Domarbrist i Stockholmsfotbollen

Stockholms Fotbollförbunds matchplanering utmanas nu rejält, då det råder domarbrist. Vi har tappat cirka 12 % av alla domare som kan döma med offside, det vill säga 9 mot 9 och 11 mot 11. Numerärt rör det sig om cirka 80 domare av drygt 700 totalt. En kännbar brist förstås.

Dessa 80 domare gick utbildningen i våras, men har valt att inte ta några domaruppdrag under hösten. Exakt anledning varför vet vi inte alltid, men pandemin lär ha spelat in.

Effekten blir störst i de nationella ungdomsserierna, P16/P17/F17, där vi inte alltid kan tillsätta tredomarsystem som vi vill och som SvFF egentligen kräver.

Effekten är också stor i 9 mot 9-matcherna i S:t Eriks-Cupen. Det är inte ovanligt att domare tillsätts i sista stund. Om det uppstår nya återbud dagen innan match eller under matchdagen, är det nästintill omöjligt att hantera. 

Vi har också väldigt svårt att tillsätta tredomarsystem till matcher i damernas division 3 i den utsträckning lagen önskar. Vi vill så gärna, men har helt enkelt inte domare.

Helgmatcher är absolut svårast, där är domarbristen som störst. Till vardagsmatcher är det mycket lättare att få domare och tredomarsystem.

Andra försvårande omständigheter

  • Så här års börjar innebandyserierna. Många domare dubblar, vilket gör att vi tappar ytterligare domare i våra fotbollsserier.
  • Fler och fler Stockholmslag deltar i de nationella ungdomsserierna. Det har ökat med 100 % de senaste 4-5 åren.
  • P16 och F17 ”lottas om” under hösten. Från seriespel till A och B-slutspel. Seriespelet slutar en helg och helgen efter börjar slutspelet. Det betyder att vi inte förrän tis/ons/tor den veckan vet vilka matcher som ska spelas, vilken tid och på vilken arena under kommande helg. Det går inte att tillsätta domare förrän vi vet tid, plats och dag.
  • Vårt eget futsalspel ökar stadigt och 500 lag är anmälda till i år. Kul, men det kräver fler domare. Och futsal-domarutbildningen måste genomföras i oktober, då många fotbollsserier fortfarande pågår. Även det minskar tillgången till fotbollsdomare vissa helger.

StFF:s domaravdelning har en svårhanterlig situation. Det är alltid tufft under hösten, men extra tufft i år. Vi hoppas att med denna information, få ökad förståelse för denna extrema situation av alla inblandade.

Slutligen vill vi plussa för de många domare som ställer upp för Stockholmsfotbollen! Man dubblar, åker genom halva stan för att döma fler än en match och ställer upp fast man behöver vila. Vi är enormt tacksamma!

”Utan domarna stannar fotbollen!”

Läs även presentationen av domarkommittén