Breddfotboll är folkhälsa!

Vi är mycket tacksamma för att barn och ungdomar äntligen får spela match igen. Välkommet, efterlängtat och behövligt. Men situationen är minst lika svår, troligen svårare - för seniorfotbollen, där många av våra äldre ungdomar såväl som unga vuxna spelar.

Under helgen som gick, genomfördes årets första matcher för barn och ungdomar. Vi anser att detta gjordes under stort ansvar av alla inblandade. Föreningar, ledare, spelare och föräldrar. Stockholmsfotbollen tog verkligen ansvar för att genomföra detta på ett så bra sätt som möjligt.

Nu vill vi bevisa att vi kan ta det ansvaret även vad det gäller våra seniorserier.

Och det borde vara enklare. Redan från start är det färre personer i publiken på seniormatcher jämfört med S:t Eriks-Cupen. Vi förordar publikfritt även under seniormatcherna. Spelarna åker i större utsträckning dit i egen bil, utan att belasta kollektivtrafiken. Att inte använda omklädningsrum fungerar utmärkt även för unga vuxna, matcherna är fortfarande lokala.

Matchen är ett viktigt inslag inom barn- och ungdomsidrotten. Inom seniorfotbollen är den däremot helt avgörande. En 10-åring kan spela fotboll av flera anledningar. Matchen är viktig, men mer som en krydda i fotbollslivet. För en 23-åring är matchen av största betydelse. Man tränar uteslutande inför nästa match. Utan match - ingen träning. Ingen träning – ingen folkhälsa. En 10-åring som tvingas till uppehåll har lättare att komma tillbaka till fotbollen. Det är mer troligt att en 23-åring som tar uppehåll, är förlorad för fotbollen för all framtid.

Seniorfotbollen riskerar en större kris än ungdomsfotbollen.

Att låta unga vuxna spela fotbollsmatcher utomhus torde vara enklare och smittsäkrare än att tillåta andra evenemang och aktiviteter.  

Det är hög tid att tillåta matcher i seniorfotbollen!

Stockholms Fotbollförbund