Vi gratulerar alla seriesegrare

Under helgen som gick avslutades större delen av våra seniorserier för damer division 3–5 och herrar 4–7. Det blev i många fall så spännande och högdramatiskt som det ska vara i slutet av säsongen. Eftersom serierna spelades med enkelmöten, på grund av corona-pandemin, blev det väldigt jämt i många serier. Kolla in vilka lag som avancerade en division till nästa år.

Många lag slits mellan hopp och förtvivlan i de sista omgångarna av seriespelet. Vi har kollat in representationslagens serier som vi administrerar. I de flesta serier har vi lyckats hitta länk till en hemsida, Facebook- eller Instagraminlägg (även ett inlägg från Min Fotboll) där laget skildrar sin glädje över att ha gått upp en serie. Tyvärr har vi misslyckats i några fall. Tänk om alla lag kunde använda Min Fotboll, då skulle allt finnas samlat på ett och samma ställe!

Segrarna i alla serier går upp en division. I division 7 för herrar går även tvåorna upp. Tvåor (treor i div. 7 herrar) kan gå upp beroende på hur det går i serier högre upp och om lag anmäler sig till nästa säsong.

Följande står i tävlingsbestämmelserna vid uppflyttning av lag som inte är seriesegrare: Vid uppflyttning av lag som inte är seriesegrare gäller vid vakanser principen "bästa tvåa".

Bästa tvåan räknas fram genom att dela antal poäng med spelade matcher i serien. Läs mer om upp- och nedflyttning.

Alla seriesegrare i seniorserierna damer div. 3-5 och herrar div. 4-7 har medaljer att hämta på kansliet!

Vill du se hur ställningen är i serien är det bara att klicka på serienamnet.

Dam 3 A

IFK Stocksund fullbordade en säsong med idel segrar genom att vinna den nionde och sista matchen med 2–0 mot Essinge IK. Segern satt hårt inne och Stocksund lyckades spräcka nollan först i slutminuten. Med två vinster i Victoria Cup i juni har det hittills bara blivit segrar och den kommande matchen i cupen är redan vunnen på walk over. Ska bli spännande att hur laget kan hävda sig division 2. Vasastans BK slutade tvåa.

Viggbyholms IK lyckades inte vinna den avgörande matchen mot Kungsängens IF utan föll med 5–2 och får lämna serien tillsammans med Åkersberga BK.

Dam 3 B

I en direkt seriefinal höll Hanvikens SK undan mot Rågsved i en tuff match som slutade 0–0, ett resultat som innebär att HSK vinner serien med en poängs marginal och med förlustnollan intakt.

Rönninge Salem Fotboll besegrade Ingarö IF med 5–0 i den sista matchen och säkrade därmed nytt kontrakt. Järla IF lämnade walk over i avslutningsmatchen och blev som tävlingsbestämmelserna föreskriver uteslutna. Tullinge TP får börja om i fyran.

Dam 4 A

Unga IK Frej Täby fortsatte den inslagna vägen med idel segrar genom att vinna över Ursviks IK med 5–1 i den sista matchen. Full pott och imponerande 67–3 i målskillnad. Nu väntar division 3 och lite tuffare motstånd. De enda poängen som IFK Lidingö BK tappade var mot seriesegrarna och laget slutade tvåa.

Eftersom Årsta FF inte lyckades besegra Reymersholms IK och Ekerö IK vann över jumbon Långholmens FC blir det Årsta och LFC som får lämna serien.

Dam 4 B

Vi lägger till Ösmo GIF till lagen som inte har tappat någon poäng under årets seriespel. I den sista matchen var det Kransen United FF som fick se sig besegrade med 2–1. Ösmo återvänder nu till trean efter ett år i fyran. Saltsjö-Boo IF knep andraplatsen efter att ha besegrat Sickla IF med 4–0 samtidigt som Skå IK & Bygdegård föll mot IFK Tumba.

Västertorps BK åker ner i division 5.

Dam 5 A

Hässelby SK har vi gratulerat tidigare, men vi noterar att laget har gått igenom seriespelet utan poängförlust. IFK Viksjö kom tvåa.

