Seriesvepet – division 5 herrar

Vi har som ambition att göra ett svep över våra serier under säsongen och idag tittar vi närmare på herrar division 5 som har spelat drygt hälften av matcherna. Det verkar var nykomlingslagens år i femman. Tre av tre serieledare spelade förra året i sexan.

H 5 N

Nykomlingen och obesegrade Åkersberga FC går som en raket i serien. Efter att ha blivit uppflyttad som en av de bästa tvåorna förra året leder nu nykomlingen med tre poäng försprång på Danderyds SK som vann H 6 A. Blir det månne ombytta roller i år. Enebybergs IF som trillade ur fyran i fjol jagar ledarlaget från sin tredjeplats, även de tre pinnar bakom.

Kl. 13.00 på lördag möts tvåan och trean på Enebybergs IP, en match som kan betyda att ett av lagen blir mer eller mindre avhängda i kampen om seriesegern.

När vi gick igenom herrar division fyra kollade vi om serieledarna hade spelare med erfarenhet från Allsvenskan. I Åkersberga hittar vi Ted Fontér i truppen, som gjorde ett inhopp för IF BP när västerortsklubben befann sig i den högsta serien 2009. Ted har inte spelat någon seriematch ännu i år. Det kanske blir ett nytt inhopp i slutspurten.

Förutom Enebyberg finns ytterligare ett nedflyttat lag, FK Bosna 08. Laget innehar en femte plats med en match mindre spelad.

I den nedre regionen av serien är det lite ovisst på grund av att flera lag har spelat en match mindre och Bromstens IK till och med två matcher. Förnärvarande ligger Olympiacos FC och Bromsten sist och näst sist, men lagen har en inbördes match som är uppskjuten. Vid seger för något av lagen kan det vinnande laget passera nykomlingen IK Säbysjön som placerar sig ovanför nedflyttningsstrecket.

Ett annat lag som är nya i femman, Turebergs IF, ligger tia på samma poäng (5) som Säbysjön.

Redan på torsdag kan Bromsten lämna degraderingsplatsen. Vid seger på bortaplan mot Säbysjön, på Tallbohovs IP, blir det avancemang till nionde plats.

H 5 M

I toppen av den mellersta serien i division 5 herrar hittar vi en nykomling och ett nedflyttat lag. Allra högst upp ligger obesegrade Essinge IK som vann H 6 C i fjol. På andra plats, en poäng bakom, jagar Värmdö IF som vi så sent som 2018 hittade i division 2, men som har fallit rakt igenom seriesystem. Kommer vändningen i år?

Det finns ett lag till som är obesegrat. FC Ekipa som också är nya i femman, efter seger i H 6 E 2020, ligger trea. På lördag den 4 september får vi se om förlustnollan är intakt. Kl. 13.00 på Värmdövallen spelar nykomlingen mot tvåan Värmdö.

Under nedflyttningsstrecket befinner sig förnärvarande Hallonbergens IF som förra året spelade i fyran samt IF Lokomotiv Blackeberg och Ingarö IF. De två sistnämnda är fortfarande utan seger, men det återstår fortfarande fem matcher.

Samtidigt som kommunkollegan Värmdö spelar sin match, har Ingarö chansen att spräcka segernollan. Tian Hallonbergen kommer på besök till Ingarö IP och ska i sin tur försöka ta sig över strecket som skiljer lagen mellan fortsatt division 5-existens och degradering.

H 5 S

Det verkar vara rookielagens år i år. Även i den södra serien leder ett lag som kom från division 6 förra säsongen. Obesegrade Norsborg FC har avancerat varje år sedan debuten i sjuan 2019. Men även i den här serien är det en haltande tabell som gäckar oss.

FC Tyresö United är utan förlust och ligger tvåa. Med fyra minuter kvar att spela vid deras möte mot trean Skogås-Trångsunds FF bröts matchen efter en allvarlig skada. Ställningen var då 4-4. Tävlingskommittén har inte tagit beslut om vad som kommer att hända, men om resultatet fastställs som slutresultat kommer Tyresö U att hämna på samma poäng som Norsborg, men sämre målskillnad. Det kan bli ett spännande race med Skogås-Trångsund som jagande lag.

Det finns ytterligare ett lag som ligger bra till för att blanda sig in i kampen om seriesegern. FC Södrasidan är fem poäng bakom ledarlaget, men matchen mot Vendelsö IK har skjutits upp.

Redan efter nästa omgång kan ledarduon göra ett ryck. På söndag den 12 september tar först Norsborgs FC emot Skogås-Trångsund kl. 16.00 på Kärsby IP. Tre timmar senare startar matchen Tyresö U – Södrasidan. Om de två lagen i toppen vinner och positionerna hålls fram till den sista omgången blir det en direkt seriefinal den 10 oktober på Kärsby IP kl. 14.00.

För Norsborg som är nya i serien har det gått bra, för Bollmora Inter IKF och Stureby SK som också spelade i sexan förra säsongen har seriespelet varit lite tuffare. Båda lagen ligger under strecket, men det är bara målskillnad som gör att Tudor Arms ligger på säker mark i tabellen på fem poäng.

I mitten av serien ligger nykomlingen Rönninge/Salem med åtta poäng, vilket innebär att det bara är tre ned till nedflyttning.

100-års jubilerande Tungelsta IF trillade ur fyran förra året och ligger nu och smyger bakom topplagen på en fjärde plats.

Hur alla lag ligger till i Fair Play-ligan kommer att presenteras i en egen artikel under onsdagen.

Nästa vecka gör vi ett nytt svep över nya serier.