Gustavsbergs IF – laget med historiens bästa målskillnad?

Gustavsbergs IF är en anrik förening med sina 115 år. Damlaget har inte funnits lika länge utan den första upplagan bildades i mitten på 70-talet, men lades ner på 90-talet. Sedan 2017 driver och tränar Sven Edin det nystartade laget som kanske har Stockholmsfotbollens bästa målskillnad genom tiderna?

När bildades laget?

Föreningen Gustavsbergs IF Fotboll fyller i år 115 år och spelar på naturgräsplanen Farstaborg på Värmdö. Damlaget i Gustavsbergs IF fanns redan under 1970-talet, 1975 deltog laget för första gången i Stockholms seriesystem. Till säsongen 1996 fick laget inte ihop något lag och en dryg 20-årig lång ökenvandring började. 2017 ville föreningen bredda sin verksamhet och ett lag anmäldes till division 5.

Varför bildades laget?

Gustavsberg som ort växer och mycket folk flyttar hit. Det kommer fler till flickfotbollen och då behöver föreningen ett damlag som de unga spelarna kan se upp till.

Laget består nu av spelare i åldern 21–52 år och de flesta kommer från Värmdö, men det finns även några ”utsocknes” från Nacka och söderort.

Lagets största framgång?

Det nystartade damlaget vann division 5 och gick upp i fyran där vi spelade 2019. Tyvärr ramlade vi ner i division 5 igen, vilket gjorde att vi tappade de bästa spelarna till Ingarö IF 2020, som gick upp i division 3.

Mest minnesvärda match eller händelse?

Det måsta vara seriesegern 2018, i alla fall efter omstarten. I februari samma år la Ingarö IF ner sitt damlag och över en natt fick vi åtta spelare som hade spelat i division 3. Redan innan den sista omgången var vi seriesegrare. Vi mötte Tungelsta IF och vann med 9–0. På 18 matcher gjorde vi 145 mål och släppte bara in 16, en målskillnad på +129 mål! I samtliga serier 2018 var det inget lag som hade bättre målskillnad. Det måste nog vara någon form av rekord. I matcherna mot Solberga vann vi totalt med (20–0 och 11–0) 31–0!!

Laget som Dam 5 B 2018 med en målskillnad på +129 mål.

Vilket mål har laget med verksamheten?

Vårt fokus ligger på att ha roligt tillsammans.

Finns det något mer att berätta om laget?

2020 blev ett konstigt år med inställd vårsäsong. Flera spelare tröttnade på fotbollen och slutade när man inte fick träna inomhus över vintern. Under 2021 har vi försökt med en nystart och värvat många nya spelare. Säsongen slutade lite snöpligt. Den sista matchen mot Tekniska Högskolan FC behövde laget flytta matchen, men den kunde enligt reglerna inte flyttas till efter sista omgången. Laget tvingades lämna W.O och eftersom det var sista omgången blev laget uteslutet. Matchen mot Tekniska Högskolan spelades i stället som en träningsmatch ett par veckor efter sista omgången.

Nu siktar vi på ett bra år 2022 med många nya spelare.

Vi tackar tränaren Sven Edin för svaren och önskar laget lycka till säsongen 2022.

Följ laget:  hemsidan

Bilderna är Gustavsbergs IF:s.