Möt fyra nya symposieföreläsare

Vi har tidigare presenterat fyra föreläsare vid fotbollssymposiet riktat till kvinnor den 11 februari. Nu presenterar vi ytterligare fyra stjärnor som kommer till Quality Friends Hotell i Solna. Bekanta dig med Karin Mattsson, Caroline Waldheim, Elena Sadiku och Nike Sjögerås.

Karin Mattsson – en 30-årig (idrotts)resa som förtroendevald

När Karin Mattsson 33 år ung valdes till första kvinnliga ordförande för Riksidrottsförbundet gjorde hon det efter en maktkamp som få skådat tidigare inom idrotten. Nu 18 år senare är Karin ordförande i Svenska Skidförbundet och kommer att ge oss sin 30-åriga historia som förtroendevald inom idrotten när hon som sista föreläsare kliver in på scenen.

Den tidigare RF-ordföranden började på ridskola vid 10 års ålder, blev engagerad i ungdomssektionen som12-åring och valdes några år senare in i den lokala ridklubbens styrelse. Det stora intresset för ridsporten var det som sedan förde Karin till posten som ledamot i Svenska Ridsportförbundets styrelse 1993. Ett par år senare blev hon vice ordförande i Riksidrottsförbundet där hon medverkande under ett decennium innan hon valdes till ordförande.

Under hennes 10 år som ordförande för RF gjordes stora förändringar, ett av de stora besluten som riksdag och regering tog efter ett gediget påverkansarbete var att ge större frihet och förtroende till idrotten att själva disponera de pengar idrottsrörelsen fick. Vilket är en av de största bedrifterna som genomfördes under Karins tid som ordförande. Den största bedriften var ändå hennes hantering av hela situationen runt den maktkamp som följde efter nomineringen av henne till posten som ordförande.

Vi kommer att få höra Karin prata om de övertygelser hon har och som är en del i hennes ledarskap. Till exempel hur ledarskap och kommunikation hör ihop, om hur god självkännedom behövs för att kunna leda andra samt vikten av att förstå sitt uppdrag och i vilket sammanhang.

Några av Karin Mattssons styrelseuppdrag idag är: Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse, SHL AB (Svenska hockeyligan), Mellanskog, Astrid Lindgrens Värld AB, Wallenstam.

Elena Sadiku – vägen till framgång, från botten till toppen

Elena Sadiku är en tidigare elitspelare med LdB FC Malmö som moderklubb och som under 2022 var Damallsvenskans yngsta huvudtränare. Den egna spelarkarriär avslutades 2017, vid 23-årsåldern, efter ett flertal operationer och knäskador. Innan karriären avslutades hann Elena bland annat med att spela 14 matcher för Sveriges U19-landslag.

Den tidigare elitspelaren sadlade om och blev tränare med en början som assisterande till Kim Björkegren i Beijing BG Phoenix. 2019 återvände Elena till Sverige, dels som tränare för FC Rosengårds F19-laget och dels assisterande till Jonas Eidevall i A-laget. Efter ett par år i Rosengård gick flyttlasset till Danmark och assisterande tränare i Fortuna Hjørring, ett lag som spelar i den högsta serien.

2021 var Elena tillbaka i Sverige och Eskilstuna United. Året efter blev hon Damallsvenskans yngsta huvudtränare. Vi kommer att få en berättelse runt framgångsrikt tränarskap, de tuffa år som hon upplevt som ung kvinnlig tränare samt motgångar och framgångar hon upplevt. Elena beskriver sin roll som tränare, vikten av både tränarskap och ledarskap men även hur hon som spelare upplevt vikten av bra tränare/ledare.

Caroline Waldheim – hållbarhetsarbete bygger en jämställd fotboll

Caroline Waldheim är fotbollens främsta lobbyist. Hon rör sig bland politiker och i korridorerna på UEFA, allt för att skapa en mer hållbar fotboll. Caroline Waldheim som är chef för hållbarhet och samhälle på SvFF och tillika ledamot i den kommitté som regeringen tillsatt för att arbeta med främjande av ökad fysisk aktivitet har många strängar på sin lura.

Caroline brinner för jämställdhet och jämlikhet, förstår vikten av att få in fler kvinnor i fotbollsrörelsen för att bredda ledarskapet och få en ännu bättre dynamik som våra barn mår bättre av.

Vi kommer få höra hur man orienterar sig fram i det breda området hållbarhet, hur man arbetar i en kommitté tillsatt av regeringen som handlar om att öka fysiskt aktivitet och hon kommer med all säkerhet ge några exempel på hur man tar med sig detta arbete ner i föreningslivet, säkert med goda exempel från Karlbergs BK där hon sitter i styrelsen sedan en tid tillbaka.

Innan hon till hundra procent klev över i idrottens tjänst arbetade Caroline som sakkunnig åt tidigare folkhälso- och idrottsministern Gabriel Wikström (S) och är nu aktuell genom sin kandidatur till ordförandeposten för Svenska Fotbollförbundet. Om valet faller på Caroline blir hon den första kvinnan med den befattningen.

Nike Sjögerås – rekrytera och behålla kvinnliga domare

Nike Sjögerås är med sina 21 år, ung men besitter stor kunskap om domaryrket och vägen dit som ung kvinna. Nike började spela fotboll som femåring och började döma 7 mot 7-fotboll som 13-åring. Två år senare tog hon steget upp till att döma 9 mot 9 följt av 11 mot 11 året där på.

Nike dömer idag trots sin unga ålder i damernas division 2 samt herrarnas division 5 och är nästa säsong uttagen till att gå steg 3-kursen. Vid godkänd kurs blir hon behörig att döma i damernas div. 1 samt herrarnas div. 3.

Nike kommer att prata om sitt domarskap och de olika hinder hon stött på samt hur man kan ta sig igenom detta. Hon kommer även berätta hur vi inom fotbollen måste arbeta för att få in fler kvinnor i domarvärlden och vad som krävs för att de ska fortsätta döma.

Hon säger själv:

”Jag tror verkligen att det jag beskriver kan hjälpa att stärka unga tjejers självförtroende när de dömer, vilket leder till att fler tjejer stannar som domare och senare kan vara förebilder till de nya tjejer som börjar. Vi behöver visa upp och skriva mycket mer om tjejer som dömer, både på lägre och högre nivåer, för att skapa fler förebilder.  Viktigt är också att förändra matchmiljön så att alla unga tjejer känner sig trygga när de dömer!”

Här hittar du agendan och lite annan information om fotbollssymposiet

Här hittar du presentationen av de föreläsarna som publicerades tidigare i december. 

Vid eventuella frågor, kontakta: