Tjejevent hos Huddinge IF – en del av Ellevioprojektet

På eftermiddagen tisdagen den 31 augusti genomförde Huddinge ett Tjejevent på Källbrinks IP. Ett event som var öppet för alla, även om fokus var på frågor och aktiviteter inriktade på tjejers roll samt upplevelse i fotbollen.

Magdalena Fahlén, lagledare i F15-Dam J och en av initiativtagarna, berättar att de ville skapa ett event där alla spelare på tjejsidan är i fokus, där de kan delta på roliga och givande aktiviteter med sina klubbkompisar, och gärna även med andra som de vill bjuda med. Arbetsgruppen har under våren arbetat med planering och det har funnits ett stort engagemang för eventet bland spelare både i damjunior- och damlaget. Tillsammans fick vi till ett riktigt kul event!

Idén kläcktes från början av en spelare i damjuniorlaget, Saga Ranhagen, som berättade om sina idéer för Magdalena. Saga ville lyfta tjej- och damfotbollen i föreningen och hade funderat på en aktivitet som skulle skapa gemenskap mellan flicklagen och samtidigt visa på hur kul det är att spela fotboll.

Magdalena Fahlén, initiativtagare, Thomas Kult, Ellevio och Saga Ranhagen , idekläckare.

Damjuniorerna har också varit en del i planerandet och framförallt vid genomförandet då spelarna ansvarade för de olika aktiviteterna på fotbollsplanen såsom olika lekar, konbanor, dribbla med damlaget och testa hur hårt man skjuter. Tjejerna stöttade också hamburgergrillningen, delade ut give aways från Libresse och minglade med föreningens yngre spelare.

Andra populära aktiviteter var till exempel Knäkontroll som genomfördes mitt på planen och av alla på plats. Instruktör var damjuniorernas fystränare Johan Selldén. Också tävlingen ”Skjuta på Christer” var en dundrade succé.

Under eftermiddagen genomfördes även tre stycken miniföreläsningar i två omgångar vardera i klubblokalen. Bland andra var Idrottspsykologen Elin Borg på plats och gav 5 tips för att utvecklas mentalt. Just denna föreläsning kom upp som önskemål i brainstormingen med spelarna innan eventet, att få hjälp att inte vara så självkritiska samt att få hjälp med hur man kan tänka för att känna sig lite modigare.

Föreläsning med idrottspsykologen Elin Borg.

Övriga miniföreläsningar var ”Kost och träning” med Jessica Hällqvist och ”Mens och Idrott” med Tessi Collins. På plats var även ”Medfit träning & vård” för att prata Idrottsskador.

Under hela eventet genomfördes en värdegrundstävling med frågan – ”På vilket sätt tycker du att Huddinge IF är en GLAD förening? (GLAD = Glädje, Lärande, Ansvar och Delaktighet) Svaren var många och två vinnare i olika åldersklasser drogs. Ena vinnaren var Ebba 10 år och hennes motivering löd: ”Jag älskar Huddinge för tränarna är snälla och bra på att lära ut fotboll. Och alla hjälper varandra att lära sig.”

Damansvarig Fredrik Liljeroth agerade grillmästare under hela eventet och räknade ut att han grillat cirka 150 hamburgare under de tre timmar som eventet pågick.

Magdalena – Är du nöjd med eventet?

Jag är verkligen supernöjd! Det var så roligt att se alla dessa tjejer i blandade åldrar hänga tillsammans och inspireras av varandra. Det ger våra yngre spelare en förståelse för vad Huddinge IF är utanför det egna laget och förebilder att inspireras av. Jag såg också band knytas mellan tränare och det utbytet är också väldigt viktigt i föreningen. Att vi tränare tar hjälp och lär av varandra.

Huddinge IF arbetar för att utveckla en lärande, utmanande och växande flick- och damjuniorverksamhet. Syftet med arbetet är att kunna erbjuda både verksamhet för breddfotboll och fotbollsutbildning som håller akademinivå. Det ska finnas något för alla tjejer som vill spela fotboll.

Huddinge IF arbetar för en lärandemiljö där deras spelare ges goda möjligheter att utvecklas, både individuellt och som grupp. Det är av stor vikt att varje spelare har en god kännedom om klubbens verksamhet och kan se hur deras egen resa inom klubben kan se ut, från ungdom till senior.

Tjejeventet är en del i det Ellevio 50/50-projekt som ska hjälpa till med ovan.

Vi lär höra mer från Huddinges tjejer och önskar föreningen och tjejerna lycka till!

Text och brödtextfoton: Kicki Bellander

Huvudbild: Minna Vendel Auinger