Vasalund IF – laget som nystartat efter att nästan nått Damallsvenskan

Under rubriken "Laget bakom namnet" hittar vi idag Vasalund IF. Läs om laget som ska bygga nytt från en stark grund efter att laget varit nära att nå Damallsvenskan och nästan slog ut Svenska Cupen-mästarna 2008.

Varför bildades laget?

Laget i sin nuvarande form bildades januari 2021. Då olika varianter på satsningar har gjorts genom åren tog klubben ett nytt grepp inför denna säsong och bygger ett nytt damlag från grunden.

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Allting började en februarikväll 1934, då sju unga killar med bland andra Rune Wiberg och eldsjälen Olle Qvarnström i spetsen, grundade Vasalunds IF på Rahms Kafé. Efter att Vasalund över tid bland annat gått samman med föreningarna Inter Orhoy och Essinge IK är Vasalund idag en av Sveriges största fotbollsföreningar med över 2 000 aktiva spelare - flickor och pojkar, damer och herrar - och cirka 300 ungdomsledare.

Geografisk hemmaort?

Solna

Vilket mål har laget med verksamheten?

Det stora målet är självklart att kliva upp några divisioner, men även att fostra spelare och slussa dom vidare upp i elitverksamheten runt om i landet. Vi vill dock poängtera att detta ska ske genom att vi ska gasa försiktigt så att inte vi får en dålig grund som faller om flera år och vi ska börja behöva börja om. Vi ska göra saker kvalitativt och inte gå för fort framåt om vi inte är mogna för det.

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Vi har haft ett par. Den senaste profilen är anfallaren Therese Simonsson som både spelat i juniorlandslag och representerar nu Linköping FC i Damallsvenskan. I början av 2000-talet fanns det en hel del spelare hade eller kom att spela i Damallsvenskan, bland andra Mia Jalkerud, Karin Sandbrink, Jessica Sundh, Emilia Appelqvist (Brodin), Sara Larsson (Fredriksson) och Matilda Rosqvist som är lagkapten i AIK idag. Sen fanns ju även ungerskan Anette Nagy som stack ut. Sen får vi ju inte glömma Stockholms Fotbollförbunds Emma Ringvall som var trygg mittback med Jessica Sundh.

Vasalund IF säsongen 2009.

Lagets största framgång?

Efter att Sundbybergs IK ramlade ur Damallsvenskan år 2000 lades laget ned. Sju av Sik:s spelare valde att gå till Vasalund, vilket blev ”Vasas” lyft. Under perioden 2003-2012 spelade laget i Norrettan, serien under Damallsvenskan. Det var nära att det blev avancemang två säsonger, men 2009 blev hårdsatsade Tyresö FF för svåra och året efter var Piteå IF det lag som placerade sig före i tabellen.

Mest minnesvärda match eller händelse?

Den mest minnesvärda kan nog vara Svenska Cupen-matchen mot Linköpings FC 2008. Vi tog ledningen med 2-0 och vid full tid var ställningen 2-2. I förlängningen tröt orken och Linköping kunde vinna med 5-2, en viss Kosovare Aslani gjorde det sista målet. Sedermera vann även LFC finalen med 1-0 mot Umeå IK. I vinnarlaget fanns spelare som Caroline Seger, Hedvig Lindahl, Jessica Landström, Josefine Öqvist med flera kända spelare.

Finns det något mer att berätta om laget?

i januari 2007 vann laget Stockholms FF:s stora inomhusturnering Nike Cup. Karin Sandbrink avgjorde, med sitt 2-1-mål, finalen mot Rågsveds IF med mindre än halvminuten kvar att spela.

Vi tackar sportchefen Elias Gergi och tidigare spelaren Jessica Sundh för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till under säsongen.

Följ laget: Dam 4 A eller via lagets Instagramkonto: vasalundsifdam eller hemsidan

Foto: Ingressbilden är från Vasalund. Bilden på 2009-laget är från ett privatarkiv.