Dam 5 B

Saltsjöbadens IF vann serien men matcherna vanns inte med några stora siffror, men det är ju segrarna som räknas. Solberga BK knep andraplatsen.

Dam 5 C

Norsborg FC har vi också gratulerat tidigare. Det kom bara fem lag till start, men det nystartade laget vann samtliga och går nu upp i fyran. Stuvsta FF besegrade Tullinge FF i den sista matchen i serie och tog därmed hand om andraplatsen.

H 4 N

För Bollstanäs SK var redan seriesegern klar när den sista omgången skulle spelas, avslutningsmatchen slutade 2–2 mot Solna FC. Efter förra årets kvalmiss blir det trean 2022. I sista omgången smet IK Frej Täby förbi Erikslunds KF. Frej gjorde matchen enda mål mot Vallentuna BK och i kampen för att rädda nytt kontrakt vann Edessa Syrianska KIF inför 700 åskådare mot Erikslund med 4–3.

På måndagen tog tävlingskommittén ett beslut som gav Edessa segern mot Banjul FC, ett beslut som innebar att Banjul får lämna fyran medan Edessa klarar sig kvar. Ekerö IK får också börja om i femman. Beslutet kan komma att överklagas, så ännu är inte tabellen skriven i sten.

H 4 M

Tredje gången gillt blev det för Boo FF. Efter två missade kval blev det serieseger och avancemang till division 3. Efter att uppflyttningen var klar kostade Nacka-laget på sig att förlora två matcher, mot tvåan Ängby IF och trean Somalia United FF.

Trots seger i serie-epilogen för Norrtulls SK kom laget inte i kapp Fisksätra IF. Nykomlingen får lämna fyran tillsammans med IFK Lidingö BK.

H 4 S

FC Brandbergen höll undan för Fittja IF i den sista omgången. FC Krukan besegrades med 4–0 medan Fittja bara spelade 1–1 i kommunderbyt mot Konyaspor KIF. Bra jobbat av Brandbergen som startade i sjuan 2016 och 2022 kommer att spela i division 3.

Det var många lag som kunde åka ur inför sista omgången men det blev inga förändringar. Krukan föll ju mot Brandbergen och åker, något som söderklubben har gjort tidigare men som en katt med nio liv kommit tillbaka igen. Hur blir det nästa säsong? Grödinge ledde länge mot Spårvägens FF, men efter en kvittering i den 86:e minuten var GSK tillbaka i femman igen. Detta eftersom Mälarhöjden-Hägersten FF bärgade en pinne mot Långholmen FC.

H 5 N

Inget av lagen som stred om seriesegern lyckades vinna sina matcher utan båda spelade oavgjort, resultat som gjorde att Åkersberga FC kom före Enebybergs IF. Båda lagen var i ledning mot Bromstens IK respektive Parsian Väsby IF, men släppte in kvitteringar i slutet av matcherna.

I Bromstens fall var det en väldigt viktig poäng. När BIK var i underläge och Tureberg samtidigt ledde över FK Bosna 08 såg det väldigt mörkt ut. Men Bosna vände till seger och med kvitteringen kunde Bromstenspelarna fira tillsammans med Åkersberga efter matchen. I stället blev det Tureberg som fick lämna serien tillsammans med IFK Vaxholm och Olympiacos FC.

H 5 M

Efter en nedåtgående trend sedan 2018 har nu Värmdö IF vänt och kanske är på väg mot tvåan igen? I sista matchen blev det ”bara” oavgjort mot Essinge IK, men seriesegern var klar sedan tidigare. Poängen som Essinge bärgade räckte in till för att komma tvåa. Vasastan BK vann med 4–0 mot Ingarö IF. Det sista målet som gjordes i den 80:e minuten tog VBK upp till andraplatsen tack vare fler gjorda mål än EIK.

Ingarö, IF Lokomotiv Blackeberg och Hallonbergens IF var redan klara för nedflyttning inför sista omgången.

