"Rekryterare" ska hjälpa Skarpnäck FF i nästa 50/50-projekt

Skarpnäck FF har fått medel ur Ellevio 50/50-fonden tidigare. 2019 rörde det sig om att bygga upp en flickverksamhet, nu ska nästa steg tas med hjälp av en "rekryterare".

På plats träffar vi Martin Wikström som är ordförande och tränare i föreningen. Martin var med förra gången föreningen sökte medel från fonden 2019 och då handlade det om att bygga upp flicksidan och kunna starta ett antal lag.

Martin berättade då att Skarpnäck är en förort med många resurssvaga och en stor blandning av nationaliteter. Föreningen ville att tjejerna i området skulle känna sig stolta över sin förort, sitt lag och bestämde sig för att dra igång en försöksverksamhet med fotbollstjejer i blandade grupper i åldern 6-9 år. Det föll väl ut och grupperna har ständigt utökats. 

Tidigare ordföranden, två spelare samt Martin Wikström, nuvarande ordförande. Foto: StFF.

Martin, vad har hänt sen sist?

– Skarpnäck FF har sedan satsningen 2019 växt med ett lag varje år. Vi är nu 60-70 aktiva tjejer i fyra lag som tränar och spelar matcher och har ett större löst nätverk som kommer till fotbollsskolan. Vi har organiserat och lärt upp tonårsledare som är med som assisterande tränare. Vi har fin stämning i lagen och föreningen och fler och fler tjejer kommer nu spontant till fotbollsplanen för att spela med kompisar på kvällarna – vilket var ett av våra mål då vi startade.  

Vad är era utmaningar? 

– Vår stora utmaning har varit att hitta föräldrar som vill vara ledare. Och då framför allt kvinnliga ledare. Ingen av våra tränare är i nuläget är kvinnor och så vill vi ju inte ha det i en förening som satsar på tjejfotboll. Våra tonårsledare håller i fotbollsskolan, men när det ska bildas lag så är det svårt att få in föräldrar. Vårt mål är att det ska finnas minst en, men gärna fler kvinnliga ledare i varje lag.  

Nu vill ni ta nästa steg och vad skulle ni vilja göra? 

– Vår idé är att under en kortare period hitta en tjej som ska hjälpa oss att ta fram metoder som ska syfta till att årligen kunna få fram nya kvinnliga ledare. Hennes uppgifter är att peppa flera kvinnor/föräldrar att ta ledarskap i föreningen under 2022 och att hjälpa till att ta fram en kontinuerlig modell för rekrytering av nya kvinnliga ledare.

Vad innebär det rent konkret? 

– Hon ska ha som uppgift att vara med vid träningar i fotbollsskolan och i de yngsta lagen. Här ska hon lägga extra mycket fokus på att ta kontakt med mammor/kvinnor och utmana och peppa dessa att ta ledarskap. Till exempel genom att prata med dom om hur det är att leda ett lag och vara tränare samt att bjuda in till att hålla i små övningar ihop. Hon ska handleda/instruera föräldrar att senare hålla i en hel träning och vara med för att observera och ge tips efteråt.  

– Vi tänker också att hon tillsammans med styrelsen ska ta fram en modell som kan presenteras både visuellt och skriftligt. Styrelsen övertar sedan ansvaret för att modellen följs och att nya tränare får den utbildning som önskas.  

På plats börjar tjejerna i F2010-laget att droppa in. Snart är det dags för träningsmatch mot Täby FK Skarpäng. Vi tackar för oss och önskar föreningen stort LYCKA till med att skapa möjlighet för fler tjejer att bli ledare men också att få fler tjejer att spela fotboll i närområdet.