Seriesvepet – nu avgörs upp- och nedflyttningarna

Kvällarna blir mörkare, men höstkylan lyser fortfarande med sin frånvaro. Ett tecken som tyder på att hösten är annalkande är att fotbollssäsongen börjar närma sig sitt slut. Med en omgång kvar av seniorserierna, damer div. 3–4 och herrar 4–7, kollar vi alla tabeller för att se vilka lag som är med i slutstriden om upp- och nedflyttning. Damer div. 5 är redan färdigspelad.

I och med att årets säsong spelas som en enkelserie på grund av corona-pandemin är det många serier som det är väldigt jämnt i. Mycket kan avgöras i de sista matcherna, men vi vill påminna om att även om ett lag kan se klart ut för att flyttas upp eller ned kan det bli omkastningar i en serie i sista stund om ett lag utgår eller lämnar W.O.

Följande gäller vid W.O: Om ett lag lämnar W.O i sista seriematchen och inte tidigare lämnat någon W.O i serien ska resultatet från matchen räknas som 0-3 och resultatet räknas in i serietabellen. Därefter utesluts laget och nedflyttas två serier, tabellen räknas inte om. Lämnar ett lag sin andra W.O i serien utesluts laget och lagets matcher stryks från serien samt tabellen räknas om.

Läs mer om bestämmelser för upp- och nedflyttning.

Vi vill även passa på att påminna om Fair Play-trappan. Den 15 oktober är nästa sammanställning och bland annat står det att hamnar laget på nivå 3 - över 3,5 poäng/match erhåller laget en fördubblad anmälningsavgift till nästa års seriespel! Tänk på att spela schysst i helgen!

Lagen som är understrukna i artikeln har tidigare presenterats under rubriken "Laget bakom namnet". Om du vill att vi skriver om din förening svarar du på dessa frågor och skickar in till Johan Wallberg.

Vill du se hur ställningen är i serien är det bara att klicka på serienamnet.

Dam 3 A

För knappt två veckor sedan vann IFK Stocksund seriefinalen mot Vasastans BK med 2–0. Seriesegrarna är fortfarande utan poängförlust. Efter att Vasastan förlorat mot Mariebergs SK behöver nog VBK minst en poäng mot Spånga IS för att säkra andraplatsen.

Åkersberga BK kommer att flyttas ner. Vilket lag som får följa ÅBK står skrivet i stjärnorna. Viggbyholms IK och Sundbybergs IK har samma poäng, men ”Sumpan” har bättre målskillnad och möter redan avsågade ÅBK. ”Viggan” behöver nog vinna sin match mot sexan Kungsängens IF. Vinner både ”Viggan” och ”Sumpan” ligger Essinge IK på sjunde plats lite skrynkligt till. EIK möter Stocksund som nog vill gå igenom serien utan att ha tappat ett enda poäng. Samtliga matcher startar kl. 16.00 på söndag.

Dam 3 B

Trollbäckens IP blir skådeplatsen för seriefinalen mellan Hanvikens SK och Rågsveds IF. Matchen start på lördag den 9 oktober kl. 14.00. För HSK räcker det med ett oavgjort resultat, medan ”Råggan” behöver vinna för att gå upp i tvåan.

Järla IF som nästan bara har uddamålsförluster kommer att få lämna serien och Nackalaget kommer att ha ett finger med i spelet vad det gäller Tullinge TP:s existens. Lagen möts och TTP behöver en seger för att kunna passera IFK Haninge som i sin tur möter fjärdeplacerade Stureby SK.

Dam 4 A

Unga IK Frej Täby fortsätter att ånga på åtta raka segrar och 62–2 i målskillnad. IFK Lidingö BK behöver ta in tre poäng och 29 mål för att gå i kapp. Det går nog att utse Frej som seriesegrare.

En hel drös med mål måste även Långholmen FC att ta igen för att hålla sig kvar. LFC har noll poäng och möter Ekerö IK som ligger ovanför nedflyttningsstrecket på tre poäng. Långholmen behöver vinna med 25 målsmarginal för att kunna hålla sig kvar. Årsta FF som ligger näst sist, har samma poängskörd som Ekerö, måste nog slå Reymersholms IK för att ha chansen för att stanna i serien. Men det är nog risk för att en seger inte räcker eftersom Årsta har betydligt sämre målskillnad är Ekerö.

Dam 4 B

En tämligen odramatisk serie. Ösmo GIF är redan klara seriesegrare. Sickla IF och Västertorps BK åker ur. Om man ska hitta någon dramatik är det kampen om vilket lag som kommer tvåa.