H 5 S

Cirka 500 personer hade tagit sig till Kärsby IP i lördags för att se seriefinalen mellan Norsborg FC och FC Tyresö United. Tyresö hade ett poängsförsprång och skulle gå upp vid minst ett oavgjort resultat. Men värdarna bjöd inte på något utan vann med 2–0 efter två mål av George Korkis som även kostade på sig att bli utvisad i slutet av matchen. Seriesegern var NFC:s tredje raka sedan starten 2019. Imponerande!

Stureby SK räddade nytt kontrakt efter att ha vänt ett 1–0-underläge till seger med 2–1 under matchens sista 15 minuter. Undrar om ”Sturpens” fans sjöng Bajenklackens ramsa: ”Öka takten sista kvarten”? I och med segern tog sig SSK förbi Rönninge Salem Fotboll som föll mot Tudor Arms FC. Trots segern får Tudor Arms lämna serien tillsammans med Rönninge Salem och Örby IS.

H 6 A

Roslagskulla IF vann den sista matchen mot Dynamo Täby FC och därmed även serien, med en poäng till godo på Ursviks IK. ”Kulla” släppte tidigt in ett baklängesmål, men en snabb kvittering fick ordning på nerverna och RIF kunde till slut vinna med 5–3.

I botten av tabellen har det varit lite stökigt. Inför sista omgången tilldömde tävlingskommittén FC Baloch segern mot Stockholms IF Midia. I sista omgången lämnade SIF Midia walk over vilket enligt tävlingsbestämmelserna innebar att laget blev uteslutet. Kallhälls FF trillade också ur tillsammans med Väsby FF. SIF Midia har nu skickat in en protest som tävlingskommittén ska behandla på imorgon torsdag*. 

* SIF Midias protest gick inte igenom vilket innebär att de får lämna division 6 tillsammans med Kallhäll och Väsby FF.

H 6 B

Vällingby AIK var ju nästan klara seriesegrare, men för säkerhetsskull vann laget även den sista matchen, Polonia Falcons besegrades med 3–0.

Råsunda IS och Polonia Falcons lyckades inte vinna sina avslutningsmatcher vilket fick till följd att lagen får lämna sexan tillsammans med redan nedflyttningsklara Åkeshovs IoFK.

H 6 C

Tekniska Högskolans FC kostade på sig att förlora mot studiekamraterna Konglig Samhällsbyggnadssektion FC i den sista omgången, men förstaplatsen var ju redan klar. De tre poängen räckte inte för KSFC utan laget får lämna sexan tillsammans med FC Sampierdarenese samt Spartak Orminge FC som uteslutits sedan laget lämnat walk over i slutomgången.

H 6 D

Inför helgen var serien avgjord beträffande seriesegrare och nedflyttningslag. Sickla IF gick igenom serien med idel segrar! Högalids IF förlorade bara matchen mot Sickla och kom tvåa.

Ur serien föll Oranje FK, BK Offside samt Fotfolket FF som lämnade w.o i sista omgången.

H 6 E

BK Fyren stod som ledare inför den sista omgången, men laget hade spelat klart och fick med spänning invänta resultatet mellan jagade Landsort FC och Highvalley FC. Landsort behövde vinna för ta hem serien medan Highvalley skulle passera LFC vid seger. Undrar om Highvalleyspelaren Bashar Wahid blir hedersmedlem hos BK Fyren? Med sina två mål sänkte han Landsort och Fyren kunde fira avancemanget till femman.

I en direkt avgörande match om att klara nytt kontrakt vann Bondegatans Bajare FF över Uruguayanska FF med 5–2. UFF får därmed lämna sexan tillsammans med Tunisiska FC och Andino United IF. Uruguayanska har lämnat in en protest som tävlingskommittén tar beslut om imorgon torsdag.

H 6 F

Aspudden FF gick igenom seriens nio matcher med idel segrar. Med Stockholm Cup har det blivit elva segrar och en oavgjord. Men det var nära ytterligare en seger. I cupmatchen mot Lidingö Gazoliners som slutade 2–2 släppte AFF in två mål på övertid!

Matchen Marockanska FC mot BK Gömmaren skulle avgöra vilket lag som fick följa Fullersta FK och Flemingsbergs United ner i sjuan. Nabil Ayach nickade tidigt in ledningsmålet och fastställde slutresultatet till 2–0 i andra halvlek. Gömmaren får göra en nystart i division 7.

