DRAK – delaktighet, respekt, ansvar och kamratskap
IFK Vaxholm är en förening där engagemang bland medlemmar och ideella ledare är det som formar basen i verksamheten. Utmaningen för föreningen är att säkerställa att alla som tränar i föreningen får samma upplevelse och utbildning samt att det går en röd tråd genom årskullarna avseende fotbollsutbildningen.
Inte allt för sällan tappar klubben talanger till andra klubbar, ibland upplevs det att det finns bättre förutsättningar att utvecklas externt jämfört med spel i IFK Vaxholm. Över tid minskar detta möjligheten för klubben att erbjuda spel på alla nivåer för den som vill spela fotboll lokalt.
IFK Vaxholms klubbchef Micke Berglund:
- Att spelare har valt andra alternativ, har i vissa fall har de renderat i att vi helt enkelt inte har tillräckligt med spelare kvar för att på ett bra sätt bedriva verksamhet som är utvecklande för individen. Främsta orsaken sista året är nog pandemin som fått äldre spelare att tappa lusten då det inte funnits möjlighet till exempel för matcher.
- En annan orsak är att vi har upplyst våra medlemmar om vårt engagemang i Samspel Stockholm. Det är 10 av norrortsföreningarna som har bildat ett närverk för att arbeta för en sund barn- och ungdomsidrott*). Spelare har fått upp ögonen för att det finns bra miljöer inom Samspel Stockholm att utvecklas inom. Vi har stöttat alla spelare som valt att gå vidare då vi vill att alla ska kunna nå sina drömmar och mål.
Genom att skapa ett ramverk som bygger på ett antal principer där föreningen tydligt beskriver förväntningar, åtaganden och inriktning för hur verksamheten skall bedrivas så hoppas IFK Vaxholm motverka ovan och att bli en attraktiv klubb även för spelare utifrån.
IFK Vaxholm har valt att döpa sitt ramverk till Vaxholmsmodellen, vilken under hösten 2019 arbetades fram av ett antal ledare, klubbchef och styrelse. Ett utkast till modellen gick på remiss till samtliga ledare i föreningen och justerades baserat på den feedback och de kommentarer som inkommit. Slutligen fattade stämman beslut om att den skall användas i verksamheten.
- Modellen mottogs positivt i det stora hela. På detaljnivå fanns och finns det saker vi fortfarande diskuterar då det är en ständig process som pågår anser vi.
Modellen utgår från fyra kategorier; ideella ledare, spelare, anhöriga och fotbollsutbildning. Till den sistnämna kategorin finns även ett dokument som beskriver fotbollsutbildningen och vilka principer som spelet i klubben skall bygga på - oavsett nivå.
Hur gör ni detta rent praktiskt och säkerställer att det hela genomförs?
- Vi har en ständig dialog med ledare, spelare och anhöriga då vi ofta träffar dem på träningar, matcher, utbildningar och andra evenemang. Vi grottar inte ner oss i detaljerna vid dessa tillfällen, det sker vid särskilda tillfällen och är uppe vid årsmöten. Vi informerar nya ledare och föräldrar om modellen som finns att ladda ner på vår hemsida.
IFK Vaxholm har nyligen anställt en sportsligt ansvarig i Peter Höglund - hur kommer han in i arbetet med modellen?
- Peter arbetar med både ledare och spelare framför allt med våra principer. Peter är också stöd för våra ideella ledare samt har ansvaret för utbildning av spelformerna 9 mot 9 samt 11 mot 11, Nisse Johansson har ansvaret för 7 mot 7 och undertecknad för 5 mot 5 och all fotbollsskola. Ansvaret inkluderar utbildning i principerna och modellen.
Nu har föreningen arbetat med modellen i två säsonger, har ni utvärderat arbetet?
- Vi utvärderar hela tiden för att se vad som fungerar bra och mindre bra. Vissa lag har hunnit längre med modellen/principerna än andra. Både modellen och principerna är riktlinjer och vi uppfattar att det ger en viss trygghet för våra medlemmar att de finns.
Har ni tips till andra föreningar som har behov av att genomföra en liknande genomlysning av sin verksamhet?
- Vi skapade en arbetsgrupp med ledare från olika spelformer tillsammans med klubbledningen. Förslag gick på remiss och när grunden fanns togs den upp på årsmötet som en egen punkt där våra medlemmar röstade för att vi skulle ha modellen. Principerna skapades av klubbledning i samråd med sakkunniga.
IFK Vaxholm har också en värdegrund som är viktig för hela verksamheten. Den förkortas DRAK - delaktighet, respekt, ansvar och kamratskap. Vad betyder DRAK för verksamheten i praktiken?
-DRAK är vårt arbetsredskap på träningar, utbildningar och sammanslingrar. Vi lär ut den till de allra yngsta och använder hela eller delar av den när situationer uppstår. Vi pratar också om vad de enskilda orden innebär både på och vid sidan av planen och att vi vill leva som vi lär i DRAK.
Vaxholmsmodellen – kategorier
Ideella ledare
- Avsiktsförklaring tecknas med ledare, innehållande;
Belastningsregister skall kontrolleras, Uppförandekod – led som föregångare, Teckna medlemskap i förening, Följer klädkod på träning och match, Stötta domare under match, Säkerställ att planen är utrymd i tid efter träning - Tar ansvar för att samverka med övriga ledare i ledarstaben så att verksamheten kan planeras så effektivt och bra som möjligt med en jämn arbetsbelastning för alla.
Beskrivning av föreningens regelverk för utbildningsinsatser inklusive förväntningar på deltagande
Spelare
- Uppförandekod enligt policy och värdegrund DRAK
- Korrekt uppträdande under match och cup
- Tar ansvar för träningen kan starta i tid
- Tar ansvar för att träningsutrustning plockas fram/undan vid träning och match
- Svarar på kallelser till träning och match
- Svara på enkät om sin fotbollsutbildning ”SMILEY”
- Stötta domare under match
Anhöriga
- Uppförandekod (inkl. ledord)
- Delta på föräldramöten
- Tar ansvar för träningen kan starta i tid
- Svarar på kallelser till träning och match
- Jobba tillsammans med klubben för att spelare skall vara förberedda för aktiviteten
- Stötta domare under match
- Vara beredd att agera matchvärd när mitt barn spelar
Fotbollsutbildning
- Träningen skall bedrivas enligt IFK Vaxholm principer (separat dokument)
- Att träna med yngre och äldre spelare uppmuntras för att stimulera utveckling och kvalitativ träning vid små åldersgrupper
- För att spelare som är helt nya till fotbollen skall kunna ta till sig träningen så skall klubben i den mån det är möjligt erbjuda intro-träning
- Sportchefen (chefstränare) är ansvarig för att fotbollsutbildningen genomförs enligt klubbens fastlagda principer och riktlinjer
- Pojkar 18 år och äldre spelar A- eller B-lagsfotboll
- Flickor 16 år och äldre tränar ihop med damlag, kan spela i F16-19
Läs mer om Samspel Stockholm här.
Bild: IFK Vaxholm P07