Jessica Höglander ny Fotbollsutvecklare!

StFF:s uppskattade medarbetare Sara Olsson vänder hemåt till Skåne och nu har vi hittat hennes ersättare. Det blir Jessica Höglander som blir ny Fotbollsutvecklare med ansvar för spelarutbildningen för flickor.

Fotbollschef Kenneth Öberg:

- Jessica, som närmast kommer från Älvsjö AIK har förutom sin sportchefserfarenhet därifrån, även verkat som Distriktsförbundskapten hos StFF samt i diverse sammanhang kopplat till dam- och flickfotboll.

Kenneth Öberg igen:
- Jessica har ett starkt fokus på ledarskap och väldigt rätt bakgrund och erfarenhet för denna tjänst. Hennes nätverk är brett och vi är oerhört nöjda med rekryteringen av Jessica.

Hur ser din idrottsbakgrund ut, Jessica?
- Min resa inom idrotten startade 1999 då jag precis skulle fylla sex år. Platsen var Önsta Idrottsplats i Västerås och föreningen var Gideonsbergs IF (en framgångsrik förening på damsidan med både SM-guld och Svenska Cup-guld). På Önsta IP föddes det fotbollsintresse som följt och fortfarande följer mig genom livet. Jag har under mina barn- och ungdomsår i perioder även ägnat mig åt annan föreningsverksamhet så som simning, friidrott och innebandy. Har även testat på basket, volleyboll och handboll, men har alltid valt och prioriterat fotbollen.

Hur kom det sig att du blev målvakt?
- I klubblaget spelade jag länge både som utespelare och som målvakt. Det var vid 14 års ålder, i samband med stundande distriktslagsuttagningar som jag bestämde mig för att specialisera mig inom målvaktsspelet.

Jessica har en gedigen fotbollskarriär, med landskamper på meritlistan.

- Precis fyllda 16 år spelade jag mina första minuter i Norrettan med Gideonsbergs IF. Min första landskamp gjorde jag sedan som 17-åring. Mellan första och sista framträdandet hann det bli 29 landskamper från F17 till U23, med F19 EM-guld 2012 som höjdpunkt. Därefter värvades jag till storsatsande Tyresö FF inför säsongen 2012. Sedan hamnade jag i AIK på utlåning hösten 2013 där vi lyckades vinna Elitettan och således tog oss upp i Damallsvenskan.

Jessica valde att avsluta sin elitsatsning efter avancemanget till Damallsvenskan och arbetade ett par år med bemanning och rekrytering innan hon sökte sig till högskolan för att studera fysioterapi.

Det blev ändå en återkomst till fotbollen, när Jessica fick möjlighet att bli målvaktstränare för Älvsjö AIK FF:s herrlag.
- Det blev tre år som tränare i föreningen innan jag anställdes som Sportchef. Under mina år i Älvsjö har jag arbetat med allt från knatte- till seniorfotboll. Det senaste två åren har jag varit Sportchef för föreningens barn- och ungdomsverksamhet.

Både StFF och SvFF fick upp ögonen för den uppskattade målvaktstränaren och Jessica har anlitats flitigt av organisationerna genom åren.

- Parallellt med mitt arbete i Älvsjö har jag inom Stockholms Fotbollförbund de senaste två åren varit Distriktsförbundskapten för målvakter i F06. Sedan i våras arbetar jag även med Svenska Fotbollsförbundets Målvaktsprojekt där syftet är att stärka målvaktsrollen och ge våra ungdomsmålvakter på flick- och damsidan bättre utbildning. Jag ansvarar för distrikten Stockholm och Gotland i projektet.

Och nu blir det heltid i Solna hos Stockholms Fotbollförbund. Vad ser du mest fram emot i din nya tjänst?
- Det känns motiverande och inspirerande att tillsammans med mina kollegor och föreningarna i distriktet få möjlighet att fortsätta utveckla spelarutbildningen i Stockholm som redan i dag är ledande i landet. Jag ser fram emot att sätta mig in i arbetet och se över vad som blir vårt nästa steg för att öka och stärka utbildningen av våra flickfotbollsspelare. Jag ser även fram emot den utveckling som jag vet att denna tjänst och mina kollegor kommer att ge mig.

Vad hoppas du tillföra Stockholmsfotbollen?
- Jag hoppas kunna bidra till utvecklingen av Stockholmsfotbollen genom ett brett synsätt och en förståelse för vikten av att se fotbollen ur ett större perspektiv. Jag har upplevt fotbollen inifrån som ungdomsspelare och elitfotbollsspelare, arbetat med mitt ledarskap som tränare från knatte-senior på både dam/flick- och herr/pojk-sidan, sett fotbollen ur ett föreningsperspektiv som sportchef i förening med ideella krafter och anställda tränare samt synat den utifrån som mamma till ett barn som idrottar. Många olika perspektiv som gett mig en ödmjuk bild av hela vår svenska fotbollsrörelse.

Vilka frågor brinner du mest för?
- Mitt synsätt på fotboll och spelarutbildning bottnar mycket i spelaren som individ och hur vi som arbetar nära spelarna kan påverka utvecklingen i positiv riktning genom att vara flexibla i vårt ledarskap. Som ledare handlar det om att vara öppen för att förändra sitt ledarskap efter individ, miljö och situation. På många sätt en svår uppgift, men jag brinner för att hålla dialogen om ledarskap levande eftersom jag är övertygad om att rätt ledarskap kan ge fler ungdomsspelare bättre välmående, bättre utbildning, fler vägar till att spela elitfotboll som vuxen och större möjligheter till att bli kvar inom fotbollen länge.

Vi hälsar Jessica varmt välkommen till StFF och preliminärt startdatum är den 16 januari.