Fotboll för alla

Många föreningar formulerar i sina verksamhetsbeskrivningar att man är en förening för alla. Men fungerar det verkligen så i praktiken? IFK Viksjö utgår från vad spelarna själva vill ha för träningsmiljö. Från 15 års ålder väljer respektive spelare om de vill spela motionsfotboll, träna två gånger i veckan eller vid fyra tillfällen. Klubben gör ingen skillnad på tjejer och killar.

IFK Viksjös sportchef Christian Stenhoff berättar om föreningens nya initiativ.

- Vi ska precis starta upp detta och inleder med möten med spelare och föräldrar för att tydligt förankra detta nya sätt att erbjuda spelaren valmöjlighet. Sedan skickar vi ut formulär där spelarna väljer spår och vi startar upp efter höstlovet. Sedan kan det bli en period med omval beroende på flera faktorer, men någon gång i januari tror vi att det hela sätter sig.

Spelarna får välja mellan tre träningsmiljöer:

  • Motionsfotboll (Fotboll Fitness) – som inte är ledarledd och bedrivs i olika grupper; 15-20 år (en grupp för tjejer respektive killar) samt 20 år och uppåt, vid 55 år kan man välja att praktisera gåfotboll
  • Två träningstillfällen i veckan + match – ledarledd, seriespel
  • Fyra träningstillfällen i veckan + match – ledarledd, seriespel

Christian ger ett exempel för hur det kan komma att se ut:
- Pojkar födda 2007 fyller 15 år nästa år och är ca 50 spelare i årskullen. Alla tränar måndag och torsdag, de som har valt ytterligare tillfällen tränar också tisdag och fredag.

- Vi tycker att det är viktigt att hålla ihop kompisar och de sociala strukturerna. De kan göra sällskap till och från träningar och vissa delar av säsongen kan träningarna vara nivåindelade och andra inte. Efter seriespelet, under den så kallade eftersäsongen och under försäsongen, kan man träna blandat. Specifika matchförberedande träningar kan där emot vara nivåindelade. Dessutom är det oftast matcher under helgerna och då kan måndag innebär en gemensam återhämtningsträning.

- Detta får man jobba med och fundera ut, ovan kan vara olika i olika grupper förstås. Det är spelarnas svar i formulären som formar träningsmiljöerna.

Hur har ni kommit fram till detta?
- Vi vet att vår samarbetsförening AIK har arbetat med individens val och vi har haft mer lagval. I fotbollens ”Spela, lek och lär” står det bland annat att föreningarna ska erbjuda fotboll anpassat efter ungdomarnas ambitionsnivå som kan se väldigt olika ut.

- Vi vill möta upp detta och även att så många ska spela fotboll så länge som möjligt. Det rimmar också väl med de motivationsteorier vi tror på, där autonomi, möjligheten att påverka själv är central. Det är viktigt att poängtera att valet spelarna gör, är att de väljer träningsmiljö.

Christian menar att det är en utmaning och att det krävs mer av ledarna för att hitta en balans. Samtidigt ska ledarna hitta rätt matcher åt varje individ.

- Vi ska inte koppla en serie till hur många träningstillfällen man väljer utan vi tittar på vilka seriematcher hela åldersgruppen ska spela. Vi kallar sedan individuellt till dessa olika nivåer. Teoretiskt sätt kan vi kalla en spelare som t ex har valt två fotbollstillfällen, men som också spelar handboll några dagar i veckan - till den svårare serien. Och tvärtom. Det viktiga är att individen får rätt utmaning utifrån sina färdigheter och ambition.

- Till den högsta nivån i respektive åldersgrupp kommer vi att ha fokus på sportsliga mål och det kanske inte blir exakt lika mycket speltid. Resultaten ska inte vara överordnade, men de ska vara lite mer fokus på tävlingen på denna nivå. Vi får ha ett huvudkoncept och sedan vara flexibla för att hitta rätt.

