StFF:s Sara Olsson på internationellt uppdrag

Genom IF BP:s akademichef Jackie Bachteler som är ambassadör för Global Goals World Cup (GGWC) blev Sara 2019 inbjuden att medverka i ett lag som skulle delta i Danmark. Som ringar på vattnet ledde deltagandet till en inbjudan att till att utbilda kvinnliga tränare i Jordanien i slutet av mars månad.

Global Goals World Cup är ett världsmästerskap för kvinnor där det ingår fyra moment för att ta hem titeln. Alla lagen väljer först ett av FN:s 17 globala mål för utveckling som teamet jobbar med under ett år för att sedan presentera projektet. Laget kan få poäng på fyra olika sätt: action, crowd, style och football.

GGWC drivs av organisationen EIR som grundades av danskan Majken Gilmartin och jobbar efter Nelson Mandelas citat ”Sports can change the world”.

Det svenska laget som deltog 2019 vann inte tävlingen, men arbetet med att minska ojämlikheten imponerade på organisationen och ledde till en utbildningsinsats i Jordanien. Att det just blev landet i mellanöstern beror på att GGWC ingick i ett samarbete med organisationen Rise For Good (EIR-Coach program) som är ett FN-projekt som drivs av prinsessan Lara Faisal från Jordanien.

Majken tillsammans med en tillsatt organisation skapade ett tränarprogram för kvinnor som Jackies team skulle utbilda. Sara ingick i en grupp om fyra ledare där även Jessica Höglander, Älvsjö AIK samt dfk för F2006 samt Julie Rytterlund tränare för F09 i IF BP ingick.

Ledarteamet: Sara Olsson, Jessica Höglander, Jackie Bachteler och Julie Rytterlund.

Inför utbildningsdagarna var det 24 kvinnor som hade fått ansöka om att medverka för att bli tränarutbildare. Utöver dessa valdes 100 av 300 sökande kvinnor ut för att bli tränare och spelare som i förlängningen ska leda till en inhemsk serie för kvinnor. Något som i dagsläget inte existerar. Men det är inte bara fotboll som gäller utan dessa grupper ska även jobba efter de globala målen.

Förutsättningarna för det första träningstillfället var utmanande. Den första övningen, togetherness, genomfördes på en liten 5 mot 5-plan. för att sedan dela upp den stora gruppen i mindre på en ytterligare 5 mot 5-plan och på basket- och tennisplanen som också stod till förfogande. Vid slutet av passet tornade mörka moln upp sig och himlens portar öppnade sig med ett skyfall som följd.

Regnet fortsatte och det andra passet fick förläggas till en baskethall på området. Drygt 100 personer på en basketplan blev trångt men målvaktsövningarna genomfördes med gott mod. Passet avslutades med en match mellan de 24 kvinnorna i utbildningen och tränarteamet. De senare ledde med 2–1 när grundaren Majken förlängde matchen med en minut och matchen slutade 2–2. Slutet gott allting gott.

Kulturskillnaden märktes mellan tränarteamet och deltagarna. Den blev uppenbar vid pauserna och bussturerna. I väntan på nästa pass eller i bussen sattes musik på i högtalarna och deltagarna studsade upp och började dansa. De något stelare ledarna deltog utifrån bästa förmåga!

En del av de som medverkade på utbildningen kom från ett närliggande flyktingläger där det bor drygt 81 000 personer. Möjligheten för att spela fotboll i lägret som ligger i öknen var svår att hitta. Gränder och i något fall en upptrampad yta, men skulle några tjejer vara där skjutsas de genast bort av killarna, så det finns skäl till att den kvinnliga fotbollen är underutvecklad.

Flyktinglägret med 81 000 invånare.

Inledningen på den andra dagens agenda handlade om spelfilosofi, hur man bygger upp en träning. När deltagarna fick svara på vilken upplevelse från dag 1 som har varit mest glädjefull svarade en flicka med glädjetårar i ögonen:

– Det var när vi spelade i ösregnet!

Eftermiddagen ägnades åt att besöka och plantera träd, vilket var vinnarlagets från Jordanien globala mål vid GGWC i New York. En miljon träd ska planteras fram till 2026. I dagsläget består landet endast av en procent grönområden.

Den fotbollsmässiga tränarutbildningen var i stora drag lik den som vi använder vid kurser här i Sverige, den stora skillnaden var just delen ”togetherness” som alltid startade fotbollspassen. En viktig del för att alla ska känna sig sedda och delaktiga.

Syftet med utbildningen är att ge kvinnor en plattform för att stå upp för det de tror på och ge dem verktyg för det de vill lyckas med och ge dem känslan av att vi/de är starka tillsammans.  Också att skapa möjligheter till att starta grupper som tränar och spelar matcher samt att ge möjlighet att göra jorden till en bättre plats att leva på. Alla deltagare och ledare fick sig en funderare på vad varje individ kan göra för att dra sitt strå till stacken.

Utbildningen avslutades med att varje grupp fick göra sin säsongsplanering. De flesta kom fram till att en gång per vecka vore lagom att ses, men sen finns andra problem som behöver övervinnas. Vissa har ingen plan och andra har en plan som ligger en bit bort och kräver transport för att komma fram, hur ordnas den? Givetvis tog också alla grupper fram ett av de 17 globala målen att jobba emot.

I augusti kommer Jackie att följa upp den genomförda utbildningen med en digital vidareutbildning. Projektet avslutas i december då Jackie på plats certifierar de nya tränarna. Förhoppningsvis har det då skapats en plattform för Jordaniens kvinnor att spela och coacha i fotboll som i sin tur leder till en liga att spela i och minst lika viktigt en bättre värld att leva i genom arbetet med något av de 17 globala målen.

Se fler bilder från Saras resa till Jordanien

Det jag framför allt tar med mig är att en enkel eller liten handling kan göra stor skillnad för någon annan. Jag frågar mig själv vad jag kan göra – med fotbollen för att göra världen till en bättre plats, oavsett om jag utgår ifrån i Jordanien eller Sverige!