“En yta sand och en boll – svårare är det inte”

Stockholmska Bemannia FC representerar de blågula färgerna som Team Sweden under kommande säsong, vilket innebär att laget spelar Euro Beach Soccer League och FIFA Beach Soccer World Cup Qualifier. Bemannias Martin Bruzelius, ingår i StFF:s kommitté som arbetar med beach soccer, berättar om äventyren och varför han tycker att alla bör prova på att spela.

Hur kom det sig att just Bemannia FC representerar Sverige?
- Mot bakgrund av att vi är det bäst rankade svenska herrlaget i beach soccer (enligt världsrankingen för klubblag) fördes en dialog mellan oss och Svenska Fotbollförbundet. Båda parter var överens om att det vore bra för utvecklingen av svensk beach soccer att ha ett svenskt representationslag på herr- och damsidan. Därefter gick frågan om att representera Sverige till oss i Bemannia och Djurgården på damsidan. 

- Vi är oerhört stolta över att få representera Sverige och det ska bli väldigt lärorikt att få mäta sig med de bästa, säger Martin Bruzelius.

Har ni representerat Sverige tidigare? 
- Det här blir första gången vi som lag ska få representera Sverige och spela landskamper. Däremot har vi sedan 2017 spelat flertalet internationella turneringar med vårt klubblag Bemannia. I höstas skrev vi även historia då vi blev första svenska herrlag att vinna en match i Euro Winners Cup, vilket motsvarar fotbollens Champions League, förklarar Martin.

Hur stort är beach soccer i Sverige och världen?
- Beach soccer kommer ursprungligen från Brasilien, och spelas idag i fler än 75 länder runt om i världen. Så även om sporten inte är så stor i Sverige så är den allt vanligare utomlands. De länder som idag är världsledande är Brasilien, Portugal och Ryssland skulle jag säga. Det beror till stor del på att de har etablerade seriesystem och att spelarna ges möjlighet att spela beach soccer året om, säger Martin.

Snart bär det av för er i Bemannia FC till Nazaré för spel i World Cup Qualifier och sedan till Chisinau för spel i Euro Beach Soccer League. Hur förbereder ni er? 
- Just nu är det träning, träning och åter träning som gäller för oss. Nu kommer fokus ligga på de taktiska delarna i spelet för att se till att dessa sitter inför premiären i VM-kvalet, säger Martin.

Vad vet ni om motståndet?
- Lägstanivån hos alla lag är väldigt hög. De största skillnaderna mellan länderna är användningen av målvakt i spelet, antal spelare som gör cykelspark och hur man jobbar i anfall/försvar, konstaterar Martin.

Vad tror du om era chanser till guld?
- Eftersom det är första gången Sverige deltar i ett VM- och EM-kval så måste vi ses som underdogs. Men vi vet att vi kan mäta oss på internationell nivå, det har vi visat tidigare. Jag säger som Janne Andersson ”Vi tar en match i taget” och sen får vi se hur långt det räcker, säger Martin.

Förutom att spela med sitt Bemannia, är Martin även en av ledamöterna i StFF:s Futsal och Beachfotbollkommitté. Hur är det nu, kan vem som helst starta ett lag som spelar beach soccer?  
- Absolut, det är inte svårare än att starta ett lag i vanlig fotboll. Men det första jag tycker man ska göra är att dra ihop sitt fotbollslag eller ett gäng vänner och testa beach soccer. Om man inte vet var man kan spela beach soccer så finns det till exempel en fullstor beach soccerplan på Gärdet i Stockholm, tipsar Martin.

Hur går man till väga? 
- Det enklaste sättet är att ta kontakt med en befintlig fotbollsförening och titta på möjligheterna att starta ett lag i beach soccer. Vill man starta en egen förening så är mitt tips att man vänder sig till Riksidrottsförbundet. Där finner man det mesta man behöver veta innan man startar en förening, menar Martin.

StFF:s Futsal och Beachfotbollkommitté har tagit fram en folder med information om beach soccer. Läs den här! 

Vilka möjligheter och utmaningar har sporten? 
- Beach Soccer är en tekniskt krävande sport. Det korta avståndet mellan målen gör att man kan göra mål var som helst på planen. Det är inte alls ovanligt att målvakterna gör mål och att det blir upp mot 10 mål per match. Just att det är så målrikt i kombination med att det ofta spelas musik under matcherna, gör att det skapas en härlig atmosfär runt matcherna och gör sporten väldigt rolig att titta på.

- Gällande utmaningar så skulle jag säga att det främst är brist på planer och kunskap om sporten. Men vår förhoppning är att fler ska få upp ögonen för sporten nu när det finns ett svenskt landslag, säger Martin.

Till sist, varför ska man börja spela beach soccer?
- För att det är så otroligt roligt och annorlunda jämfört med traditionell fotboll. Jag personligen slutade med vanliga fotbollen för att jag tyckte beach soccer var så kul, utmanande och lärorikt. Det enda man behöver för att komma i gång är en yta sand och en boll, svårare än så är det inte, säger Martin.

Tack för pratstunden, Martin, och stort lycka till!

Euro Beach Soccer League arrangeras den 28/7-1/8 och FIFA Beach Soccer World Cup Qualifier den 17-27 juni. Djurgårdens damlag har fått förfrågan om att representera Sverige på damsidan, men har i skrivande stund inte bestämt om laget ska delta i turneringarna.

Då SvFF inte administrerar några officiella landslag i beach soccer, har StFF valt att ge resebidrag till de två Stockholmslag som representerar distriktet och landet.