damallsvenskan och spelare beskrev henne då som den hårdaste och bästa tränare de haft. På Fotbollsgalan 2017 belönades hon med utmärkelsen årets tränare.
Motiveringen löd: ”Lever genom sitt eget konsekventa arbete upp till de mycket hårda krav hon ställer på sina spelare. Har med hängivenhet utvecklat individerna, laget, föreningen – och sig själv. En ledare!”
Efter succén och tredjeplatsen i damallsvenskan 2021 nådde Kristianstad för första gången en Champions League-plats vilket blev helt avgörande för Gunnarsdóttirs beslut att stanna en 13:e säsong istället för att tacka ja till sitt drömjobb som förbundskapten till det isländska landslaget.
Utöver sina unika tränaregenskaper blev isländskan 2022 guldambassadör för Kristianstad kommun. Kopplat till hennes gedigna engagemang är Elísabet en stark förebild som formar sina tjejer inte bara till goda lagspelare, utan också till socialt engagerade samhällsmedborgare.
Jackie Bachteler – En hållbar och jämställd fotbollskarriär
Jackie Bachteler har spelat på professionell nivå i USA, Finland och Sverige. Som tränare har hon haft huvudansvar för Sunnanå SK och cypriotiska FC Famagusta samt en mängd tränaruppdrag till exempel i Djurgården, Hammarby och Sollentuna.
Mellan 2012 och 2015 var Jackie med och byggde upp utbildningsföretaget Tikitaka Football tillsammans med bland andra Tony Gustavsson, som hon sedan följde till Tyresö FF under klubbens storhetstid när Marta och Caroline Seger spelade där.
Hon har även medverkat i en rad olika projekt och uppdrag i flera olika länder för att som hon skriver själv, visa vad det innebär att vara kvinna inom fotbollen.
"Som professionell tränare och professionell spelare har jag bevittnat så många inspirerande stunder och har haft nöjet att träffa så många inspirerande människor och mitt i allt detta fantastiska finns en ojämlikhet som damfotbollstränaren och spelaren upplever dagligen, utan att klaga. Jag vill lyfta fram inspirerande kvinnor som varje dag arbetar mot ett mål och en dröm och tillsammans med alla inom fotbollen arbeta för att minska ojämlikheten.”
Jackie var under perioden 2017 till oktober 2022 akademichef i BP:s flickverksamhet.
Har hittar du agendan och lite annan information om fotbollssymposiet
Ps. En lite närmare presentation av de fyra övriga föreläsarna kommer vi att publicera under mellandagarna. Ds.
Vid eventuella frågor, kontakta: