Flickor 2005 överlägsna i Cup Kommunal

Med målskillnaden 25-1 på två matcher mot Ångermanland och Västmanland vann Stockholms flickor födda 2005 den första gruppspelsomgången i Cup Kommunal.

Medan Stockholms pojkar spelade sitt gruppspel med snö runt planen under förra helgen kunde flickorna kliva in i den mer tempererade Vinnarhallen på Bosön när den första gruppsspelsomgången inleddes i fredags. 

Den första matchen mot Ångermanland var spännande i knappt två minuter när Line Wessman gjorde sitt första mål, efter tio minuter var hattricken fullbordad. Totalt blev det sju mål från Stockholmsforwarden i en match som slutade 16–0!

Stockholms tjejer var ett nummer för stort för Ångermanland. Gästerna kom knappt över mittplan och hemmalaget spelade ett rörligt och varierat passningsspel som gjorde att bollinnehavet var enormt stort.

Under andra halvlek fick alla avbytare känna på matchspel i Cup Kommunal. Någon skillnad i kvalitén gick inte att se utan andra halvlek slutade med siffrorna 9–0, något som visar vilken bredd laget har.

Stockholms spelarutbildare Sara Olsson kommenterade helgens matcher i Cup Kommunal.

– Det syntes första 20 att vi är lite ovana att spela tillsammans, men lyckas trots de få in två tidiga mål. Efter hand som matchen igår får vi ett mer och mer kontrollerat passningsspel men vi ser ändå att vi fortfarande har detaljer att utveckla i vårt spel för att bli ännu tryggare tillsammans på plan. Det är såklart en styrka att kunna vara så pass effektiva med de chanser vi skapar.  

– I pausvilan pratade vi om att våga ta fram boll oftare vid fri yta framför, höja bolltempot och att bli ännu noggrannare i den direkta återerövringen när vi tappar boll.  

– Ångermanland kämpade på men vi lyckades definitivt med ovanstående punkter. Stort beröm till tjejerna som fortsatte att utveckla vårt spel och istället för att ’’spela av matchen’’ ser till att använda de resterande 45 minuterna maximalt både inställnings- och spelmässigt. 

– 16-0 är såklart inga optimala siffror ur ett utvecklande matchmiljö-perspektiv, men Ångermanland slutar aldrig kämpa vilket de ska ha all cred för.

I och med segern var laget klart för fortsatt spel i Grupp A i gruppspelsomgång 2 samt att vinsten ledde fram till gruppfinal mot Västmanland som i sin första match besegrade Västerbotten med 3-2.

Helgen handlade fortsatt om att jobba med gruppen både på och utanför plan inför framtida spel Cup Kommunal i vår. Samtidigt som vi såklart ville fortsätta utveckla vissa delar av vårt spel - uppmanade vi också tjejerna att ge sig själva en klapp på axeln och verkligen njuta efter första matchens prestation!

Inför matchen hyste vi stor respekt för motståndarna, framför allt utifrån deras kontringsspel. Men vi såg också möjligheter i hur vi kunde jobba i vår speluppbyggnad och för hur vi kunde komma till målchans. 

Sin vana trogen inledde Stockholm med en hög press som inte gav motståndarna någon tid till att bygga upp något eget spel. Det dröjde till den 20:e minuten innan nollan spräcktes. Maja Johansson var påpassligt framme och sköt in en retur efter ett skott av Line Wessman.

Med en kvart kvar av den första halvleken noterade vi det första etablerade anfallet av gästerna. Istället för en kvittering kunde hemmalaget strax efter utöka ledningen till 2-0 genom Tuva Ölvestad efter en fin genomskärare av Amanda Sundström.

Jag tycker det märks på plan att våra spelares spänningar släpper något, och vi skapar ett bollinnehav med mer trygghet och lägre risk i passningarna, men matchen igenom utmanas vi varje gång vi tappar boll mot deras väldigt snabba spelare. Men laget och den nykomponerade backlinjen med tre spelare om till vardags inte spelar i den positionen skötte sig väldigt bra.

I den andra halvleken orkade inte Västmanland stå emot utan målen trillade in lite tätare och matchens slutresultatet skrevs till 9-1 efter att bland annat inhoppande Tuva Bylund stått för ett hattrick.

Samtliga spelare i truppen fick speltid i helgen och det visar verkligen på bredden och nivån vi har i truppen. Vi har även fler spelare som knackar på dörren, som inte var med just denna helg, vilket bådar gott inför framtiden. Vi i ledarteamet ser verkligen fram emot att få fortsätta jobba vidare med tjejerna och återigen är vi grymt imponerade av deras prestation! 

Stockholm är tillsammans med Västmanland och Västerbotten kvar i grupp A Cup Kommunal, medan Ångermanland åker ner till grupp B till gruppspelsomgång som är planerad till den 18-20 mars 2022.

Se och läs mer:

Höjdpunkterna från match i Min Fotboll
Distriktsungdomsturneringarna
Matchfakta
Matchprogram med lagens trupper
Intervju med DFK Peter Andersson inför Cup Kommunal