Hantera spelet - för snabbare förändring till en jämställd fotboll

I lördags genomfördes en efterlängtad halvdag med StFF:s kvinnliga styrelsenätverk. Dagen inleddes med en inspirationsföreläsning med Annika R Malmberg, som är expert på hur man kan skapa goda och framgångsrika relationer i alla typer av arbetslag. "Hantera spelet – för snabbare förändring till en jämställd fotboll” var ämnet för dagen.

Att vara kvinna i en mansdominerad värld kan vara en utmaning, särskilt när arbetet under en längre tid varit utfört och styrt av män och dessutom på många håll gjorts på samma sätt under en längre tid. Att då som kvinna komma med nya idéer och förslag är inte alltid så välkommet samtidigt som vet vi att förändringar är nödvändiga för att utveckla sporten och kunna behålla fler barn och ungdomar - både pojkar och flickor.

Hur kan vi snabbare få till en förändring där alla får lika mycket utrymme oavsett om man är kvinna eller man?

Det handlar om att både stärka kvinnorna i sin styrelseroll och utbyta erfarenheter med varandra, men också få ta del av hur man med framgång har bedrivit liknande förändringsarbete i andra organisationer.

Till vår hjälp den här dagen har vi bjudit in den populära föreläsaren och författaren Annika R Malmberg som är expert på hur man kan skapa goda och framgångsrika relationer i alla typer av arbetslag. Hon har arbetat med allt från styrelser, ledningsgrupper, arbetsgrupper och team. Hon coachar även team som tävlar ihop i multisport. Annika är även en ofta anlitad föreläsare i kvinnliga nätverk på mansdominerande arbetsplatser.

Syftet är att alltid öka förståelsen för vad som kan hända i en grupp, hur man kan skilja på olika personers sätt att uttrycka sig och vad som är rena påhopp eller härskartekniker. Och hur man själv bör och kan agera för att ytterligare vinna respekt och göra sig mer synlig och ta den plats som man så självklart förtjänar.

StFF:s distriktschef Andrea Möllerberg tydliggör.

- Vi vill med den här förmiddagen starta en dialog för att få fram vilka insatser Stockholms Fotbollförbunds styrelser anser är nödvändiga för att vi ska få till en förändring ute i de olika klubbarna så att förändringsarbetet bedrivs av både kvinnor och män – tillsammans - för att ge alla barn och ungdomar möjligheter att utvecklas inom fotbollen.

- Vi vill rikta den här frågan i ett första skede enbart till kvinnor i våra föreningars styrelser för att få ett unikt tillfälle att även kunna ta del av deras perspektiv och erfarenheter. Därefter kommer vi självklart även adressera alla berörda.