Saltsjö-Boo IF innehar andraplatsen med 13 poäng och möter i sista omgången enpoängaren Sickla IF. Skå IK & Bygdegård har samma poängskörd men fem mål sämre målskillnad, i sista omgången står IFK Tumba för motståndet.

Västertorps BK som har en poäng får börja om i division 5 nästa säsong.

Damer 5

Damer division 5 har redan spelat klart. Förra veckan gratulerade vi Hässelby SK och Norsborg FC till seriesegern. Den här veckan kan vi lägga till Saltsjöbadens IF som vann Dam 5 B.

H 4 N

Förra året kom Bollstanäs SK tvåa i serien och bommade uppflyttning efter en knapp kvalmiss. I år det gick det bättre! Med en omgång kvar att spela är försprånget fem poäng ner till tvåan Erikslunds KF. Seriesegern blev klar i lördags när BSK mötte EKF och vann med 4–2.

Alla kval för herrlagen är inställda denna pandemisäsong vilket innebär att en andraplats endast leder till att det kan finnas en möjligt att gå upp ifall lag från högre serier inte anmäler sig till kommande säsong. IK Frej är en poäng efter EKF och kan komma tvåa.

Det föreligger ett protestärende i matchen mellan Banjul och Edessa Syrianska som inte kommer att kunna avgöras förrän på måndag, vilket gör att vi inte skriver om nedflyttningsstridens förutsättningar inför sista omgången.

H 4 M

Boo FF:s scenario är nästan identiskt med Bollstanäs. Tvåa och missat kval förra säsongen och nu seriesegrare. Ängby IF är fem poäng bakom och ligger bäst till för att komma tvåa, men Somalia United jagar ytterligare en poäng bakom.

IFK Lidingö BK flyttas ner. Norrtulls SK har en liten, liten chans att klara sig kvar, men det är tre poäng och sju mål som NSK behöver ta in på Fisksätra IF.

H 4 S

Oj vilken dramatik det kan bli i den här serien! FC Brandbergen sitter i förarsätet med 24 poäng, en poäng före tvåan Fittja IF som fick se sig passerade efter en mållös match mot IFK Tumba i helgen som gick. Men det är framför allt runt nedflyttningsstrecket som det är jämnt.

Mellan sju lag skiljer det max två poäng! Grödinge SK och FC Krukan ligger för närvarande under strecket på nio poäng. Krukan möter dessutom Brandbergen som behöver en seger för att vara klara seriesegrare. Två poäng före tolvan Grödinge ligger sexan Spårvägens FF som möts i sista matchen. Det ska nog mycket till för att ”Spåret” som har bäst målskillnad ska trilla ur, men risken finns. Mälarhöjden-Hägersten FF (9 p), Tullinge TP (10 p), IFK Stockholm (11 p), IFK Tumba (11 p) är övriga lag som är inblandade i bottenstriden.

Idag fredag kl. 20.00 är det kickoff för samtliga matcher.

H 5 N

Åkersberga FC hade chansen att säkra första platsen i helgen, men skumpan får ligga på kylning ytterligare en vecka efter 0–0 mot IF Wasa. Enebybergs IF har en poäng upp och behöver vinna mot femman Parsian Väsby IF samtidigt som ÅBC tappar poäng mot Bromstens IK som ligger precis under nedflyttningsstrecket.

Bromsten är i stort behov av en poäng för att ha chans att kravla sig upp på säker mark. Det är en pinne upp till Turebergs IF som har betydligt sämre målskillnad. Tureberg möter FK Bosna på bortaplan i sin sista match. Om IFK Vaxholm, som ligger näst sist, vinner sin avslutningsmatch mot Danderyds SK kan vaxholmarna klara sig kvar. Men då krävs det att både Tureberg och Bromsten förlorar.

Skulle både Bromsten och Tureberg vinna sina matcher kan även IF Wasa och IK Säbysjön bli inblandade i nedflyttningsstriden. Olympiacos FC kommer att åka ur.

H 5 M

Värmdö IF:s fria fall har stoppats och i stället fått en färd uppåt igen. Efter 4–1 mot Nacka FC förra helgen står det klart att VIF har fem poäng till godo på tvåan Essinge IK och är klara för div. 4. Värmdö kan utöka ledningen i sista omgången eftersom lagen möts, en seger skulle innebära att Vasastans BK och Årsta FF har chans att passera Essinge.

I botten är det klart att Ingarö IF, IF Lokomotiv Blackeberg och Hallonbergens IF får lämna femman.

H 5 S

På lördag kl. 14.00 spelas en ren seriefinal mellan Norsborg FC och FC Tyresö United på Kärsby IP. Tyresö passerade NFC för två veckor sedan när lagets kommunkonkurrent, Bollmora Inter IKF, överraskande vann över Norsborg. En poäng skiljer lagen, Norsborg måste vinna för att gå förbi.

