Seriesvepet – division 3 damer

Vi har som ambition att göra ett svep över våra serier under säsongen och idag tittar vi närmare på damer division 3 som har spelat drygt hälften av matcherna. I A-serien ser det ut att stå mellan två lag, medan det i B-serien är lite jämnare.

Dam 3 A

När vi tar en titt på Dam 3 A efter att drygt halva serien är spelad är det två lag som har ryckt ifrån de övriga. Med fem raka segrar och samma målskillnad är det endast fler gjorda mål som skiljer IFK Stocksund och nykomlingen Vasastan BK. VBK var förra året nere och vände i fyran med seger i Dam 4 A på just bättre målskillnad än tvåan Viggbyholms IK. Båda lagen gick upp, men nu hittar vi dem på olika platser i tabellen. Viggan ligger precis ovanför nedflyttningsstrecket före Spånga IS och Åkersberga BK.

De två övriga uppflyttade lagen Kungsängens IF och IFK Aspudden-Tellus har lyckats lite bättre och placerar sig som fyra och femma. Men det är jämnt, endast sex poäng skiljer mellan tian Åkersberga och trean Mariebergs SK.

Hur kommer det då gå i toppstriden? Tre omgångar från slutet kommer vi nog få en fingervisning åt vilket håll det lutar. Söndag den 26 september möts lagen på Stocksunds hemmaplan, Homecall Arena, med avspark kl. 18.00. Tittar man på spelartrupperna har ledarlaget 42 spelare noterade medan motståndarna Vasastan har 32. Är det en bred trupp som avgör kommer IFK Stocksund, som kom fyra förra året,  att stå som vinnare när serien sammanfattas den 10 oktober.

Dam 3 B

2019 stod kampen om seriesegern i Dam 4 B mellan Hanvikens SK och Sturebys SK, samma scenario kan komma att utspela sig även i år. Den gången vann ”Sturpen” serien efter att trean Tullinge TP besegrat HSK i sista omgången. Eftersom det fanns lag som inte anmälde sig gick alla tre lagen upp i trean. I fjol fick Hanviken kämpa för att klara nytt kontrakt, men i år hittar vi laget från Tyresö högst upp i tabellen efter fem omgångar. Tvåa ligger Rågsveds IF en poäng bakom. Stureby är trea, tre poäng efter serieledaren, men har en match mindre spelad. 

Kommer striden om seriesegern stå mellan Hanviken och Stureby kan den 2 oktober vara ett avgörande datum, då möts lagen på Gubbängens IP kl. 16.00. Men Hanviken ska i sista omgången möta nuvarande tvåan Rågsved, så troligtvis är den inte förrän lördagen den 9:e som serien avgörs. Det kanske slutar med att fyran Bagarmossen/Kärrtorp BK, som tog en taktisk triumf mot Rågsved senast, vinner?

Tullinge TP satte ju käppar i hjulen för Hanvikens serieseger 2019. Det kan bli så att laget även gjort det den här säsongen. Vid lagens möte i början av september slutade matchen 1–1. TTP har bara spelat ihop två poäng och ligger under nedflyttningsstrecket. På säker mark ligger just nu IFK Haninge, som trillade ur tvåan förra säsongen. Men det är bara antal gjorda mål som skiljer lagen åt.

Järla IF, som är nykomling tillsammans med Ingarö IF, har haft en jobbig inledning på seriespelet. Noll poäng och på jumboplats. Man brukar ju säga att tabellen aldrig ljuger och det stämmer väl, men Nackalaget har fem uddamålsförluster och skulle kunnat ligga betydligt högre upp. Järla har både Tullinge och Haninge kvar att möta. Det lutar åt att det även blir en spännande kamp om att klara sig kvar i trean.

I tidigare seriesvep har vi, i de lag som leder, letat efter spelare med meriter från allsvenskan och funnit några. I damtrean hittades ingen spelare i ledarlagen som har lirat i damernas högsta serie. 

Bildmontage: Stockholms FF