"Vi gick snabbt från tanke till handling"

Norrtulls SK har ännu en gång prisats för sitt lyckade integrationsarbete och nu är det ATG Drömfond som uppmärksammar föreningens fina insatser. Ingen mindre än företagets ambassadör Peter Forsberg besökte Norrtull och ungdomarna som får ta del av prissumman.  Norrtulls Johan Brodin: "Det viktigaste tipset till andra föreningar är att starta!"

Grattis till utmärkelsen! Vad ska ni använda pengarna till?
– Pengarna vi får från ATG Drömfond kommer att gå till att möjliggöra för fler nyanlända barn och unga att börja idrotta med oss samt att de barn som redan är aktiva genom vårt integrationsarbete ska kunna fortsätta idrotta till en subventionerad avgift.

Hur kommer det sig att ni inledde ett integrationsarbete i föreningen?
– Vi startade integrationsarbetet i föreningen när ett etableringsboende för nyanlända familjer öppnade i vår stadsdel och över hundra familjer som nyligen kommit till Sverige flyttade in. Vi insåg snabbt att vi genom att aktivt söka upp målgruppen, sänka trösklarna för att gå från anmälan till att börja samt genom att subventionera avgifter skulle kunna leva upp till våra värderingar. Att alla får vara med, att alla är lika värda och alla på egna villkor.

– Att vi så snabbt gick från tanke till handling och kunde mobilisera vill jag påstå berodde på att vi var flera som initierade det tillsammans efter att ha insett behovet sett utifrån olika perspektiv i föreningen.

Har ni fått bra stöttning av stadsdelsförvaltningen och kommunen?
– Vi har ett väldigt lyckat samarbete med Norrmalms stadsdelsförvaltning där vi såväl arbetar tillsammans för att stötta målgruppen men vi har även kunnat få ekonomiskt stöd. Det har varit en viktig bit i det hela.

Hur har ni gått till väga?
– Jag och min kollega Mia Sjöström delar på en halvtidstjänst för att planera och se till att arbetet funkar. Men nyckeln till framgång har varit och är att hela klubben står bakom initiativet. Hela vägen från styrelsen, kansliet, alla tränare i våra lag som varje träning gör arbetet möjligt till alla engagerade medlemmar som bidrar med exempelvis skor och träningskläder till arbetet.

Norrtulls SK har olika sätt att hitta spelare till sin verksamhet.

– När vi började så sökte vi aktivt upp målgruppen på den plats där de flesta familjerna bodde. Det kunde vi göra på grund av ett samarbete med organisationen Goda Grannar och Norrmalms stadsdelsförvaltning. Idag har vi så många aktiva inom ramen för integrationsarbetet, 120 aktiva spelare, så att det snarare är så att barn och unga som vill börja hittar till oss.

Vad tycker medlemmarna i föreningen om initiativet?
– I princip all respons vi får är positiv. Stödet har varit jättestort från så många medlemmar och det har varit helt avgörande för att vi ska ha kunnat lyckas.

Vilka möjligheter respektive utmaningar har ni stött på?
– Möjligheterna är oändliga! Men det vi strävar efter i NSK är att alla barn och unga, oavsett bakgrund och socioekonomiska förutsättningar – ska kunna idrotta och hitta en meningsfull fritidsaktivitet. Idrotten är en plats för vänskap, gemenskap, glädje, rörelse och så mycket mer.

– Samtidigt som vi har och har haft många aktörer som stöttat vårt arbete – nu senast ATG drömfond – så är en utmaning att hitta aktörer som vill stötta det arbete vi gör. Det är en förutsättning för att vi ska kunna driva arbetet i den skala vi gör och har ambitionen att fortsätta göra.

Johan beskriver vidare.
– En annan utmaning är att tillgången till fotbollsplaner och idrottshallar är så dålig i vårt närområde. Att bristen är stor gör att många av barnen som spelar genom vårt integrationsarbete, liksom alla spelare i klubben, måste byta platser de idrottar på regelbundet, åka till olika platser runt om i Stockholm för att kunna idrotta och liknande. Det försvårar absolut arbetet.

Genomför ni andra aktiviteter förutom att spela fotboll?
– Idag resonerar vi som så att vi försöker göra det vi är bäst på – idrotten. Men inom ramen för idrotten tar vi flera olika initiativ, exempel som att äldre ungdomar får chansen att jobba som tränare och på så sätt ha ett extrajobb.

Slutligen, vilka tips vill du dela med dig av till andra föreningar som vill starta integrationsarbete?
– Det viktigaste tipset är att starta! Fundera på vilka processer från intresse till att en medlem är helt i gång som går att förenkla, göra tydligare och liknande. Jag vill tro att de absolut flesta föreningarna i Stockholm kan överleva ekonomiskt även om de öppnar upp sin verksamhet och subventionerar avgifter för åtminstone ett par familjer.

– Vi i NSK har samlat på oss mycket erfarenhet så vi delar mer än gärna med oss av konkreta tips som fungerat för oss. I så fall är det bara att höra av sig, hälsar Johan Brodin.

E-post: johan.brodin@norrtullssk.se

Här är ATG Drömfonds jurys motivering till valet av Norrtulls sportklubb:

”De har en tydlig ställning i att de öppnar sig för nyanlända och resurssvaga. Föreningen har ett stort värde i att de har ett nätverk över hela Stockholm. Låt unga prova på olika idrotter, låt dem hitta sin passion – inte bara de som har råd! Det är få förunnat att ha ekonomin att prova olika idrotter. Här finns en stark grundtanke och en långsiktig fortsättning”.

I NSK erbjuds nyanlända barn och unga möjlighet att spela fotboll, bordtennis, innebandy eller handboll. Medlemmarna tränar i lag tillsammans med jämnåriga spelare i den befintliga verksamheten.