Gör ni skillnad på tjejer och killar?
-Nej, det gör vi inte. Utmaningen med tjejerna är att det är färre antal tjejer från början som spelar och som därmed ska välja inriktning. Det kan bli svårare att skapa träningsmiljöer för tillräckligt många tjejer i vardera nivå, här tror vi att vi ofta kommer behöva jobba över åldersgränserna för att få ihop träningsmiljöerna.

Vad tycker ledarna?
- Det hela har mottagits bra! Ledarna i de äldre årskullarna, har varit i vår förening sedan barnen var små och har formats av vår miljö och våra normer. Ledarna delar målbilden att så många som möjligt ska kunna fortsätta spela fotboll. De förstår också att det blir en hel del jobb med den nya strategin, men ser också fördelarna. Det går att göra både och att det finns inga motsatsförhållanden mellan att träna i lite lugnare takt eller specialisera sig mer.

- Ledarna för tjejerna blir tidigt ganska vana vid att skicka spelare mellan lagen i både tränings- och matchmiljöer då de är färre och behöver varandras hjälp. Dessa ledare har redan en väl fungerande dialog mellan träningstrupper då verksamheten kräver att de har dessa samtal för att få allt att gå ihop.

IFK Viksjö är väl medvetna om både möjligheter och utmaningar med att spelarna väljer sin egen träningsmiljö och att det krävs mer av ledarna för att få det hela att fungera. Därför har man arvoderat en junioransvarig som har det övergripande ansvaret och stöttar ledare och spelare.

- Det är naturligt att man som ledare är sig själv närmast och det kan bli diskussioner om vilka spelare som ska spela var. Därför ansåg vi att en extern person behövs och denne kan även ta en del föräldrasamtal och hålla ihop verksamheten.

Vad tror du blir den största utmaningen för er?
- Jag gissar att vi kommer att få två skilda utmaningar mellan tjejer och killar.
Killarna som ligger längst fram, visualiserar säkert kring detta som att de som är duktigast tränar fyra gånger i veckan och tror att det blir ett så kallat första lag bestående av de som kommit längst. Men alla ska göra ett val som inte baseras på kunskapsnivå utan ambition och vilja till att träna. Sedan kan nivåindelning under vissa träningar förekomma i den specialiserade gruppen för att skapa en bra träningsmiljö för alla som gjort det valet.

- För tjejerna blir nog utmaningen att de tror att de inte ska vara tillsammans som tidigare, utan dela upp sig, vilket inte är fallet. Två av veckans träningar kommer bedrivas som vanligt sen är det några i gruppen som valt att träna ytterligare tillfällen utanför den ”egna” gruppen. Vi får vara tydliga i kommunikationen.

- Vi kan också ställas inför olika ytterligheter, t ex att en mer eller mindre nybörjare hör av sig och vill spela. Då behöver vi hitta en träningsmiljö till den individen - alla är välkomna.

Christian är noga med att föreningen har stort ansvar i hur detta nya synsätt landar.

- Övertid kan det på något sätt skapas en status kring att man ska träna fyra tillfällen i veckan i stället för det man egentligen vill. Då kan hela systemet fallera. Vi kan av den orsaken inte ge grupperna som tränar fyra tillfällen mer fördelar, då hjälper vi till att bygga en status. Från föreningens sida ska vi bromsa det här, och basera det hela enbart på träningsmängden. Här måste vi vara oerhört lyhörda.

Avslutningsvis ser IFK Viksjö och Christian ett generellt problem inom idrotten.

- Vi skapar färdiga strukturer i vilka vi försöker pressa in olika individer. Som att till exempel ha 1:a, 2:a och 3:e lag från en viss ålder. Det passar vissa men inte alla. Vi tror detta är en av fler orsaker till att många slutar med sin idrott.

- Vi hoppas på att genom att vända på steken, spelarna väljer, och därefter skapar vi strukturer runt valen så kommer fler spela längre.

Bild: IFK Viksjö P17