Eftersom de fyra sista lagen möter varandra står det klart att Örby IS kommer att åka ur. Elvan Tudor Arms FC möter nian Rönninge/Salem Fotboll en poäng skiljer lagen. Stureby SK, har samma poäng som Rönninge (9 p) men ligger precis nedanför nedflyttningsstrecket, möter jumbon Örby. I och med att lagen i den nedre regionen kommer att få poäng ligger Stuvsta IF på 10 poäng lite trångt till. En seger behövs för att vara på säkra sidan. Även Bollmora på 12 poäng kan åka ur, men då är det inte bara tre poäng som ska tas in för de jagande lagen utan en hel del mål också.

H 6 A

Ursviks IK jagar Roslagskulla IF för att kunna överta första platsen. Det skiljer en poäng samt att ”Kulla” har betydligt bättre målskillnad. Ursvik spelar redan idag fredag sin avslutningsmatch mot fyran Wäsby FC. Dynamo Täby FC som kämpar för nytt kontrakt är Roslagskullas motståndare i serie-epilogen.

På torsdagseftermiddagen beslutade tävlingskommittén att FC Baloch vinner matchen mot Stockholms IF Midia med 3–0 istället för att ha förlorat med 1–3. Detta gör att det är väldigt hårt om vilka lag som åker ur serien. 

I och med de tre poängen som Baloch fick passerar laget Väsby FF och ligger nu ovanför nedflyttningsstrecket. I sista matchen väntar jumbon Kallhälls FF som har en mikroskopisk chans att klara sig kvar. De två övriga lagen under strecket Väsby och BK Bussenhus möts inbördes. Dynamo Täby har lika många poäng som Väsby och Baloch (9 p) men bättre målskillnad, men möter ju serieledaren. Midia med tio poäng, som möter trean Rotebro, kan också trilla ur. 

H 6 B

Vällingby AIK tog ett stort steg närmare seriesegern på onsdagskvällen sedan Mussie Tareke avgjort till 1–2 i slutminuterna mot Apollon Solna FK. Nu leder VAIK med tre poäng och elva plusmål på Olympia Stockholm FF.

Åkeshovs IoFK och Råsunda IS spelade nog bort sina chanser när lagen möttes i den gångna helgen. Matchen slutade 2–2 och Åkeshov är definitivt ur medan Råsunda behöver vinna och ta in tolv mål på FC Plavi Team. Polonia Falcon FF behöver också ta in tre poäng på Plavi, men ”bara” fem mål. Dessutom möter Polonia ledarlaget Vällingby.

H 6 C

Tekniska Högskolan FC kunde fira seriesegern efter vinsten mot FC Sampierdarenese i söndags. IFK Lidingö FC och Torstens Lärjungar FC är båda fyra poäng efter och gör på söndag upp om vilket lag som kommer tvåa och bli seriens bästa lag från Lidingö.

Spartak Orminge FC har skrapat ihop en pinne och får lämna sexan. Vilka de två övriga lagen blir står emellan fem lag. Handelskamraternas IS har åtta poäng och jagar AC Azzurri och Sampierdarenese på nio poäng. Konglig Samhällsbyggnadssektion FC har spelat klart och slutade på 10 poäng. Gamla Karlbergare BK med samma poäng som SFC kan åka ur.

Karlbergarna tar emot ”Samp” på lördag. Azzuri möter avsågade Spartak Orminge och HIS möter fyran Lidingö Gazoliners. På söndag kväll vet vi svaret på vilka lag som får lämna serien!

H 6 D

Båda topplagen har spelat klart. Sickla IF vinner serien utan att tappa en endaste poäng. Högalids IF kommer tvåa. Lagets enda poängtapp kom mot i seriefinalen som slutade med en 3-1-seger för Sickla.

Fotfolket lämnade på torsdagen sin andra W.O vilket innebär att laget utesluts och serien räknas om. Det förändrar inte förutsättingarna inför avslutningen utan BK Offside och Oranje FK åker ur. 

H 6 E

BK Fyren har spelat klart och leder serien på 19 poäng. Landsort Footballclub behöver vinna sin match mot trean Highvalley FC för att gå förbi, medan HFC passerar Landsort vid en seger. Matchen spelas på Kvarnängens IP kl. 16.00 på lördag.

Tunisiska FC får lämna serien efter att hittills ha bärgat en pinne. Sexpoängaren Bondegatans Bajare ligger precis under strecket och behöver nog vinna över Uruguayanska FF, som har placeringen före med en poäng mer, för att ha klara nytt kontrakt. Enskede FF är sju poäng och 13 mål bättre än Bajarna.

