Målvaktspool gav ökat engagemang

Det är inte alltid lätt att få spelare att välja målvaktspositionen i ett lag och det är inte optimalt för ledare att gång på gång övertala spelare att agera målvakt. Saltsjöbadens IF flickor 2008 brottades med samma utmaning, tills man införde en målvaktspool. Den blev en succé!

Lagledare Håkan Ask beskriver bakgrunden.

- Vi har sedan starten av Saltsjöbadens IF F08 alltid eftersträvat att alla tjejerna skall få chansen att prova på att stå i mål, som en naturlig del i fotbollsskolningen. Med åren har det dock blivit allt svårare att motivera tjejerna att ta rollen och ställa sig mellan stolparna. Naturlig utveckling kanske, men också synd.

- När ingen vill stå har vi ibland tvingats lotta eller dra sticka om vem som skall stå i första, andra och tredje perioden. En rätt ohållbar situation som tar bort rätt mycket av den glädje och lekfullhet vi vill skapa förutsättningar för, i samband med samling. Vi ledare försöker naturligtvis alltid peppa, inspirera och försöker lugna i situationen men det är inte alltid det fungerar heller.

Varför vill tjejerna inte agera målvakt?
- Tjejerna själva uttrycker att de inte vill göra bort sig och kanske bidra till att vi förlorar matchen. Sedan upplever allt för många en stor press. Vanligt är också att alltid samma tjejer tar på sig ansvaret när det kniper, fast de egentligen inte är sugna - men för att hjälpa gruppen komma vidare i förberedelserna inför match.

Hur kom ni på idén till målvaktspoolen?
- Vi ledare ville komma ifrån situationen med att utse målvakt, eller målvakter till varje period i samband med samlingen, d v s beslutet om vem som skulle stå behövde på något sätt bli känt i god tid innan samlingen. Vi ville även få till en bredd, en grupp som kunde inspirera varandra i målvaktsspelet, ha kul och dela upplevelsen tillsammans.

Hur gjorde ni rent konkret?
- Vi ledare satte upp en målsättning om att få ihop en mindre grupp om sex tjejer (totalt är vi 20-25 i gruppen) som ville ingå i det vi valde att kalla för vår Målvaktspool. Målsättningen baserades på att vi spelar med två lag i S:t Eriks-Cupen och att man som spelare i poolen står i mål var tredje helg. Vi bestämde även att den helgen man står i mål blir man även kallad till den andra matchen för att i den spela ute, som en ytterligare möjlighet och en liten bonus.

- Idén presenterades för tjejerna i samband med en träning i augusti 2021 och vi fick direkt tre händer i luften och efter någon påminnelse och en vecka hade vi våra sex målvaktsstjärnor till poolen. Vi skapade ett målvaktsschema för höstsäsongens matcher vilket betydde en god framförhållning för spelare, ledare och familjer. Schemat bidrog också till en ökad tydlighet i gruppen samt gav oss möjligheten att presentera vem som skulle stå i mål i kallelsen till match. En liten sak, men som för oss fick en stor betydelse.

Vad tyckte föräldrarna om idén?
- Lagledningen försöker ständigt informera familjerna om vad som händer eller planeras för gruppen. Föräldrarnas reaktion var enbart positiv och supportande. Allt eftersom säsongen gick utvecklades vårt målvaktsspel vilket gav oss en helt annan trygghet och lugn i spelet. Tjejerna i målvaktspoolen gjorde stora individuella framsteg på endast ett par veckor. Detta blev så tydligt och uppmärksammades av i stort sett alla familjer kopplade till gruppen.

Hur tränar målvakterna?
- När vi presenterade målvaktspoolen för gruppen lovade vi ledare även att starta upp egen målvaktsträning under ordinarie träningstid en gång per vecka samt att klubben, Saltsjöbadens IF stöttade upp med ett extra målvaktsträningstillfälle per vecka. Att ge möjlighet till målvaktsträning är ett måste, för vem kan annars bli bättre och stärka sitt självförtroende i att jag kan och klarar detta?

Hur är situationen i laget nu?
- Nyss hemkomna från ett lyckat träningsläger i Uppsala förra helgen förbereder vi oss nu för uppstarten av S:t Eriks-Cupen 2022. Vi har tre tjejer som har signat på för årets Målvaktspool och hoppas nu på tre till inom kort så att vi kan arbeta vidare på den inslagna vägen - som var så framgångsrik i höstas. Vi kommer även sprida modellen med en målvaktspool vidare inom vår förening som ett bra exempel på ett lösningsorienterat ledarskap.

- Utan att ha frågat runt i hela laget så är vi ledare av uppfattningen att alla tjejer i den stora gruppen tycker det är väldigt bra med vår målvaktspool. De uppskattar framförhållningen, tydligheten och märker att vårt eget spel från egen målvakt och uppåt i planen har blivit mycket bättre. Jag tror även att många tjejer tycker fotbollen har blivit roligare det sista året.

Vilka tips och lärdomar önskar ni dela med er av till andra ledare?
- Vi tror, eller vet att många tjejfotbollslag på barn- och ungdomsnivå brottas med målvaktsfrågan. Genom att jobba med bredd, flera spelare som får möjlighet att prova på och ges möjlighet att träna så ökar engagemanget och intresset. Det är en utsatt position och därför är det också viktigt, att om möjligt även arbeta med att stärka den mentala biten. Gör också vad du kan för att lyfta statusen på rollen mellan stolparna!

Foto: Saltsjöbadens IF
Från vänster: Tilda Fagerström, Beata Edler, Märta Strand, Saga Jahnke och Märta Willquist. Saknas på bild: Bianca Björkman