Grödinge SK - föreningen dit alla är välkomna

Alla som älskar fotboll ska få spela fotboll. Av den anledningen startade Kim och Erik Johansson ett lag för pojkar och flickor med intellektuell funktionsnedsättning i Grödinge SK. De tycker det är viktigt att barnen får tillhöra ett socialt sammanhang och samtidigt delta i en lagsport som fotboll. Barnen älskar initiativet!

När StFF:s utsände närmar sig planen för kvällens träning, hälsar barnen glatt och berättar att de dagen till ära har fått ta på sig sina gröna matchtröjor. Kim Johansson har förberett barnen noga, berättat syftet med besöket, vad gästen heter och att hon kommer att ta bilder och filma. Även att barnen antagligen får svara på frågor – om de vill förstås. En fråga som dök upp var om barnen nu skulle bli kändisar?

Kim arbetar som kanslist i Grödinge SK och har tre av fyra söner spelandes i föreningen. Tillsammans med maken Erik och Andreas Hederstedt, som också har en son i laget, driver de ett lag för barn som vill spela parafotboll.

Varför startade du verksamheten?
- Vår son Phontus började i vårt P10-lag, men ju äldre han blev, var det svårt att hänga med i spelet i det laget. När de började spela matcher i S:t Eriks-Cupen höll det inte längre. Phontus provade andra idrotter, men ville spela fotboll. Vi tittade på alternativ men hittade ingenting för barn, utan endast för ungdomar och vuxna. Då föddes idén till parafotbollslaget som startades i höstas, berättar Kim.

När Andreas dök upp med sin Matteus, anmälde han sig som tränare på stående fot. Där tog ledarstaben form, som även innehåller assisterande tränarna Philip och Marcus, bägge spelare i föreningens P07-lag. De är syskon till två barn i laget och ställer upp för att laget ska ha många hjälpande händer på plats.
- Vi hoppas på att få in en yngre tjej också eftersom de tjejer vi har i laget bör ha en förebild, tycker Kim.

Ni bjuder in både pojkar och flickor som har en intellektuell funktionsnedsättning och går i grundsärskola eller läser efter grundsärskolans läroplan. Vad innebär det?
- En del barn går i grundsärskola och en del går integrerat och läser efter särskolans läroplan. Den stora utmaningen är att de har svårt med inlärning. När vi beskriver vilken målgrupp vi har, vill vi göra det tydligt för föräldrarna. Intellektuell funktionsnedsättning delas upp i lindring, måttlig och svår, i vår grupp har vi barn med de två förstnämnda nivåerna, förklarar Kim.

Vilken skillnad är det att träna barn och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning jämfört med de som inte har det?
- Rutiner är jätteviktigt och de måste veta vad som ska hända. Gör man ett nytt moment är det väldigt noga att man är tydlig och visar fysiskt hur det ska gå till. Våra assisterande tränare leder övningarna och barnen göra likadant som dem. Man behöver vara många vuxna runt laget; en som håller i träningen, andra som fångar upp spelarna och ser till att de hänger med. Det kan handla om att man förklarar tydligare och mer individuellt, säger Kim.

Hur lägger ni upp ett träningspass?
- Vi samlas i en ring och går igenom träningen. Vi gör uppvärmning och förklarar varför man gör det, antal övningar beror på hur det går – tycker de att en övning är rolig, vill vi inte avbryta utan fortsätter, går en övning inte bra – byter vi direkt. Sedan är det tvåmål som gäller, säger Kim.
 
Det finns vinnarskallar i alla lag, även i Grödinges Parafotbollslag. Kim säger att det bli arga miner men att lösningen för laget har varit att prata mycket om det. Att det bara är träning, det ena laget kan vinna och göra fler mål än det andra. Barnen får räkna ihop alla målen som görs och efter träningen komma fram till hur många mål man har gjort tillsammans. Det är något som tränarna får påminna om varenda gång, skrattar Kim.

Hur får ni spelare till laget?
- Barnen som finns i laget nu går tillsammans på Kassmyraskolan som har en särskola. I och med corona har det varit svårt att få in fler spelare. I framtiden önskar vi besöka föräldramöten på särskolor och berätta om vår verksamhet. Det handlar om att skapa förtroende och bygga relationer. En del föräldrar är oroliga för att deras barn ska bli besvikna och känna sig misslyckade. Många barn är inte vana att vara i denna typ av verksamhet, men vi anpassar allt för att barnen ska lyckas och inte misslyckas.

- Vi vill visa att det är roligt att spela fotboll och träffa kompisar i andra sammanhang. Man ska få tillhöra en social krets eftersom det är viktigt med kontakt med andra människor. Vi jobbar också väldigt mycket individuellt även om det är en lagsport, säger Kim.

Vad ser du för utmaningar och möjligheter?
- Jag är en person som ser att problem är till för att lösas och utmaningen är att hitta fler som får ta del av vårt lag och den glädje vi delar, menar Kim.

Vad ger ditt engagemang dig?
- Massor av energi och glädje! Bara att veta att barnen får uppleva fotbollen och glädjen tack vare att vi startade upp laget gör mig stolt och glad. Det är aldrig någon som klagar eller tycker att det är jobbigt, de bara kör och tycker det är fantastiskt, berömmer Kim.

Hur ser framtiden för laget ut?
- Vi kör vidare med träningar och när corona är över hoppas vi kunna hitta en cup att delta i och även arrangera en cup. Vi ingår i ett nätverk med andra föreningar som Parasportförbundet har skapat. Där hoppas vi hitta lag som vill vara med, säger Kim.

Har du tips till andra föreningar som vill starta liknande verksamhet?
- Gå med i Parasportförbundets nätverk, kontakta andra föreningar för att få tips och kontakta handläggare i er kommun. Iréne Cederborg är handläggare i funktionshinderfrågor på Botkyrka kommun och har varit till stor hjälp för oss. Hon har stöttat, kommit med glada tillrop och informerat om vår verksamhet i sina kanaler.

- Jag vill tipsa förbund att skapa färdiga koncept som är lätta att applicera i den vardagliga verksamheten. Gymnastikförbundet har gjort det och jag tror att fler föreningar skulle våga starta upp lag om det fanns en slags färdig mall. Vi uppskattar att Stockholms Fotbollförbund sprider information om att laget finns. Vi vill att fler barn och ungdomar ska få chansen att spela fotboll i vårt lag, uppmanar Kim.

Stämningen under träningen känns varm och välkomnande. Det är idel leenden och skratt, träningstimmen är snabbt över och barnen längtar redan efter nästa gång. Det finns inget tvivel om vilket fantastiskt och viktigt arbete Kim och de andra ledarna gör.

- Vi vet att det finns många barn där ute med samma utmaning som våra barn och hoppas att fler föreningar kan starta upp, hälsar Kim Johansson.

Är ditt barn intresserad av att spela fotboll i Grödinge SK? Kontakta Kim Johansson:gsk@hedera.se

Läs även: Parafotboll hos StFF

Text och foto: Gittan Ahonen Gunnarzon