Damserierna görs om – oklart vilka lag som flyttas upp och ned

Från och med säsongen 2023 kommer damer div. 1 spelas med enbart tre serier, i dagsläget finns sex serier. I samband med det kommer även damer div. 2 utökas från tio till tolv lag i de tre Svealandsserierna. Dessa två förändringar påverkar kraftigt antalet nedflyttade lag under säsongen 2022. Tyvärr är det omöjligt att säga exakt hur många och det går inte i förväg att säga var strecken kommer att dras.

Här nedan förklaras övergripande vad som gäller för ned- och uppflyttning:

Damer div. 1 – nationell nivå

Då antalet lag i damer div. 1 ska bantas kommer hela 39 lag åka ur. För att vara säker på att ligga kvar behöver laget placeras bland de fem bästa lagen. Sexorna kommer få kvala och lag 7–12 åker ur till damer div. 2.

Damer div. 2 – regional nivå

Stockholms FF delar på serierna med övriga Svealandsdistrikt. Av den anledningen är det avgörande för damer div. 2-serierna hur många lag från Svealand som åker ur damer div. 1.

I bästa fall åker endast sju Svealandslag ur damer div. 1. I värsta fall åker 20 Svealandslag ur. Det är mellan 7–20 lag från damer div. 1 som ska beredas plats i damer div. 2 säsongen 2023. Tidigare var det sex lag samt eventuellt lag som tvångsnedflyttats. För att dämpa effekten något utökas damer div. 2-serierna till 12 lag per serie från säsongen 2023.

Damer div 3–5 - distriktsnivå

Ovan beskrivet är det oklart hur många lag som kommer åka ur damer div. 2 säsongen 2022, samma med hur många Stockholmslag som kommer åka ur. Det som är klart är att det är mellan 0–8 Stockholmslag.

I sin tur är det antal nedflyttade lag från damer div. 2 som avgör hur många lag som behöver åka ur damer div. 3. Och då i förlängningen damer div. 4. Det troliga är att fler lag flyttas ned från damer div. 3 och 4 än ett normalt år.

Vad gäller för uppflyttning – damer div. 2–5

Skillnaden jämfört med tidigare år är att det bara är seriesegrarna som går upp från damer div. 2. Tidigare gick även tvåorna upp.

Vissa år blir det fler än ett lag som går upp från en serie. Möjligheten finns även i år, men det är mindre troligt eftersom det med största sannolikhet är så pass många lag som kommer åka ur från högre divisioner.

Läs om övriga upp- och nedflyttningar

Vid eventuella frågor, kontakta: