Flickläger på Vässarö – Kista SC:s Ellevio 50/50-projekt  

Kista SC:s Ellevioansökan handlar om att föreningen önskar skapa en röd tråd mellan flicklagen för att på det sättet kunna behålla flickorna i fotbollen längre. Man önskar ändra synsättet på flickfotboll i området och visa på mervärdet av att ha en meningsfull fritid som innebär gemenskap, trygghet och självutveckling. Att visa att ”spela fotboll” innebär så mycket mer än att ”bara” vara en aktiv fotbollsspelare.  

Kista SC hoppas genom sin satsning att uppmärksamma flickfotbollen mycket mer och därigenom få fler att delta, börja och fortsätta spela fotboll. Ansökan innehåller ett flertal olika aktiviteter för att få tjejerna att engagera sig på olika sätt i föreningen. En av dessa aktiviteter var flicklägret på Vässarö. 

– Den 10-12 september var det dags för en av årets stora händelse för våra tjejer i Kista SC. Vi åkte buss från Kista Centrum med 40 förväntansfulla tjejer i åldrarna 8–14 år. Resan gick till Vässarö och deltagarna skulle under två dagar spendera tid tillsammans för att lära känna varandra, utmana sig själva och skapa en gemenskap. Med på resan var också tre unga ledare från föreningen Leen, Narges och Sunila. De tillsammans med scouter på plats ledde övningarna på Vässarö, berättar Sonja Dousa, en av initiativtagarna.

Vad gjorde ni under lägret?

– Det var fullt upp under de två dagar som vi var på plats. Programmet innehöll teambuildingövningar, värdegrundsarbete, samarbetsbanor, äventyrsbana och trapperspåret (kunskap om djur och natur). De flesta deltagarna hade aldrig varit iväg på övernattning eller läger så det var en upplevelse bara i sig, säger Filiz Sayin, en av de vuxna ledarna.

– En av de roligaste aktiviteterna, enligt många av flickorna, var trapperspåret. Där fick de klättra, se djurfällor som användes förr, åka linbana och gå över repbroar. För de höjdrädda var detta en riktig utmaning. Samarbetsgläntan var också en utmaning som de i åldersblandade grupper klarade av. Vi paddlade även kanot, åkte segelbåt och klättrade inomhus vilket också var oerhört roligt och uppskattat, fortsätter Filiz. 

Vad tycker ni att lägret bidragit med? 

– Vi upplever att de äldre flickorna var oerhört hjälpsamma mot de yngre och tillsammans klarade de av de mål som sattes vid varje utmaning. Vi tycker oss ha fått en större förståelse mellan de olika flickgrupperna som gör att vi lättare kan fortsätta vårt arbete med att stärka flickfotbollen i föreningen, menar Sonja och Filiz enigt.

Sonja och Filiz frågade ett par av deltagarna vad de tyckte om lägret.

– Det har varit så roligt! Jag har aldrig trott att jag någonsin skulle få uppleva något sånt här utan det är nog bara sånt man ser i filmer.

– Jag har inte vågat hälsa på de äldre tjejerna tidigare, för man var ju ”liksom lite rädd för dem”.

Spelaren är inte lika blyg längre och har även vågat spela en match samt tränat med de äldre spelarnas grupp någon gång.  

– Kan vi inte bo så här för alltid? Alla lagen tillsammans!! Man lär sig så mycket mer än i skolan.

Förutom dessa kommentarer berättade en av de äldsta tjejerna att hon drömt att hon var på lägret igen och när hon vaknade var hon jätteglad.

Finns det något annat som ni upplever att lägret har fört med sig?  

– I sådana här sammanhang upptäcker man saker som är utanför fotbollsplanen. Ledarna såg hur de som ibland inte har någon att vara med på träningarna nu hittade nya vänner och även att de olika åldrarna kunde vara med varandra. Det som är så fint nu efter lägret är att från de yngsta till de äldsta så känner alla varandra och hälsar, kanske pratar en liten stund, något de aldrig vågat göra förr, avslutar Sonja vår pratstund.

– Det har varit en stor upplevelse för alla deltagare!!!, säger Sonja och Filiz samstämmmigt innan vi säger hej då. 

Vi önskar tjejerna i Kista SC lycka till och hoppas att resan var en av byggstenarna till att utveckla och få fler tjejer att börja och fortsätta spela fotboll i området! 

Presentation av Vässarö-lägret