Mycket jobb krävs för att starta ett lag

I december intervjuade vi två ledare i två nystartade lag. Flemingsbergs Uniteds damlag fick slänga in handduken i april eftersom laget inte hade tillräckligt med spelare. Arkan Palani i FC Första berättar att det har varit mycket jobb innan det var dags för den första matchen.

Det kan verka lätt att starta ett lag för att börja spela i distriktsserierna, men det är många saker som ska falla på plats innan den nyskrudade och förväntansfulla elvan står på planen när domaren ska blåsa i gång lagets första match.

Redan i december vittnade Milena Milanovic i Flemingsbergs United om att det kan vara lite svårare att få fram en damtrupp än en för herrar.

– Kvinnor har lite svårare att nappa. Vi kräver lite gemenskap, det ska vara trevligt och det ska vara trevligt att komma till träningen, berättade Milena.

Tyvärr slutade det med att Flemingsbergs United var tvungna att dra ur sitt lag från Dam 5 C när det inte fanns tillräckligt med spelare för att genomföra en säsong.

En sensommarkväll 2020 beslutade Arkan Palani och kompisen Behar Hyseni att starta FC Första. Det var inte en dans på rosor fram till premiärmatchen och även efter den har det varit lite stökigt.

– Allt kommer inte på ett silverfat. Vi har fått jobba mycket med sponsorer och spelare. Det har varit spelare som har kommit och gått. Vi har inte fått de träningstider som vi önskat. Det har varit jättesvårt att få sponsorer. Men nu är vi nöjda än så länge, berättar Arkan.

Arkans tips till lag som är i färd med att starta en ny förening är att se till att ha en full trupp, vilket innebär minst 25 spelare som man vet kommer att vara med och spela matcher under säsongen.

– Vi har haft 16 spelare, sen har det kommit och gått spelare, så det har aldrig stadgat sig. Så mitt råd är att ha en trupp på minst 20–25 spelare innan man anmäler sig.

Arkan Palani, grundare av FC Första, ger direktiv till sina spelare inför matchen mot Sköndals IK.

Förutom att se till att ha en stabil spelartrupp krävs det en del administrativt jobb. Arkan som själv jobbar i en förening har skött pappersjobbet, med det tar en del tid att sköta en klubb även om man är insatt i idrottsvärldens förvaltning.

– Det har varit enormt mycket jobb, så man behöver inte bara vara många spelare utan man behöver även vara flera ledare som delar på jobbet.

Pandemin satte stopp för en seriepremiär i april, men det var något som inte störde FC Första snarare tvärtom. Truppen var inte komplett och eftersom många av spelarna är muslimer låg träningen nere från mitten av april till den 12 maj när ramadan var över. Det gjorde att det inte blev något spel i Stockholm Cup i juni, då de inte var helt förberedda för spel.

Istället blev det träning två gånger i veckan under hela sommaren, men när det väl blev dags för seriestart blev laget varse om att konditionen inte var på topp. Efter bra inledningar i matcherna tröt orken och det blev förlust i de två inledande matcherna.

– Det blev fakta för spelarna. De flesta är tidigare fotbollsspelare. Jag själv har inte sett så mycket division 7-fotboll, så när jag ville lägga in vissa moment i träningen sa spelarna. ”Det är lugnt det är division 7. Det är bara gamla spelare och äldre farbröder. Vi kommer att gå igenom sjuan hur enkelt som helst.” Men då fick dom känna på. Det var inte så lätt.

I den tredje matchen kom den historiska första segern mot Nackdala AIS. Segersifforna skrev till klara 6–1. Men i den nästkommande matchen hände något som inte får hända.

I en tuff match, hemma på Kvarnängens IP mot Argentinska Stockholm IF, ledde FC Första med 1–0 när en händelse på planen ledde till att publik och spelare rusade in på planen. Situationen gick snabbt över, men domaren följde bestämmelserna och valde att avbryta matchen. När vi träffade Arkan låg ärendet hos tävlingskommittén för ett beslut*.

– Vi väntar nu på domen för att se hur vi ska agera mot vissa spelare. Men vi samlades direkt efter matchen och sa att det som hände är absolut inte acceptabelt. Låt domaren ta sitt beslut, låt domaren avgöra grejer. Vi kan inte göra något åt händelser som händer på planen. I hettan och stundens allvar kan det bli så, men ingen får hoppa in från sidan. Låt dom som är på planen sköta det. Jag sitter i rullstol och kan inte rulla omkring och stoppa det. Jag kan bara prata och säga till att det här är våra regler. Men nu är vi hundra procent eniga att det här får inte hända igen. Den som bråkar på en fotbollsmatch är utesluten från FC Första från och med nu.

Domaren Timur Öcal singlar slant inför matchen mellan SKöndals IK och FC Första.

Arkan ser ändå ljust på framtiden. Nynäshamnslaget har nu fått lite rutin från spel i sjuan och man har lagt om träningen samt ändrat på taktiken.

Ambitionen är fortfarande att starta ungdomslag i framtiden. Men klubben behöver då hjälp av kommunen. Som det ser ut i dagsläget finns inga bra träningstider att tillgå på Kvarnängens IP och planen i Backlura där laget har sin hemvist är förstörd. Skulle planfrågan lösas i framtiden finns fortfarande målet att öppna upp för barn- och ungdomar.

Trots allt jobb på och utanför planen finns det en stor glädje med fotbollen. På frågan om FC Första kommer att finnas nästa år, tvekar inte Arkan utan svarar snabbt!

– Till hundra procent!

Läs mer om hur du gör för att starta ett lag

*Tävlingskommittén dömde dubbel W.O i matchen mot Argentinska.

Foto: Johan Wallberg