Domarstöd - för att förbättra matchmiljön

Många föreningar arbetar aktivt för att få till en bättre matchmiljö och Sörskogens IF är en av dem. De har initierat projektet ”Domarstöd” vilket innebär att de yngsta domarna får support av föräldrar som stärker dem, men även tillrättavisar publik som inte agerar på bästa möjliga sätt.

Lena Stålö är ansvarig för Sörskogens IF:s fotbollssektion och har en bakgrund i handbollen, som inte har samma utmaning i matchmiljön som fotbollen har.

- Det är en annan jargong och miljö i handbollen jämfört med fotbollen. Jag som person har inte svårt att gå fram till en person och tillrättavisa, men andra kan ha det. Vi kände i klubben att vi behövde göra någonting och då föddes idén till domarstöd.

Projektet startades för två säsonger sedan när föreningens pojkar födda 2006 valde att utbilda sig till domare.

- Vi kände att ungdomarna är väldigt utsatta som domare och att vi behövde vuxna som skulle finnas runt omkring dessa killar vid planerna. Domarna kan känna sig ganska små och behöver ibland ta tuffa beslut. Så vi införde att alla ungdomar som börjar döma, ska ha en förälder med som domarstöd. De kan givetvis agera stöd till andra domare än sina egna barn, men det var villkorat att går man utbildningen – behöver en förälder också engagera sig.

Domarstöd innebär att vara domarnas kontakt, coacha dem i deras domarskap vilket kan räcka med att ha viss ögonkontakt under matcherna och därigenom får en positiv känsla. Man ska stärka domarna, de ska ha en vuxen att vända sig till om det händer något under matchen. Samtidigt har domarstödet mandat att säga till om personer i publiken inte sköter sig.

- Det är inte alltid lätt att säga till någon som inte agerar korrekt, men det är lättare för en förälder med vår rosa väst på sig att känna att man har som en uniform som innebär att det är naturligt att gå fram. Jag brukar säga att se det som nattvandring, det här gör vi för våra barn.

Omgivningens reaktioner har varit odelat positiva, menar Lena.
- Det är få som blir förbannade, utan generellt blir de förvånade och tycker inte att de till exempel har skrikit på domare och spelare.

Till kommande säsong ska Sörskogens nya domare få samma domarstöd. Lena tipsar även om att ha uppstartsmöte med gruppen som ska agera domarstöd.

- Det går inte att bara ge någon västen, utan ha ett uppstartsmöte där ni förklarar syfte och berätta gärna hur folk har reagerat tidigare när man har sagt till. Att ingen har blivit svinförbannad och tjafsat emot utan mer blivit förvånade, att de förstår och tar till sig. Gruppen ska se det som ett hedersuppdrag att hjälpa till att förbättra matchmiljön.

Det har inte undgått Sörskogens IF och Lena att det råder domarbrist i distriktet.

- Vågar vi inte uppmärksamma problematiken kommer det aldrig att bli bättre. Vem ska våga om vi föräldrar inte gör det. Vi behöver ta ansvar och göra detta för varandras barn.

Läs mer om StFF:s projekt Trivselansvarig här!

Bild: Sörskogens IF