Domare som är kvinnliga förebilder

Idag under den Internationella kvinnodagen den 8 mars uppmärksammade vi under morgonen unga tjejer som tagit plats som ledamot i vår styrelse och som kommittéordförande. Här presenterar vi fyra unga kvinnor som är förebilder för blivande domare.

Fotboll är den lagsport i Sverige med flest antal utövare, strax över miljonen. Av dessa är 31 procent kvinnor. Tittar man på domarsidan är andelen kvinnor sex procent. I Stockholm hade vi år 2020, 3 336 domare som var tillgängliga för uppdrag på olika nivåer. Antal kvinnliga domare var cirka 19 procent. Lite nyfiket kan man undra varför det inte finns fler kvinnor som dömer, men ännu viktigare är vad vi skulle kunna göra för att få fler? Vi kontaktade Emma Wesselgård som arbetar på domaravdelningen på StFF och själv dömer (div. 1 damer) och ställde några frågor.

Emma, vad tror du vi skulle kunna göra för att locka fler tjejer att döma?

– Vi ser ett stort intresse av både tjejer och killar att döma 7 mot 7. Så att locka dem till att börja döma ser vi inte som den stora utmaningen. Utmaningen blir istället att få dem som börjar att vilja fortsätta, dels att döma ett andra år på 7 mot 7, men också att vilja ta steget upp till 9 mot 9 och 11 mot 11.

– Under de senaste åren har vi haft riktade kurser till endast tjejer på 9 mot 9 och 11 mot 11 (fortbildningar). Det har varit mycket uppskattat av deltagarna och fler har kunnat känna att de fått sin röst hörd på dessa utbildningar. Nu i år när vi haft utbildningarna digitala har vi fortsatt med dessa utbildningar, men det är såklart en annan sak att träffas och kunna prata med varandra lite mer spontant i pauser och så. Detta är något som vi definitivt kommer arbeta vidare med framöver.

– Till grunddomarkursen 11 mot 11 har vi i år ganska många kvinnliga sökande, betydligt fler än förra året, och många sökande generellt till utbildningen. Det är verkligen jätteroligt att se, och jag hoppas att de tjejer, och killar, som kommer som nya domare i år kommer känna att det är både roligt och utvecklande, och en bonus att man dessutom tjänar en slant på sina uppdrag!

– Vi lär oss från år till år vilket stöd och hjälp det är som domarna efterfrågar, och varför vissa väljer att sluta. I de allra flesta fall hamnar domarskapet i ”konkurrens” med skolan och det egna fotbollsspelandet. Där försöker vi vara flexibla med domartillsättningen och exempelvis så erbjuder vi alla 7 mot 7- och 9 mot 9-domare att själv önska på vilka planer och dagar som de vill döma, för att på bästa sätt ge dem möjligheten att få med domarskapet i sitt vardagspussel.

Då det gäller själva domarskapet, vad skulle du själv vilja lyfta?

– Domarskapet utvecklar ledarskapet även i andra sammanhang. Hur man kan vara en ganska så tillbakadragen person, men efter några matcher som domare så vågar man helt klart ta för sig mer. När man väl vågar att ta för sig i ”det vanliga livet ” så utvecklas domarskapet mycket. Själv var jag ganska blyg i början, och gillar fortfarande inte att prata inför folk så mycket, men när jag är på planen så är det helt annorlunda och jag har inte några problem med att argumentera för min sak eller att prata med ledare och spelare. Det har även, när jag var yngre, utvecklat min förmåga att våga prata med ”nya” människor, det känns inte så jobbigt längre.

Idag när det är den Internationella kvinnodagen tog vi chansen att kontakta några av våra kvinnliga domare. Vi ville veta vad som lockade dem att döma och hur de upplever sin roll ”därute”.

Vi har pratat med Årets damdomare 2020 som heter Olivia Wickström och är 19 år. Hon började döma 2020 och var då helt ny som domare och under året gjorde Olivia en raketkarriär i Stockholmsserierna. 19-åringen finns sen tidigare intervjuad av StFF. Årets damdomare 2020: Olivia Wickström

Hur upplever du det är att vara nyutbildad domare?

