Douglas Jakobsen är StFF:s nya tränarutvecklare

Den 16 augusti hälsar vi Douglas Jakobsen välkommen till en nyinrättad tjänst som tränarutvecklare hos Stockholms Fotbollförbund. Sport- och utvecklingschef Kenneth Öberg kommenterar nytillskottet.

- Jag är givetvis väldigt nöjd med rekryteringen av Douglas. Hans egen utbildningsbakgrund, med bland annat 200 högskolepoäng i riktning mot tränarskap i fotboll, är spännande så klart, men det som är mest slående i mötet med Douglas är hans personliga förhållningssätt och orientering kring fotbollsutbildning och tränarskap i stort.

26-årige Douglas Jakobsen har trots sin ringa ålder en gedigen idrottsbakgrund med genomförda studier på GIH i Stockholm, Halmstad Högskola och på Karolinska Institutet. Hans spelarkarriär peakade i division 1 och därefter har tränarkarriären tagit fart och även där har Douglas hunnit utbilda sig, UEFA A licensnivå. Efter att ha varit verksam som assisterande tränare i herrlaget i Karlbergs BK (division 2), är han innevarande säsong, huvudtränare för Sollentuna FK:s herrlag i Ettan Norra.

Den 16 augusti hälsar vi Douglas välkommen som tränarutvecklare, en tjänst som innebär att driva, leda, skapa och koordinera fortbildning för fotbollstränare med visionen ”ännu bättre träningar i Stockholmsfotbollen”. Detta genom att planera, koordinera och arrangera utbildningstillfällen både i egen regi och med externa utbildningsledare.

Har du hunnit få några tankar om vad denna nya tjänst som tränarutvecklare innebär?
- Min förhoppning är att tjänsten kommer erbjuda bättre förutsättningar för individuell utveckling hos alla tränare där ute, oavsett nivå eller ålder, säger Douglas.

Vad har du för förväntningar på din nya roll?
- Att den blir uppskattad av alla distriktets tränare! Jag känner mig inspirerad av rollen eftersom jag själv haft otrolig nytta av nya influenser, olika fortbildningar och diskussioner i min egen tränarutveckling. Förhoppningsvis kan våra tränare få äga sin egen utveckling, med hjälp på vägen från StFF, tänker Douglas.

Vad kan du tillföra StFF?
- Jag vill hjälpa till med att bygga på det fina arbeten som redan görs, samt komma in med nya fräscha idéer som gynnar tränarna (och i sin tur spelarna) på fältet, hoppas Douglas.

Douglas representerar den nya generationens tränare där det digitala är ett lika naturligt sätt att ha som arbetssätt som det fysiska mötet när det kommer att lära ut modern fotbollskunskap både teoretiskt och praktiskt. ”Coach Dogge”, som är hans smeknamn, har över 20 000 följare på både Instagram och Twitter där han under flertalet år levererat knivskarpa analyser vilket uppskattats av allt från vanliga fotbollsintresserade till tränare på elitnivå.

- Under de senaste tre åren har jag publicerat resonemang kring fotboll och tränarskap, analyser på internationella matcher, lag, tränare samt egen research-arbeten inom fotboll! Både på Twitter och Instagram har innehållet spridit sig internationellt och verkar uppskattas av tränare på olika nivåer och i olika regioner, vilket är roligt, tycker Douglas.

Douglas beskriver sig själv som en ambitiös och passionerad person. Han älskar idrott i allmänhet och har ett stort intresse för mänskliga interaktioner, då blir fotboll och tränarskap den ultimata sysslan menar Douglas. Han är född i Halmstad och uppvuxen i Kanada, in i en riktig idrottsfamilj där pappa var tränarutvecklare och aktiv inom Bordtennisförbundet. 

StFF:s Sport- och Utvecklingschef Kenneth Öberg kommenterar nytillskottet.
- Jag är givetvis väldigt nöjd med rekryteringen av Douglas. Hans egen utbildningsbakgrund, med bl a 200 högskolepoäng i riktning mot tränarskap i fotboll, är spännande så klart, men det som är mest slående i mötet med Douglas är hans personliga förhållningssätt och orientering kring fotbollsutbildning och tränarskap i stort.

Kenneth fortsätter.
- För den som känner igen honom från sociala medier kanske analyserna stuckit ut mest, men hela vägen har helhetsperspektivet kring tränarrollen varit viktig för honom. Just det holistiska synsättet kombinerat med rätt strategi är nog avgörande i rollen som tränarutvecklare, särskilt i ett distrikt som vårt. Att få effekt på träningar i vardagen är visionen. Oavsett ålder, nivå eller ambition.

- Inför hösten ser vi fram emot att kunna bygga vidare och skapa verklighet av idén för att på olika sätt kunna erbjuda möjligheter till fortbildning för så många vi kan av de kanske 15.000 tränare vi har i distriktet. Det ska bli grymt kul!

Douglas Jakobsen tillträder tjänsten som tränarutvecklare den 16 augusti, men kan komma att tjuvstarta i en mindre omfattning redan i juni.

Lär känna Douglas mer genom att lyssna på poddar där han har medverkat i:
Taktikpodden 
Möt Fotbollstränarna