H 7 A

Ultimate Concern IF och Danderyd United FC var båda klara för uppflyttning när lagen möttes i en direkt seriefinal. UCIF behövde vinna för att passera DUFC. Efter 1–1 i paus stod Ultimate Concern som segrare med 4–3 när domaren blåste av matchen.

H 7 B

Obesegrade IFK Viksjö och Bro IK hade spelat klart när sista omgången gick av stapeln och placeringarna etta och tvåa var klara.

H 7 C

Skå IK & Bygdegård fullbordade serieavslutningen med den sjunde raka segern efter 4–1 mot Iberoamericana IF. Innan helgens matcher var det redan klart att Nockebyhovs IF följer Skå upp i sexan.

H 7 D

Det var ett trekejsarslag om vilka två lag som skulle ta steget upp i sexan. FC Tolkarna, Örnbronx FF och Westermalms IF stod alla på 18 poäng inför slutomgången, men alla lag spelade inte samtidigt. Tolkarna vann på walk over sedan FC Coraggio inte kommit till start på lördagen. Örnbronx behövde vinna med tre måls marginal på söndagseftermiddagen. Det såg lätt ut i inledningen med en snabb 2–0-ledning. Men när slutsignalen ljöd stod det ”bara” 2–1 på resultattavlan.

I seriens sista match behövde Westermalm vinna med fyra mål för att säkra avancemang. Det knöts sig totalt för den anrika föreningen. Trots att Kronobergs BK fick en spelare utvisad efter 27 minuter, vid ställningen 1–1, förmådde inte WIF att göra mål. I stället var det KBK som gick segrande från Stadshagsderbyt med 2–1. FC Tolkarna vann serien och går upp tillsammans med Örnsbronx FF

H 7 E

Utan större besvär cementerade obesegrade Viña del Mar IF positionen som etta i matchen mot, vid avspark, andraplacerade BK Borsten. Med ett kraftigt spelövertag skrevs slutresultatet till 4–1. I och med att Borsten förlorade öppnade sig chansen för Los Ché IF att ta den andra uppflyttningsplatsen.

Gästande IF Atletico Camelen var i ledningen i paus, men i andra halvlek vände hemmalaget på steken och vann med 2–1. Ett resultat som förpassade Borsten till tredjeplatsen.

H 7 F

Stockholm StreetSoccer FF verkade nöjda med att ha gått upp i sexan för i den sista matchen mot Saltsjöbadens IF kom den första förlusten i seriespelet, 5-1 slutade matchen. Trots att förlustnollan och seriesegern skulle befästas för Ingarö City IF var inställningen loj i första halvlek och underläge 1-3 mot FC Tre Laxar. I den andra akten var det ett nytt lag på planen och serieledarna vände till seger med 5-3. Det nybildade laget vann serien vid första försöket.

H 7 G

Sköndals IK hade spelat klart och var redan klara seriesegrare med förlustnollan intakt inför avslutningshelgen. Vega FC kunde tappa andraplatsen om de förlorade stort mot Sorunda IF, men laget behövde inte ens bli nervösa för Sorunda lämnade walk over och platsen i sexan var helt klar.

H 7 H

Östberga City FC samt FC Croatia Stockholm hade spelat färdigt och låg etta och tvåa inför seriens sista matcher. Obesegrade trean FC Druzja behövde en poäng för att gå upp i sexan och en seger för att vinna serien, fyran Sörskogens IF stod för motståndet och kunde inte avancera.

Gästande Druzja började bäst och tog ledningen. Sen visade Sörskogen och framför allt Lucas Pettersson Strömsjö vad han kan. Ett mål innan paus och två efter gjorde ställningen 3–1 till Sörskogen. Druzja som missade en straff och flera frilägen får ta nya tag i sjuan nästa år.

Östberga City och Croatia Stockholm kunde i kavaj ta hem seriesegern respektive bli uppflyttade i sexan.

Säsongen är inte riktigt till ända. Slutspelet i Victoria och Stockholm Cup håller på ett par veckor till!

I början av nästa vecka kommer vi att publicera hur det gick i Fair Play-ligan.