Ändrat synsätt ska stärka flickfotbollen i Järvaområdet

Den senaste projektuppstarten i Ellevio 50/50-fonden står Kista SC, Sonja Dousa och Filiz Sayin för. Med projektet ”Fler fotbollstjejer i Järvaområdet” önskar de ändra synsättet på flickfotboll i området. Genom att visa på mervärdet av att ha en meningsfull fritid som innebär gemenskap, trygghet, självutveckling och mycket mer som det innebär att vara aktiv fotbollsspelare ska målet uppnås.

Sonja är en stark profil på Järvafältet och brinner för barns delaktighet, unga ledare och att fler kvinnor ska idrotta på Järvafältet. Exemplen är otaliga och är värda en egen artikel men det som kan nämnas är allt det arbete hon lägger på utbildningsprogrammet ”Järvas unga ledare”. Filiz, Sonjas högra hand, är också en eldsjäl i området och fungerar idag som flickansvarig i Kista SC.

Sonja och Filiz vill förändra synsättet av flickfotbollen och vet att ett framgångsrecept för att få fler unga flickor att börja spela är att ha tränare som är flickor uppvuxna i området. Flickor som kan kulturen, vet hur det är och fungerar som blir förebilder för de yngre tjejerna. De vill arbeta för en röd tråd i flickverksamheten och bland annat arbeta för samarbeten mellan befintliga ålderkullar, värva unga tjejledare som kan ge andra flickor möjligheter med idrott/fotboll, men också titta på och utveckla själva rekryteringsprocessen av nya spelare.

Projektet innehåller ett flertal olika delar där Ellevio och StFF är med och ekonomiskt stöttar en del, SvFF och RF-SISU Stockholm är med och stöttar andra. SvFF bidrar med UEFA Playmakers som är ett träningssätt för flickor 5-8 år där övningar genomsyras av Disneys sagoberättelser. RF-SISU har tagit fram en informationsfolder på olika språk och som riktar sig till flickor.

Ellevio och StFF är med och stöttar ett gemensamt läger för samtliga av föreningens flicklag för att på det sättet bygga broar mellan lagen och ge flickorna en hälsofrämjande upplevelse i naturen. Tanken är också att ha samarbetsövningar och olika workshops med utbildningar, som att stärka psykisk och fysisk hälsa, värdegrund samt utsatthet på sociala medier. 

Reaktionerna från spelarna lät inte vänta på sig och Filiz berättar:

– När jag berättade för tjejerna så var det en tjej som reagerade på ett sätt som gjorde mig så berörd. Hon hade största leendet, men tårarna rann och hon sa: ”Det låter som på en film, ska vi verkligen få åka på läger och ha så där roligt, alla tjejlagen!”

En annan del som Ellevio 50/50-fonden är med och stöttar är två öppna tjejevent som är för alla flickor/tjejer 7–20 år. Här är tanken att visa upp fotbollen, men även kunna erbjuda roliga kringaktiviteter för att stärka gemenskap och därigenom rekrytera fler tjejer.

Med dessa två eldsjälar samt alla de unga ledare de engagerar och utbildar kommer vi med säkerhet se betydligt fler tjejer spela fotboll i Järva framöver! Vi önskar Kista SC lycka till med sina ambitioner att ändra synsättet på och skapa en tradition för flickfotboll i Järva!

Text och foto: Kicki Bellander