H 6 F

Vinner Aspuddens FF sin sista match går laget igenom serien utan att tappa en endaste poäng. Seriesegern är redan klar. Preben BoIS ligger bäst till för att komma tvåa, men Camdja IKF utmanar en poäng bakom.

Dardania Stockholm FF räddade på onsdagskvällen nytt kontrakt i sexan genom att i sin sista match besegra nedflyttningsklara Fullersta FK med 9–1. Nu blir det en direkt avgörande match mellan Marockanska FC och BK Gömmaren. Marockanska måste vinna för att passera BKG. Lördag kl. 14.00 på Alby BP är det avspark. Flemingsbergs United FC och Fullersta åker ur.

H 7 A

Danderyd United FC och Ultimate Concern IF är klara för div. 6. På söndag kl. 19.00 på Helenelunds IP spelar lagen om vilket lag som vinner serien. Danderyd har tre poängsförsprång men sämre målskillnad. UCIF måste vinna för att bärga seriesegern.

H 7 B

Ytterligare en serie med två lag som är klara för uppflyttning. IFK Viksjö vann serien, en poäng före Bro IK. Båda lagen har spelat klart och inget lag bakom kan komma i kapp.

H 7 C

Nockebyhovs IF blev med minsta marginal klart för division 6 på onsdagskvällen. Det krävdes en seger mot IK Makkabi med fem måls marginal för att passera Stockholms Universitets FF. Matchen slutade 5-0! Nockebyhov och SUFF har bådat spelat färdigt och hamnade på samma poäng och samma målskillnad, men NIF har gjort fler gjorda mål. Tufft för Stockholms Universitets FF.

Skå IK & Bygdegård är utan poängförlust och kommer att vinna serien.

H 7 D

Tre lag gör upp om de två uppflyttningsplatserna. Örnbronx FF, FC Tolkarna och Westermalms IF har alla 18 poäng. Örnbronx passerade de två övriga efter en storseger i den senaste matchen och har nu ett respektive två mål bättre än tvåan och trean.

Tolkarna som ligger tvåa har chans att förbättra målskillnaden när laget på lördag möter FC Coraggio som ligger sist. Kl. 18 dagen efter tar femman Innerstan Stockholm FC emot Örnbronx på Essinge IP. Ett par kilometer längre bort två timmar senare blir det Stadshagsderby mellan nian Kronobergs BK och Westermalm.

Om inte Örnbronx passerat Tolkarna kan det tänkas att ett gäng spelare tar sig vidare från Essinge IP för att se seriens sista och avgörande match på Stadshagen.

H 7 E

Viña del Mar IF är klart för division 6 och seriesegern är med 99 procent säkerhet klar. BK Borsten och serieledaren möts i den sista omgången. Borsten behöver vinna med minst sex mål för att passera VdMIF. BKB får nog se till att försöka behålla andraplatsen eftersom Los Ché IF ligger i hasorna. Los Ché är tre pinnar efter men bara ett mål sämre och möter sjuan IF Atletico Camelen i sista omgången.

H 7 F

I lördags vann Ingarö City FK den avgörande matchen mot Boo FK 3–0 och kan till nästa säsong titulera sig som division 6-lag. Stockholm StreetSoccer FF gör sällskap i hissen upp till nästa nivå. Matchens enda mål mot Greenline Patriots säkrade avståndet till trean Boo till fyra poäng.

Båda lagen har samma poäng men Ingarö har 20 mål bättre målskillnad. Ingarö möter femman Tre Laxar och StreetSoccer åker till Saltsjöbaden för att möta serien fyra. Fördel Ingarö i kampen om seriesegern.

H 7 G

Södort United FF lämnade under torsdagen sin andra W.O, något som förändrade förutsättningarna inför avslutningen av serien. Atletic Blåsut FC som låg trea och hade möjlighet att komma ifatt toppduon är nu mer eller mindre borta från att ha chans att gå upp. Sköndals IK har en poängs försprång på FC Vega och helt plötsligt hade Enskede United FC möjlighet till avancemang. 

Sköndal och Enskede United spelade en i princip helt avgörande match på torsdagkvällen. Sköndal vann med 4–2 och är klart för sexan. Vega måste förlora stort mot Sorunda, som ligger näst sist, för att missa att gå upp.

H 7 H

Östberga City FC besegrade FC Croatia Stockholm med 3–1 och säkrade därmed avancemanget till sexan. Croatia som har spelat klart ligger på samma poäng samt målskillnad som FC Druzja. Nu får man förlita sig på att fyran Sörskogens IF vinner mot FCD, annars är det Druzja som flyttas upp.