En förening startad av och för ungdomar

Vad gör man om man känner att man har svårt att påverka sin egen fotbollsmiljö, om beslutsfattarna är långt ifrån verkligheten och man vill lyfta ungdomars röster? Jakob Hildingsson och hans kompisar startade en egen förening där styrelsen består av spelare i 17-18 års åldern. Syftet med Edsviken FF är framför allt att ha kul.

Jakob Hildingsson har spelat i flera föreningar i och kring Sollentuna, men kände att det inte fanns någon förening som lyssnade på ungdomarna och deras behov.

- Jag och mina kompisar var trötta på att de fotbollsklubbar och andra organisationer som vi var med i, var svårpåverkade. Vi ville skapa något eget där vi bestämmer och utgår ifrån vad vi vill. Det är ofta så att det beslutas saker över huvudet på ungdomar och när man frågar om syftet med beslutet, är det ingen som kan svara och man hänvisas runt. Detta känns odemokratiskt och förlegat, menar Jakob.

Har du själv försökt påverka genom att ta plats i en styrelse?
- Absolut, jag har velat sitta i en styrelse men det fanns hela tiden andra som gick före, de med bättre kontakter. Det har varit svårt att få chansen, konstaterar Jakob.

Sagt och gjort, Edsviken FF bildades och Jakob valdes till ordförande medan kompisarna Adrian Germer, Thom Zetterberg, Daniil Saffarini och Albert Mäkinen också tog plats i styrelsen. De flesta har en bakgrund i Sollentuna FK och känner varandra väl via fotbollen samt att de har gått i samma skolor.

- Ofta vill många vara med och påverka men inte ta något ansvar. Det gör vi i styrelsen och alla är drivna. Vi har roligt både på och utanför planen, säger Jakob.

Edsviken är ett område i Sollentuna så namnvalet blev naturligt. Diskussionen kring matchställen gick som så, att man inte ville efterlikna klubbar som redan fanns i närheten. Sollentuna FK spelar i svart och det lokala handbollslaget i rött, då blev det blå kvar så Edsviken FF har blå/vita matchställ.

Hur var det att starta en förening?
- Det finns en manual på Stockholms Fotbollförbunds hemsida om hur man startar en fotbollsförening. Vi följde den punkt för punkt. Vi har även haft tur på vägen och fått hjälp av folk runt omkring oss, både i andra föreningar och till exempel arbetar en styrelsemedlems pappa på bank och han har hjälpt oss mycket med ekonomin. Det var svårare än vi trodde att starta en förening, framför allt för att vi inte är myndiga. Det var struligt med banken och att söka LOK-stöd var krångligt. Sollentuna kommun verkar inte heller ha internet då vi har fått ringa många samtal och jaga folk. Det har varit för få digitala lösningar, tycker Jakob.

Vilka är välkomna att spela i Edsvikens FF?
- Till oss är alla välkomna! Vi består av ett lag med ungefär 20 spelare totalt där tre är tjejer. Vi spelade i 7 mot7-serien förra året och vann alla matcher, även om flera lag hoppade av och det blev få matcher. Kommande säsong ska vi spela 11 mot 11 i division 2 P02-03, vilket känns mer på riktigt.

- Vi är spelare på en helt blandad nivå och spelar match en gång i veckan och tränar ungefär lika mycket. Thom Zätterberg är spelande coach, han är ansvarig och har mandat för att coacha som man vill, men vi får alla ge input. Vi har lärt oss den svåra vägen och inser att en behöver chefa. De flesta hos oss har bakgrunden ”jag spelade fotboll tidigare, men tröttnade”, säger Jakob.

Vad har ni för framtidsplaner med föreningen?
- Tanken är att vi ska vara kunna vara tillräckligt många för att ha ett lag som klättrar i serien och ett lag som mest spelar för att ha roligt. Nu har försöker vi få till jämna matcher och att ha roligt på vägen. Vi har satt som mål att vi ska starta ett till lag till nästa säsong och vi hoppas att det blir ett tjejlag i samma ålder som vi killar, berättar Jakob.

Edsviken FF söker fler spelare och Jakob passar på att hälsa till eventuella intresserade.

- Ni behöver inte vara rädda för att vara dåliga, vi har alla nivåer och spelar för att ha roligt. Killar och tjejer 16-19 år - hör gärna av er till mig!

Edsviken kännetecknas av delaktighet och där styrelsen utgår från medlemmarnas önskemål.

- Vid styrelsebeslut stämmer vi av med spelarna på träningen innan vi tar ett definitivt beslut. Det kan gälla allt från vad vi ska använda våra pengar till, antal matchställ, bollar och konor till vilken serie vi ska spela i. Det är verkligen allt mellan himmel och jord, säger Jakob.

Vad har du för tips till de som vill starta en förening?
- Jag rekommenderar verkligen det! Det är det bästa beslutet vi har tagit. Lyssna runt omkring er, ta hjälp och kontakta förbundet. Finns det andra föreningar där ute som också består av endast ungdomar - håller vi gärna ihop och hjälper till, hälsar Jakob Hildingsson.

Kontaktuppgift till Jakob Hildingsson: jakob.hildingsson@gmail.com

Text: Gittan Ahonen Gunnarzon
Bild: Edsviken FF