–Som  ny domare har jag mycket att lära. Först och främst ska man ha koll på alla regler, men det finns mycket annat som behövs för att man ska göra ett bra jobb på planen, så som matchledarskap och så vidare. Jag upplever att man utvecklar dessa andra färdigheter genom att döma mycket, för att få erfarenhet. Som ny domare hamnar jag ofta i matchsituationer som jag inte har stött på förut. Det är en utmaning att kunna hantera dessa situationer så bra som möjligt. Framförallt tycker jag att det är otroligt roligt att döma och jag tror att dömandet för mig bidrar till en personlig utveckling, eftersom jag tränar egenskaper som kommer vara användbara livet ut. Dessutom har jag många härliga domarkollegor som gör jobbet roligare. Jag gillar verkligen det sociala med att vara domare, både på planen med spelare och att man träffar sina kollegor som alla har ett gemensamt intresse av fotboll. 

Hur upplevde du dina första matcher?

– Min allra första match var en P06-match mellan Bollstanäs SK och AIK. Jag var jättenervös, men också taggad. Det var snackigt och hetsigt under matchen och jag kände mig stundtals ganska osäker. Efter matchen fick jag massor av beröm av tränare och publik. Jag åkte därifrån och kände mig så stolt och glad och ville bara döma mer. 

Vi vet att du gjort en ”kometkarriär” där du började döma ungdomsmatcher och snabbt tog dig upp till seniormatcher. Det är ju ett steg som alltför få tjejer tar, och det vore kul att höra lite om det steget? 

– Jätteroligt! Att komma upp på seniornivå gav mig en liten självförtroende-kick och jag började tro att detta kanske var lite av min grej. Att få döma vuxna kändes så seriöst och som ett stort steg närmare elitfotboll. Särskilt under min första seniormatch kändes det däremot lite konstigt att jag som mer eller mindre barn skulle säga till vuxna vad de fick göra eller inte. Det brukar ju vara tvärtom, haha. Men jag känner mig i alla fall otroligt tacksam att jag fått ta steget upp till seniorer. Det är fantastiskt roligt. 

Vilka ledaregenskaper tycker du är viktigt att en domare har?

– Den viktigaste ledaregenskapen hos en bra domare är enligt mig ödmjukhet. Det är viktigt att vara bestämd och ha pondus, men man måste också kunna erkänna om man har gjort fel och visa respekt även för spelarna. Det tror jag kommer bidra till förtroende för dig som domare och en schysst relation till spelarna som inte bara kommer ge en bra stämning på plan, utan också underlätta ditt jobb som domare. Jag tycker att det är viktigt att man tillsammans med ödmjukheten bara är sig själv.

Vad är skillnaden i ditt ledarskap, som domare, mellan ungdomar och seniorer?

Den största skillnaden mellan ungdomar och seniorer är att seniorerna har mer erfarenhet och "koll" på grejerna. För seniorerna är det också viktigare att vinna, därav mer diskussioner om man dömer fel eller så. Seniorerna är också mer fysiska, däremot är tempot långsammare. När jag dömer ungdomar behöver jag oftare förklara mina domslut, varför eller vad som händer, vilket inte är konstigt alls. Däremot upplever jag att det kan vara mer klagomål och motstånd av domsluten på seniorsidan, särskilt om domslutet råkat bli felaktigt på något sätt. På seniorsidan är det generellt mer prat mellan spelarna både inom laget och med motståndare. Vi alla är dessutom mer i samma "åldersgrupp", så snacket kan på ett sätt bli mer lättsamt och vardagligt. Å andra sidan kan man behöva sätta ner foten ännu mer på seniorsidan just för att det är mer snack och klagomål, men oftast går det att resonera/diskutera med spelarna för att förklara varför man har gjort ett visst domslut eller på annat sätt "komma överens".  

