Preben BoIS – byggt av "bönder" med dansk dynamit

Under rubriken "Laget bakom namnet" hittar vi idag Preben BoIS. Läs om laget som är döpta efter den danska dekadenta fotbollsstjärnan Preben Elkjaer och som är mer känt på andra sidan sundet än i sin hemstad.

När bildades laget?

Laget bildades 2009 i en hyrbil på väg tillbaka från Göteborg av fem Blåvitt-supportrar efter ha fått se Blåvitt slå Bajen med 1-0.

Varför bildades laget?

Av två saker! Kärleken till sporten och nätverkande. Vi som grundade föreningen var alla nyinflyttade från landsbygden och såg chansen att spela fotboll igen, samtidigt som vi både kunde hjälpa oss själva och andra att skapa nya kontakter via laget. Det var värdefullt för oss ”bönder”. 

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Vi bestämde oss att hylla Preben Elkjaer Larsen efter ha sett en dokumentär ”Og det var Danmark” som handlade om de rödvitas resa i VM-86. Vi blev genast tagna av Elkjaer och dennes dekadenta leverne både på och utanför planen. Alltid nära till puben, alltid nära till skrattet, alltid nära ett hattrick. Klubbmärket gjordes av en än idag okänd person. Inga royalties har utkrävts så där av inget namn med adress att skicka betalningarna till. Men för vår del skulle emblemet innehålla den danska flaggan och kännas anrikt. 

Geografisk hemmaort?

Ingenstans. Vi har alltid varit skrivna både på Södermalm och Vasastan, men har nästan alltid blivit utputtade längst ut på linjerna vid serieindelning. Idag spelar vi våra hemmamatcher på Hägerstensåsens BP. 

Vilket mål har laget med verksamheten?

Att fortsätta kunna bedriva en verksamhet som vittnar om artighet, vänlighet och vinnarmentalitet. Så länge vi gör det kommer gruppen tycka att det är kul att dyka upp. Vi borde idag kunna titulera oss som ett klassiskt division 5-lag (även om vi åkte ur förra året) och där någonstans ligger målsättningen. 

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Flera! Karl Rydholm - Smålandsstenars Beckham, Alieu Jagne (tidigare GIF Sundsvall), Per Fahlman - ungdomsproffs i Coventry, Andreas Toll - ”Tollan på räcket” känd Blåvitt-supporter, Patrik Brenning - Sportbladet, Fredrik Jönsson - Sportbladet, Oskar Månsson, sportjournalist.

Det fanns inte likadana tröjor till alla spelare. Lösningen blev två foton!

Lagets största framgång?

Att vi fick hem samtliga tillbaka till Sverige efter träningslägret i Danmark 2015. FC Köpenhamn hörde av sig och löste VIP på en av Köpenhamns hetaste nattklubbar, samt biljetter till söndagens seriematch på Parken. Annars, seriesegern i div. 6 för väldigt många år sedan. 

Mest minnesvärda match eller händelse?

När Preben Elkjaer överraskade hela laget med att komma och hälsa på oss under träningslägret i Danmark. En riktigt go gubbe som älskade vårt upptåg i Sverige. 

Finns det något mer att berätta om laget?

Absolut! Vi är jäkligt stora i Danmark. Vi var med i ett inslag i ”Her er ditt liv” med Elkjaer i Danmark framför miljonpublik. Vi har haft både Bold.dk och Ekstrabladet på Hägerstensåsens för djupgående reportage med webb-tv och online. Under träningslägret i Danmark körde Ekstrabladet ett mittuppslag med Preben BoIS. Detta är alltså Danmarks största kvällstidning. Elkjaer har också tweetat om oss flera gånger. Tämligen okända utanför Stockholm, någorlunda kända i Stockholm, gigantiska i Danmark. 

Vi är laget om man gillar möta tävlingsfokuserade på planen och glada rackare utanför. Och fadöl så klart. 

Vi tackar ordförande Martin Karlsson för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka när säsongen sätter igång.

Följ laget under säsongen: H 6 F

Följ laget: 

Instagram: prebenbois

Facebook

Twitter

Hemsida