"Man får mycket glädje tillbaka"

Förra sommarens fotbollsskolor Lira Blågult parafotboll som Älvsjö AIK och IFK Viksjö arrangerade tillsammans med Stockholms FF, Parasport Stockholm och RF SISU-Stockholm – blev en succé! Givetvis genomförs fotbollsskolorna även denna sommar och när StFF:s utsända anlände till Älvsjö IP, överöstes de med uppskattning i form av kramar och stor nyfikenhet – av gänget med det passande namnet Solstrålarna.

Fem tjejer och tre ledare utgör, de tre dagar som fotbollsskolan pågår, Solstrålarna – som gruppen kallas. Under året spelar åtta tjejer mellan 7-13 år och alla med en intellektuell funktionsnedsättning, parafotboll en gång i veckan i Älvsjö AIK:s regi.

- Efter förra sommarens lyckade fotbollsskola, fortsatte gruppen Solstrålarna som ett eget lag och några tjejer tillkom. Vi arrangerar fotbollslekar och pysslar, det är en jättebra uppslutning vilket påvisar behovet av dessa aktiviteter, menar Charlotte Ovefelt, som också ingår i styrelsen för Stockholms Parasportförbund.

Gruppen vill gärna utöka och få in fler tjejer, men det är en utmaning.
- Det är väsentligt färre tjejer totalt som idrottar och svårt att sprida information om vår verksamhet till målgruppen.

Deltagaren Johannas mamma Emelie Wassermann är på plats och instämmer med Charlotte.
- Habiliteringen informerar inte om aktiviteter för barn med intellektuell funktionsnedsättning. Min son har spelat fotboll i Älvsjö AIK, därför hittade jag denna fotbollsskola till Johanna.

- Det här är Johannas lagtillhörighet där hon får träna efter hennes egna förutsättningar och dagsform. Tidigare har Johanna bemötts av fördomar i vanlig verksamhet och inte känt sig välkommen. Här får hon vara som hon är och möter stor förståelse från ledare och andra föräldrar. Det är en förlåtande och en utvecklande miljö där det inte finns några krav utan endast öppna armar, berättar Emelie, som rekommenderar andra föräldrar att ta med sina barn på liknande aktiviteter.

Elina är en av Solstrålarna och är en envis ung dam som vill bli chef och bestämma när hon blir stor. Hon pratar gärna om sina framtidsplaner och vill assistera när det ska filmas och fotas till reportaget.
- Jag tycker om att dansa loss och spela fotboll, säger Elina och ler stort.

För dansa, det gör gruppen mycket under dagarna. Förutom fotboll arrangeras skattjakter, pyssel och många andra aktiviteter. Det är spelarnas önskemål som avgör dagarnas innehåll. Mest blir det fotboll. Det dribblas, passas och skjuts. Emellanåt får Solstrålarna sällskap av spelare som deltar i andra camper på Älvsjö IP. Det uppskattas av alla!

Elina vill skicka med en hälsning om att hon önskar fler kompisar som börjar i Solstrålarna. Hon räknar upp Franka, Alice, Johanna, Moa, Benin och Vide som sina lagkamrater, oerhört stolt över Solstrålarna.

Det är också Wilma Stenman, som är en av ledarna under sommarens fotbollsskola och även spelar i Älvsjö AIK:s damlag.
- Det är kul att gå till jobbet varje dag, vilken glädje!

Wilma har tidigare arbetat på en särskola och kan TAKK, tecken som stöd.
- Det är inte riktigt som teckenspråk, man säger inte hela meningar, förklarar Wilma.

Inför fotbollsskolan har ledarna haft en genomgång med Parasport Stockholm och RF SISU-Stockholm där även ledare från IFK Viksjö deltog. Wilma uppmanar de som är intresserade, att bli ledare inom parafotbollen.
- Prova! Många kanske tror att det är svårt, men man lär sig och man får så mycket tillbaka.  

Avslutningsvis några tips från Charlotte Ovefelt till de föreningar som vill starta verksamhet för parafotboll.

- Vi önskar att fler tjejer får spela med likasinnade och inte klumpas ihop med äldre killar. Det skulle aldrig göras med andra som spelar fotboll. För en förening ser det bra ut att erbjuda verksamhet för alla, men man ska inte starta parafotboll bara för att ha det. Den kräver mycket engagemang och man bör arbeta långsiktigt, för allas skull, inte minst barnens. Det är viktigt med kontinuitet bland ledarna, att barnen känner trygghet när de kommer till träningarna. Men man får så mycket glädje tillbaka att allt engagemang är värt det!

När StFF:s utsända Wilma Wärulf och Gittan Ahonen Gunnarzon lämnar Solstrålarna och Älvsjö IP, är de överens om att dagens arbetspass var något alldeles, alldeles extra och få förunnat. Ett fantastiskt mottagande av härliga Solstrålar som äntligen får möjlighet att spela fotboll tillsammans med likasinnade och på sina villkor.

Även IFK Viksjö har arrangerat fotbollsskolan Lira Blågult parafotboll denna vecka. 

Se fler bilder och filmklipp på Instagram: stockholms_fotbollforbund

Läs mer om parafotboll här.

Om er förening är intresserad av att starta en egen verksamhet kontaktar du Eddie Björketun på Parasport Stockholm, e-postadress: Eddie.Bjorketun@parasport.se eller telefon: 08-52508556.
Det går även att kontakta Peter Melander på RF SiSU-Stockholm, e-postadress: peter.melander@rfsisu.se eller telefon: 08-627 40 73