Vi tog även kontakt med ytterligare två tjejer som dömer, varav 21-åriga Amanda Nylund Karman började döma redan 2012 som föreningsdomare 7 mot 7 och gick sedan grunddomarkurs 11 mot 11 2015. Hon har gjort en mer ”klassisk” karriärsresa som domare med steget från 7 mot 7 till 11 mot 11 och sedan upp på förbundsnivå och dömer där damer div 1. Nu har SvFF tagit ut Amanda till näst högsta utbildningen på damsidan. Amanda har även dömt i herrserierna i Stockholm. Årets damdomare 2018

Den tredje kvinnliga domaren vi intervjuade heter Moa Wettby och är 21 år. Intervju med domaren Moa Wettby Moa började döma 2014 och dömde 5 mot 5 och 7 mot7 i sin förening Älta IF. Året efter fortsatte hon att döma men nu främst i distriktet och under de kommande åren med matcher för äldre ungdomar både på tjej- och killsidan. Sommaren 2018 dömde hon sin första större cup, Dalecarlia i Borlänge. Under 2019 dömde hon mest seniorfotboll men blev bland annat uttagen till en utbildning i samband med Svenska FF:s Utvecklingsläger i Halmstad.  I slutet av 2019 fick Moa ta emot två utmärkelser, ”Årets damdomare” i Stockholm och ”Årets unga domare” i Sverige. Höjdpunkten för Moa var ändå när hon klarade steg 2-utbildningen som gör att hon får döma som huvuddomare i division 1 damer 2021. Moa har också gått StFF:s utbildning Framtidens Fotbollsledare 2018-2019 och sitter nu i StFF:s ungdomskommitté.

Vad fick er att börja döma från början?

Amanda
Från början gick jag 5 mot 5- och 7 mot 7-utbildningen via min förening. Det var flera från mitt lag som började döma och gick utbildningen samtidigt. Men efter ett år var vi inte många kvar, 3 av cirka 10. Idag bara jag. Jag fastnade direkt, jag fastnade för att det är ett roligt arbete. Man får lön, man är del av en fotbollsmatch och man får träning. Ett jobb man aldrig har ångest över att gå till, bara kul. 

Moa
– Att jag började döma beror nog på att jag tyckte att det verkade vara intressant redan innan jag fick döma. Jag såg det som en ny del av fotbollen och ville testa på det för att se om det passade mig. Tror även att mina föräldrars engagemang i min fotboll fick mig att lockas av att bidra till fotbollsrörelsen genom rollen som domare.

Vilka ledaregenskaper tycker ni att en bra domare ska ha?

Amanda
– En bra domare behöver många olika ledaregenskaper. Man behöver vara ödmjuk, glad och social. Det är viktigt att kunna anpassa sig efter olika situationer beroende på spelare eller ledare som man pratar med. Men när det väl kommer till vassa situationer behöver man ibland ta till en hårdare och mer bestämd sida. Dock tycker jag det är extremt viktigt att alltid ha med den ödmjuka sidan och erkänna om man har fel.

Moa
Det finns många bra egenskaper en domare kan ha. Några är att våga ta beslut, kunna ge instruktioner, vara lyhörd, kunna anpassa sitt bemötande beroende på spelaren eller matchsituationen och att vara engagerad i det man gör. Tycker att man som domare ska se sig själv som en ledare på plan som ska leda matchen och spelarna framåt så att de kan genomföra en bra match.

Finns det sätt att öva sitt ledarskap på utanför planen?

Amanda
– Jag tror absolut att man alltid kan öva sina ledaregenskaper. Förmågan att erkänna sina misstag exempelvis var inte lätt i början för mig som en envis person. Jag tror den sociala biten av ledarskapet och kunna läsa av när man kan skämta och när man ska vara hård och seriös är något man får med sig från erfarenheter både på plan, men också i andra sociala sammanhang. 

