Låt oss bli ledstjärnor!

Fotbollen är den idrott som har flest utövare i världen och tillika den idrott som flest följer och engagerar sig i och runt. Precis som det är internationellt, är det lika nationellt och på distriktsnivå. Fotbollen i Stockholm engagerar hundratusentals personer på olika sätt. Ett engagemang som också innebär att ta ansvar för en tryggare matchmiljö.

Spelare, domare, förälder, syskon, åskådare, supporter och så vidare. Alla ingår vi i Stockholmsfotbollen som behöver vara en ledstjärna och ta ansvar. Vi på Stockholms Fotbollförbund har valt att prioritera vår strategi ”Bättre matchmiljö” även 2022, för att visa att vi tar ansvar och vill arbeta för trygga miljöer på och utanför fotbollsplanen.  

Tillsammans kan vi som direkt eller indirekt är engagerade i Stockholmsfotbollen ta ansvar. Tillsammans kan vi visa att vi är ledstjärnan inom svensk idrott och svensk fotboll.

Vi vet hur matchen engagerar just dig som ledare och dig som förälder. Vi förstår att man rycks med i sin iver att heja på sitt barn och dess lag. Vi förstår att man som tränare och förälder drömmer om att ens spelare, ens barn skall lyckas. Lyckas att vinna, lyckas att göra mål, lyckas att inte släppa in något mål, lyckas slå en frispark i krysset och mycket mer.

Vi vet att de allra flesta uppför sig bra och gör matchen till den positiva upplevelse den skall vara för alla inblandade. Tyvärr finns det dock ändå alltför många som inte gör det. Det vi inte förstår är hur du som vuxen kan skrika åt en domare som är 14 år gammal och dömer sin första match. Hur du som vuxen kan skrika åt en 10-åring att han gjorde fel. Hur du som vuxen kan tycka att en 12-årings passning är så dålig att du kommenterar den högt.

Detta är barnens spelplan. Barnens arena. Alla barn, spelare och domare som finns är verksamma inom fotbollen ska känna sig trygga och glädjas inför varje match. Matchen är för de flesta veckans höjdpunkt. Äntligen ska man få praktisera de moment man har tränat på. För att man ska bli bra på något behöver man träna och sedan våga prova på match. Prova att slå frisparken, passningen eller kanske till och med en straff. Prova att döma och våga visa att det är domaren som bestämmer, oavsett hur ung domare man än är. Domaren är vår ledare under matchen. Det är viktigt att komma ihåg.

Låt oss därför tillsammans ta ansvar och visa att vi är ledstjärnan inom idrotten. Tillsammans visar vi respekt och medmänsklighet på och utanför planen. Kan vi vuxna ta detta ansvar så vet ni att våra barn inte gör som vi säger, utan de gör som vi gör.

Låt oss bli ledstjärnor för våra barn 2022!

Till 90 % är matchmiljön bra
Tillsammans kan vi bli bättre
Från 90 till 100

Tillsammans för en tryggare matchmiljö!

Lars Ekholmer
Ordförande Stockholms Fotbollförbund

Andrea Möllerberg
Distriktschef Stockholms Fotbollförbund