Moa
Om man är intresserad av att träna på sitt ledarskap skulle jag rekommendera att själv fundera på hur man vill vara som ledare. Det man kommer fram till kan man sen visualisera sig själv att göra innan matcher. Man kan även försöka utmana sig själv i vardagssituationer med att till exempel våga ta beslut. Se din domarkarriär som en resa, ge dig själv tid att bli bekväm i rollen som domare så kommer du även bli mer bekväm att vara ledaren på planen.

Finns det några skillnader i att döma tjej- respektive killmatcher?

Amanda
– Mitt mål är alltid att gå in med samma inställning inför en herr- och dammatch. Men självklart finns det skillnader. När man går in som damdomare i en herrmatch så är det tyvärr ganska ovanligt, många gånger får man höra innan match att det är den första kvinnliga domaren de haft. Det gör att de ofta, har jag känt, försöker sätta en lite på plats från början och testa vart ens gränser går. Där blir det viktigt att vara hård och stå på sig från sekund ett. I övrigt så tycker jag inte att det skiljer sig jättemycket, det kan vara lite skillnad på vilken fysisk nivå spelarna själva accepterar, vilket man märker ganska snabbt på hur spelet är och när de förväntar sig frisparkar. Där kan det vara bra att vara domarsmart och läsa av nivån tidigt. Jag skulle inte säga att det är någon större skillnad när det kommer till klagomål etcetera som många kanske tror.

Moa
Jag tycker att den största skillnaden mellan matcher beror på lagen och vilken nivå de spelar på, sen finns det generella skillnader mellan att döma tjejer och killar. Upplever att de flesta domsluten accepteras snabbare när jag dömer tjejer/damer, men att de också kan ha det svårare att släppa ett domslut ifall de misstycker. För killar/herrar är det mer ifrågasättande gällande beslut och att man som domare behöver arbeta mer med varningar och utvisningar under matchen.

Hur är skillnaderna i att döma ungdomar och seniorer?

Amanda
– Jag tycker att det i många ungdomsserier är ett snabbare och mindre fysiskt spel. Vilket gör att man måste ställa om i sin placering och sitt tänk på plan i förhållande till seniorserier. I övrigt så tycker jag tyvärr att spelare och träna i ungdomsserier kan agera mer ”oproffsigt” och osportsligt genom att klaga ofta på många småbeslut och så vidare. Desto högre upp i serierna man kommer desto mindre fokus blir det på sådant. Därför kan jag tänka mig att många unga domare tyvärr slutar, för att man inte klarar av den pressen. 

Moa
– De största skillnaderna skulle jag säga är att spelets tempo ökar och att spelarnas teknik och spelförståelse blir bättre när de blir äldre. Annars så är det ett större fokus på lärande i ungdomsfotboll, där man som domare oftast förklarar mer i samband med beslut. Medan det är viktigare i seniorfotboll med bra prestationer och bra resultat, vilket gör att det blir större press på domaren att döma rätt.

Hur tycker ni att det är att ta tuffa beslut under en match?

Amanda
– Att ta tuffa beslut under match hör till. Jag tror det är viktigt att lita på sig själv och sina beslut, gå på sin första magkänsla. För sen kommer folk att tycka till och då gäller det att ha en förmåga att lita på sin egen insikt. I de allra flesta fallen är ens första tanke det rätta. I värsta fall har man gjort fel och då får man kolla på det efter och lära sig av det. Ens värsta missar, såsom missa en straff eller utvisning är svårt att släppa. Jag kan gå och irritera mig på sådana misstag i några dagar, men sen skulle jag aldrig göra fel i en liknande situation igen. Det är viktigt att tänka att man bara är mänsklig och alltid lär sig av sina misstag. Att ta tuffa beslut är en stor del av domarrollen och därför är det viktigt att lära sig hantera det.

Moa
– Det är ibland en utmaning men förhoppningsvis så kan man bedöma situationen bra så beslutet blir rätt. Som domare får jag oftast en känsla om jag är nöjd med mitt agerande eller om det finns något som jag skulle vilja ha gjort annorlunda. Då kan utmaningen vara att för stunden släppa tankarna om den situationen att kunna fokusera på nästa situation och efter matchen utvärdera vad man kan ta med sig till nästa match

Vad är roligast med att döma?

Amanda
– Det finns mycket roligt med att döma. Jag gillar utmaningen i att varje match är unik, man vet aldrig vad man har att vänta sig och när något händer gäller det att tänka snabbt och fatta ett beslut. Jag älskar klimatet runt om fotboll, det är en härlig känsla att åka till en plan i ett team, förbereda inför match ihop och döma ihop. Sen är det självklart en bonus att det är ett extremt roligt träningspass att döma en match.

Moa
Det jag tycker är roligaste med att döma är fotbollen. För att bli en bra domare tror jag det är viktigt att man tycker fotboll är roligt för då har man ett intresse i spelet och för att göra en så bra insats som möjligt varje gång man kliver på planen. Andra delar som jag också tycker har varit roliga är den nya gemenskapen som man får med dömandet och att själv kunna se tillbaka på min utveckling och känna att jag har förbättrats över åren.

Avslutningsvis, vad tror ni skulle få fler tjejer att börja döma fotboll?

Olivia
– Jag tror att det alltid är viktigt med stöttning oavsett kön eller i vilken sport. Sen tror jag att prova-på-dagar och andra aktiviteter med skola eller fritids och så vidare skulle kunna locka fler tjejer. Jag tror också att det är viktigt med förebilder. Vi som dömer och spelar fotboll kan ta på sig ansvar att inspirera yngre spelare och domare. Det är då också viktigt att förbundet värnar om sina domare och ser till att domarna har den kompetens som krävs. Vi som möjliga förebilder ska enligt mig inte skilja på kön. Vi alla är på plan för att vi gillar fotboll och det är det som spelar roll. Förhoppningsvis kan den mentaliteten att alla är välkomna då spridas till de yngre generationerna för att skapa en mer jämlik och jämställd fotboll. 

Amanda
– För att locka fler tjejer tror jag det är viktigt att fokusera på ungdomar tidigt. Ett bra knep är att gå via föreningar och hälsa på tjejlag för att prata om att döma. Därefter är den viktigaste delen att hålla upp kontakten för att få de att fortsätta döma efter utbildningen och första matcherna. Jag tror det är viktigt med stöd från början, att ha en trygg punkt som är på plats bara för att hjälpa en, ge beröm och feedback. Jag tror det kan vara skrämmande att som ung tjej stå på en plan med massa äldre vuxna som klagar på ens beslut. För att få fler tjejer att döma tror jag därför det absolut viktigaste är stödet i början, så att man inte slutar döma. Att hitta det roliga i dömande är mycket lättare med stöd tidigt. 

Moa
– Jag tror det är viktigt med representation och förebilder. Kommer ihåg innan jag började döma så såg jag upp till de tjejer som dömde våra matcher. Det var inte många tjejer eller många matcher, men det fick mig tro att även jag skulle klara av att vara domare. Att se andra duktiga domare har motiverat mig att vilja bli ännu bättre men det har nog motiverat mig extra om någon av de andra domarna har varit kvinna. Om vi kan få fler tjejer att tro på sig själva så de vågar börja med dömandet, men också vågar ta steget upp bland åldrarna och divisionerna. Då tror jag att det kommer ge tillbaka fler kvinnliga domare eftersom ännu fler spelare kan se kvinnliga förebilder i domarrollen. Kanske kan vi förbättra situationen genom att ge framförallt nya unga tjejer extra stöd och anordna träffar där de kan dela erfarenheter och stärka varandra?

Vi önskar Emma, Olivia, Moa och Amanda lycka till därute men även till en lång domarkarriär. Kul med unga tjejer som förebilder för kommande nyutbildade domare. Ska bli spännande att följa dessa tjejer och hoppas se er som matchledare på många dam- och herrmatcher i de högsta serierna.

Text: Kicki Bellander
Fotomontage: Emma Wesselgård

Läs även: Ungt kvinnligt ledarskap i Stockholms FF
Jämställdhet på stff.se